Biszkopt z masłem

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Z tradycjami – jak z gustami – trudno jest dyskutować. Wiemy już, że w różnych krajach torty przygotowuje się na bazie zgoła innych biszkoptów. Tak jest i nie ma sensu się licytować, które lepsze ;)

W USA i w Anglii tradycyjnie składa się torty na biszkoptach tłuszczowych przekładanych kremem maślanym. W Polsce zdecydowanie króluje tradycyjny biszkopt bez proszku. Leciutki i puszysty jak gąbka, przekładany głównie kremem na bazie śmietany.

Jedną z istotnych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Natomiast biszkopt tradycyjny jest lekki i puszysty, ale odpowiednie nasączenie go może czasami sprawiać kłopot. Biszkopt za słabo nasączony może wyjść za suchy, za mocno – rozjechać się. Oba te wypadki to ryzyko buły lub pęknięć w tynku.

Zastanawiałam się nad wersją pośrednią. Sylwia Sobiegraj z pracowni tortów artystycznych Sylwia Sobiegraj The Cake Designer, podpowiedziała mi, żeby do tradycyjnego biszkoptu dodać masła – ale jak? Jak zwykle w takich przypadkach zdecydowałam się na procedurę „na oko”. Owocem tych eksperymentów jest biszkopt z masłem. Lekko wilgotny, bardziej zwarty, idealnie nadający się też do tortów typu naked!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Papier do pieczenia, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na biszkopt z masłem

 

Biszkopt z masłem

Magda Kubiś
Tradycyjny biszkopt z masłem. Idealny do tortów typu naked.
Prep Time 30 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Cuisine Amerykańska
Servings 1 biszkopt Fi18

Składniki
  

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki typ 450
  • 50 g roztopionego masła

Instrukcje
 

  • Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  • Przesianą przez sitko mąkę dodajemy partiami do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników.
  • Masę odsawiamy na ~5 minut.
  • Dodajemy roztopione, przestudzone masło i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Masę przelewamy do wcześniej przygotowanego rantu.
    Pieczemy minimum 45-50 minut (do momentu kiedy patyczek wsadzony w środek wyjdzie suchy) w temperaturze 165-170 stopni.
Keyword Biszkopt, biszkopt z masłem, tort
Tried this recipe?Let us know how it was!

Z ilu jajek przygotować biszkopt z masłem?

Ponieważ przepis na biszkopt z masłem powstał na bazie tradycyjnego biszkoptu, śmiało mogę Wam polecić sprawdzony przelicznik Marleny Doroś.

Oczywiście, aby przygotować biszkopt z masłem, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort…

Przygotowałam też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników do biszkoptu z masłem, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na biszkopt zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.

Jak używać kalkulatora
Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!

Wpisz ilość jajek*
Cukier
g
Mąka pszenna
g
Masła
g
Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Jak zrobić biszkopt z masłem

Biszkopt z masłem
Jajka z cukrem włożyć do miski miksera.
Biszkopt z masłem
Ubijać na najwiekszych obrotach, minimum 15 minut.
Masa jajeczna do biszkoptu z masłem
Ubijać aż masa będzie pulchna i conajmniej podwoi objętość.
Biszkopt z masłem
Partiami dodać przesianą mąkę.
Biszkopt z masłem
Każdą partię mąki delikatnie wymieszać szpatułką. Po dodaniu całości mąki, odstawić na ~5 minut.
Biszkopt z masłem
Dodać roztopione, przestudzone masło.
Biszkopt z masłem
Delikatnie wymieszać szpatułką ...
Biszkopt z masłem
...tylko do połączenia się składników.
Biszkopt z masłem
Przygotować rant lub tortownicę.
Biszkopt z masłem w rancie
Gotowe ciasto włożyć do rantu.
Biszkopt z masłem w rancie
Piec minimum 45 minut, do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Biszkopt z masłem
Przestudzony biszkopt zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Przydatne uwagi

