Osobiście, preferuję krem szwajcarski na bezie, czyli białka kurze, cukier i masło. Idealnie nadaje się do tynkowania tortów pod masę cukrową. W tutorialu pokażę wam jak przygotowuję zmodyfikowaną wersję tego kremu. Ponieważ używam białek pasteryzowanych nie trzeba ich już sparzać. Użycie białek pasteryzowanych zmniejsza też ryzyko zatrucia się. Białka pasteryzowane można kupić w większych hipermarketach bądź sklepach internetowych.

Krem na bezie

Keyword Krem maślany, Tynk
20 minutes
20 minutes

Składniki

  • 1 szklanka białek pasteryzowanych
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Instrukcje

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  3. Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  4. Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  5. Zdjąć rózgę, założyć mieszadło, i mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania.

Notatki

    1. Składniki są w proporcjach 1:2:2 - na każdą ilość białek dajemy 2x tyle masła i cukru. Na przykład: na 100g białek dajemy 200g cukru i 200g masła.
    2. Jeżeli używamy świeżych białek: cukier puder zastąpić zwykłym cukrem. Białka i cukier rozpuścić w kąpieli wodnej. Dalej przejść do punktu #2 wyżej.
    3. Jeżeli po dodaniu masła krem się zważy - jest to normalny proces. Trzeba ubijać dalej a krem się "zejdzie".  Można to przyspieszyć, przekładając 1/3 kremu do innej miski; rozpuścić w mikrofali aby była płynna konsystencja. Na niskich obrotach miksera powoli dolewać rozpuszczoną część kremu do pozostałej części. Mieszać na niskich obrotach aż krem się "zejdzie".
    4. Jeżeli po dodaniu masła krem nie chce stężeć, jest płynny - zdjąć miskę miksera i wstawić ją do lodówki lub zamrażarki na 10-15 min (w zależności od ilości kremu) w celu schłodzenia masy. Schłodzoną masę ubijać rózgą aż powstanie krem. Dalej przejść do kroku # 5.
    5. Krem idealnie nadaje się do mrożenia. Przełożyć masę do szczelnego pojemnika i zamrozić. Rozmrozić pozostawiając na blacie przez noc a rano wymieszać na wolnych obrotach miksera aż powstanie gładka masa. Jeżeli będzie miał wygląd zważonego - zrobić jak napisane jest wyżej.

 

0/5 (0 Reviews)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *