Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Biszkopt z masłem

Z tradycjami – jak z gustami – trudno jest dyskutować. Wiemy już, że w różnych krajach torty przygotowuje się na bazie zgoła innych biszkoptów. Tak jest i nie ma sensu się licytować, które lepsze 😉

W USA i w Anglii tradycyjnie składa się torty na biszkoptach tłuszczowych przekładanych kremem maślanym. W Polsce zdecydowanie króluje tradycyjny biszkopt bez proszku. Leciutki i puszysty jak gąbka, przekładany głównie kremem na bazie śmietany.

Jedną z istotnych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Natomiast biszkopt tradycyjny jest lekki i puszysty, ale odpowiednie nasączenie go może czasami sprawiać kłopot. Biszkopt za słabo nasączony może wyjść za suchy, za mocno – rozjechać się. Oba te wypadki to ryzyko buły lub pęknięć w tynku.

Zastanawiałam się nad wersją pośrednią. Sylwia Sobiegraj z pracowni tortów artystycznych Sylwia Sobiegraj The Cake Designer, podpowiedziała mi, żeby do tradycyjnego biszkoptu dodać masła – ale jak? Jak zwykle w takich przypadkach zdecydowałam się na procedurę „na oko”. Owocem tych eksperymentów jest biszkopt z masłem. Lekko wilgotny, bardziej zwarty, idealnie nadający się też do tortów typu naked!

Biszkopt z masłem

Materiały, których potrzebujesz

  • mąka typ 450
  • cukier
  • jajka
  • masło

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na biszkopt z masłem

Biszkopt z masłem

Tradycyjny biszkopt z masłem. Idealny do tortów typu naked.

Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe Biszkopt, biszkopt z masłem, tort
30 minut
Czas gotowania 50 minut
1 godzina 20 minut
Porcje 1 biszkopt Fi18
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki typ 450
  • 50 g roztopionego masła

Instrukcje

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  2. Przesianą przez sitko mąkę dodajemy partiami do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników.
  3. Masę odsawiamy na ~5 minut.
  4. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanego rantu.
    Pieczemy minimum 45-50 minut (do momentu kiedy patyczek wsadzony w środek wyjdzie suchy) w temperaturze 165-170 stopni.

Jak zrobić biszkopt z masłem

Biszkopt z masłem
Jajka z cukrem włożyć do miski miksera.
Biszkopt z masłem
Ubijać na najwiekszych obrotach, minimum 15 minut.
Biszkopt z masłem
Ubijać aż masa będzie pulchna i conajmniej podwoi objętość.
Biszkopt z masłem
Partial dodać przesianą mąkę.
Biszkopt z masłem
Każdą partię mąki delikatnie wymieszać szpatułką. Po dodaniu całości mąki, odstawić na ~5 minut.
Biszkopt z masłem
Dodać roztopione, przestudzone masło.
Biszkopt z masłem
Delikatnie wymieszać szpatułką ...
Biszkopt z masłem
...tylko do połączenia się składników.
Biszkopt z masłem
Przygotować rant lub tortownicę.
Biszkopt z masłem
Gotowe ciasto włożyć do rantu.
Biszkopt z masłem
Piec minimum 45 minut, do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Biszkopt z masłem
Przestudzony biszkopt zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Z ilu jajek przygotować biszkopt z masłem?

Ponieważ przepis na biszkopt z masłem powstał na bazie tradycyjnego biszkoptu, śmiało mogę Wam polecić sprawdzony przelicznik Marleny Doroś. 

Oczywiście, aby przygotować biszkopt z masłem, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort…

Przygotowałam też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników do biszkoptu z masłem, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na biszkopt zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.

Jak używać kalkulatora

  1. Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
  2. Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!