  • Biszkopt z masłem przygotowujemy tak samo jak tradycyjny biszkopt, do momentu dodania roztopionego masła.
  • Wymieszane z mąką ciasto na biszkopt z masłem, odstawiamy na ~5 minut. Po czym wlewamy do niego chłodne, roztopione masło. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto na biszkopt z masłem leciutko opadnie po wymieszaniu.
  • Rant szczelnie owijamy papierem lub folią inaczej ciasto na biszkopt z masłem może wypłynąć dołem. Nie pytajcie skąd to wiem 😉
  • Odnośnie ilości cukru w przepisie: od razu uprzedzam wszystkich narzekających, że to za dużo cukru – jeżeli tak Wam się wydaje, spróbujcie dać mniej. Jednak jak coś nie wyjdzie, to proszę nie mieć pretensji, że przepis do bani 😉
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do biszkoptu z masłem do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Przypnij na pinterest

Biszkopt z masłem pin

37 odpowiedzi

    1. Wystarczy zamienić część mąki na kakao. Pamiętaj jednak, że im więcej dasz kakao to tym bardziej czekoladowy (gorzki) będzie biszkopt. Na 5 jaj dałabym 175g mąki i 25g kakao. Ale możesz dać mniej, na przykład 180g mąki a 20g kakao…

      1. A mam jeszcze takie pytanie 🙂
        Chciałabym zrobić tort z kremem cytrynowym, do biszkoptu dodać mak i jaki krem pasuje jeszcze? Sam lemon curd? Aby wyszły takie warstwy „biało żółte”? 🙂 i czy na obłożenie tortu można użyć tego kremu cytrynowego z przepisu? Oraz jeżeli Ur są w sobotę to kiedy najlepiej składać tort 🙂 dziękuje u pozdrawiam

  1. Witam,
    Chciałam się zapytać czy jajka powinny być prosto z lodówki czy w tem pokojowej? 🙂
    Bo zrobiłam już jeden z jajkami z tem pokojowej i od spodu przy wyciąganiu z rantu pękł :// wiec jutro biorę się za drugi bo tort chce zrobić ok. 17/18 cm szeroki wiec potrzebuje aby byk wyższy niż jeden biszkopt :))

    1. Do wszystkich przepisów zawsze używamy składników w temperaturze pokojowej, albo po prostu tej samej. Różnica temperatur często powoduje, że krem czy masa się rozwarstwia. Jeżeli biszkopt pękł, to raczej nie wina temperatury składników a raczej niepoprawnego wyciągania z rantu. Jeżeli potrzebujesz wyższego tortu niż tradycyjny, to po prostu zrób masę z 1-2 jajek więcej na daną średnicę – tylko nie przesadź z ilością aby Ci ciasto górą z rantu nie uciekło 🙂

  2. Chyba wyciągania z rantu :/ bo trochę siena tym „szarpałam” 🙂
    Ale ok jutro upieke drugi także słów wybiorę lepsze krążki 🙂 a jeszcze chciałam się zapytać mniej więcej jakiej grubości powinien mieć każdy krążek biszkoptu żeby nie było go za mało i za dużo..

  3. Dzień Dobry, jak wysoki powinien wyjść biszkopt z tych proporcji? Też wlałam w rant fi18 i wyszedł mi na niecałe 5 cm wysokości. Trochę go rozkroiłam i nie wyglada mi na zakalec 😉 ale ten na zdjęciu w przepisie jest 2-3 razy wyższy 😉

      1. Problem w tym, że robię biszkopt drugi raz w życiu i wszystko na czuja 😉 wydawało mi się, że długo się ubijało i jajka wyglądały tak jak na zdjęciach w przepisie 🙂 Chyba coś zawaliłam z mieszaniem mąki 😉 Czy mogę ja wmieszać końcówką mieszajacą Kitchen Aida zamiast szpatułką? Przy szpatułce widziałam grudki mąki w masie…

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale