
Torty komunijne 2022
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Z tradycjami – jak z gustami – trudno jest dyskutować. Wiemy już, że w różnych krajach torty przygotowuje się na bazie zgoła innych biszkoptów. Tak jest i nie ma sensu się licytować, które lepsze ;)
W USA i w Anglii tradycyjnie składa się torty na biszkoptach tłuszczowych przekładanych kremem maślanym. W Polsce zdecydowanie króluje tradycyjny biszkopt bez proszku. Leciutki i puszysty jak gąbka, przekładany głównie kremem na bazie śmietany.
Jedną z istotnych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Natomiast biszkopt tradycyjny jest lekki i puszysty, ale odpowiednie nasączenie go może czasami sprawiać kłopot. Biszkopt za słabo nasączony może wyjść za suchy, za mocno – rozjechać się. Oba te wypadki to ryzyko buły lub pęknięć w tynku.
Zastanawiałam się nad wersją pośrednią. Sylwia Sobiegraj z pracowni tortów artystycznych Sylwia Sobiegraj The Cake Designer, podpowiedziała mi, żeby do tradycyjnego biszkoptu dodać masła – ale jak? Jak zwykle w takich przypadkach zdecydowałam się na procedurę „na oko”. Owocem tych eksperymentów jest biszkopt z masłem. Lekko wilgotny, bardziej zwarty, idealnie nadający się też do tortów typu naked!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Ponieważ przepis na biszkopt z masłem powstał na bazie tradycyjnego biszkoptu, śmiało mogę Wam polecić sprawdzony przelicznik Marleny Doroś.
Oczywiście, aby przygotować biszkopt z masłem, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort…
Przygotowałam też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników do biszkoptu z masłem, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na biszkopt zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.
Jak używać kalkulatora
Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
37 odpowiedzi
Potrzebuje biszkopt na wysokość 12 cm, średnica rantu 24 cm wystarczy jak podwoje ilość składników ?
Witam, zerknij na tę stronę – tutaj podane są składniki na różne rozmiary biszkoptów – zerknij https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-przepis-na-tradycyjny-biszkopt/
Witaj Magda, czy pamietasz moze jaki wysoki wychodzi biszkopt z tego przepisu, zakladajac FI 18?
Moj najwyzszy rant ma 8 cm i zastanawiam sie, czy ciasto nie wyjdzie mi göra. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Maria
Hmm może być za niski.. a może zrobić 2x z 4 jajek i piec jeden po drugim?
Czy taki biszkopt należy dodatkowo nasączać?
Delikatnie, ale raczej tak. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Czy biszkopt należy dodatkowo nasączyć?
Jesli chce zrobic z kakao to jakie proporcje?
Dzieki
Wystarczy zamienić część mąki na kakao. Pamiętaj jednak, że im więcej dasz kakao to tym bardziej czekoladowy (gorzki) będzie biszkopt. Na 5 jaj dałabym 175g mąki i 25g kakao. Ale możesz dać mniej, na przykład 180g mąki a 20g kakao…
Dzięki
czy taki biszkopt można mrozić? i czy nadaje się do tortów typu naked lub semi-naked?
Można mrozić. Do naked i semi-naked jest idealny.
Witam! Proszę o informacje czy należy posmarować rant przy biszkopcie z masłem i tłuszczem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Nie, niczym nie smarowałam.
Witaj Magda.
Ostatnio upiekłam biszkopt z masłem, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Zamieniłam tylko część mąki na kakao. Ale upiekl mi się zakalec. Co mogłam zrobić źle?
Jak długo biszkopt moze stać w lodowce owinięty folia spożywcza, zanim się go pokroi na blaty i przełoży?
Więcej niż 2 bym nie trzymała. Wtedy lepiej zamrozić.
Witam,
Chciałam się zapytać dlaczego, na jak długo i po jakim czasie w ogóle od wyciagnięcia go owijamy ciasto i wkładamy do lodówki? 🙂
Pozdrawiam
Biszkopt do Krojenia i przełożenia kremem najlepiej aby był zimny – wtedy jest prościej. A zawijamy w folię aby nie wysechł. Można go upiec dzień przed składaniem tortu wtedy będzie w lodówce do tego czasu. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
A mam jeszcze takie pytanie 🙂
Chciałabym zrobić tort z kremem cytrynowym, do biszkoptu dodać mak i jaki krem pasuje jeszcze? Sam lemon curd? Aby wyszły takie warstwy „biało żółte”? 🙂 i czy na obłożenie tortu można użyć tego kremu cytrynowego z przepisu? Oraz jeżeli Ur są w sobotę to kiedy najlepiej składać tort 🙂 dziękuje u pozdrawiam
Witam,
Chciałam się zapytać czy jajka powinny być prosto z lodówki czy w tem pokojowej? 🙂
Bo zrobiłam już jeden z jajkami z tem pokojowej i od spodu przy wyciąganiu z rantu pękł :// wiec jutro biorę się za drugi bo tort chce zrobić ok. 17/18 cm szeroki wiec potrzebuje aby byk wyższy niż jeden biszkopt :))
Do wszystkich przepisów zawsze używamy składników w temperaturze pokojowej, albo po prostu tej samej. Różnica temperatur często powoduje, że krem czy masa się rozwarstwia. Jeżeli biszkopt pękł, to raczej nie wina temperatury składników a raczej niepoprawnego wyciągania z rantu. Jeżeli potrzebujesz wyższego tortu niż tradycyjny, to po prostu zrób masę z 1-2 jajek więcej na daną średnicę – tylko nie przesadź z ilością aby Ci ciasto górą z rantu nie uciekło 🙂
Chyba wyciągania z rantu :/ bo trochę siena tym „szarpałam” 🙂
Ale ok jutro upieke drugi także słów wybiorę lepsze krążki 🙂 a jeszcze chciałam się zapytać mniej więcej jakiej grubości powinien mieć każdy krążek biszkoptu żeby nie było go za mało i za dużo..
Ja staram sie aby każdy miał około 2 do 2.5 cm
Upiekłam pierwszy raz do tortu ten biszkopt i już zwykłego nie upiekę ( a tak się obawiałam, że bez proszku nie urośnie); jest lepszy, nie taki suchy; dodaję do ulubionych 🙂
A po co folia podczas ubijania?
Zeby nie pryskało na boki 🙂
Dzień Dobry, jak wysoki powinien wyjść biszkopt z tych proporcji? Też wlałam w rant fi18 i wyszedł mi na niecałe 5 cm wysokości. Trochę go rozkroiłam i nie wyglada mi na zakalec 😉 ale ten na zdjęciu w przepisie jest 2-3 razy wyższy 😉
Oj coś nisko… Z reguły mi wychodzi ~10cm. Musisz się upewnić, że dobrze i długo ubijasz jajka – to bardzo ważne. One muszą być puszyste i w miarę geste.
Problem w tym, że robię biszkopt drugi raz w życiu i wszystko na czuja 😉 wydawało mi się, że długo się ubijało i jajka wyglądały tak jak na zdjęciach w przepisie 🙂 Chyba coś zawaliłam z mieszaniem mąki 😉 Czy mogę ja wmieszać końcówką mieszajacą Kitchen Aida zamiast szpatułką? Przy szpatułce widziałam grudki mąki w masie…
Ja planetarnym ubijam z 15 minut …
Czy mogę dodać mak i ewentualnie bakalie? Urośnie?
Nie próbowałam więc nie bardzo mogę doradzić :/
W ilu stopniach jest pieczony biszkopt ?
Ja piekę w 350F, co jest chyba około 175C. Warto zawsze sprawdzić swój piekarnik czy utrzymuje poprawną temperaturę – zobacz jak tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-sprawdzic-temperature-w-piekarniku/
Witam,czy ten biszkopt można zrobić w wersji czekoladowej z cacao
Biszkopt z masłem jest rewelacyjny! Już nigdy do tortu nie upiekę tradycyjnego biszkoptu. Dziękuję za przepis.