Przydatne uwagi

  • Biszkopt z masłem przygotowujemy tak samo jak tradycyjny biszkopt, do momentu dodania roztopionego masła.
  • Wymieszane z mąką ciasto na biszkopt z masłem, odstawiamy na ~5 minut. Po czym wlewamy do niego chłodne, roztopione masło. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto na biszkopt z masłem leciutko opadnie po wymieszaniu. 
  • Rant szczelnie owijamy papierem lub folią inaczej ciasto na biszkopt z masłem może wypłynąć dołem. Nie pytajcie skąd to wiem 😉
  • Odnośnie ilości cukru w przepisie: od razu uprzedzam wszystkich narzekających, że to za dużo cukru – jeżeli tak Wam się wydaje, spróbujcie dać mniej. Jednak jak coś nie wyjdzie, to proszę nie mieć pretensji, że przepis do bani 😉
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do biszkoptu z masłem do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
Biszkopt z masłem

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

25 odpowiedzi

  1. Witaj Magda, czy pamietasz moze jaki wysoki wychodzi biszkopt z tego przepisu, zakladajac FI 18?
    Moj najwyzszy rant ma 8 cm i zastanawiam sie, czy ciasto nie wyjdzie mi göra. Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Maria

    1. Wystarczy zamienić część mąki na kakao. Pamiętaj jednak, że im więcej dasz kakao to tym bardziej czekoladowy (gorzki) będzie biszkopt. Na 5 jaj dałabym 175g mąki i 25g kakao. Ale możesz dać mniej, na przykład 180g mąki a 20g kakao…

  2. Witam! Proszę o informacje czy należy posmarować rant przy biszkopcie z masłem i tłuszczem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

      1. Witaj Magda.
        Ostatnio upiekłam biszkopt z masłem, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Zamieniłam tylko część mąki na kakao. Ale upiekl mi się zakalec. Co mogłam zrobić źle?

  3. Witam,
    Chciałam się zapytać dlaczego, na jak długo i po jakim czasie w ogóle od wyciagnięcia go owijamy ciasto i wkładamy do lodówki? 🙂
    Pozdrawiam

      1. 5 gwiazdek
        A mam jeszcze takie pytanie 🙂
        Chciałabym zrobić tort z kremem cytrynowym, do biszkoptu dodać mak i jaki krem pasuje jeszcze? Sam lemon curd? Aby wyszły takie warstwy „biało żółte”? 🙂 i czy na obłożenie tortu można użyć tego kremu cytrynowego z przepisu? Oraz jeżeli Ur są w sobotę to kiedy najlepiej składać tort 🙂 dziękuje u pozdrawiam

  4. Witam,
    Chciałam się zapytać czy jajka powinny być prosto z lodówki czy w tem pokojowej? 🙂
    Bo zrobiłam już jeden z jajkami z tem pokojowej i od spodu przy wyciąganiu z rantu pękł :// wiec jutro biorę się za drugi bo tort chce zrobić ok. 17/18 cm szeroki wiec potrzebuje aby byk wyższy niż jeden biszkopt :))

    1. Do wszystkich przepisów zawsze używamy składników w temperaturze pokojowej, albo po prostu tej samej. Różnica temperatur często powoduje, że krem czy masa się rozwarstwia. Jeżeli biszkopt pękł, to raczej nie wina temperatury składników a raczej niepoprawnego wyciągania z rantu. Jeżeli potrzebujesz wyższego tortu niż tradycyjny, to po prostu zrób masę z 1-2 jajek więcej na daną średnicę – tylko nie przesadź z ilością aby Ci ciasto górą z rantu nie uciekło 🙂

  5. Chyba wyciągania z rantu :/ bo trochę siena tym „szarpałam” 🙂
    Ale ok jutro upieke drugi także słów wybiorę lepsze krążki 🙂 a jeszcze chciałam się zapytać mniej więcej jakiej grubości powinien mieć każdy krążek biszkoptu żeby nie było go za mało i za dużo..

  6. Upiekłam pierwszy raz do tortu ten biszkopt i już zwykłego nie upiekę ( a tak się obawiałam, że bez proszku nie urośnie); jest lepszy, nie taki suchy; dodaję do ulubionych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





proporcje na biszkopt

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!