Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Czekoladowy krem maślany

Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Mi najlepiej pracuje się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu.

Kiedy potrzeba mi więc smaku innego niż tradycyjny, eksperymentuję i na różne sposoby zmieniam smak kremu maślanego. To właśnie dzięki takim eksperymentom powstała wersja kremu maślanego na bezie szwajcarskiej o smaku czekoladowym. 

Większość kremów czekoladowych przygotowuje się poprzez dodanie kakao do masy kremowej. Osobiście nie przepadam za tą opcją – uważam, że kakao niekorzystnie zmienia teksturę kremu i robi się on “piaszczysty”. Tak więc zamiast dodawać kakao, dodaję czekoladowego ganache.

Tort otynkowany kremem czekoladowym

Na zdjęciu tort otynkowany czekoladowym kremem maślanym w trakcie powlekania masą cukrową metodą panelową. Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu? Kliknij TUTAJ i skorzystaj z naszego kalkulatora.

Akcesoria do tynkowania tortów

krem na bezie
5 od 2
Drukuj

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Course Dessert
Cuisine American
Keyword Krem maślany, Tynk
20 minut
20 minut
Porcje 1 tort fi20, h10

Składniki

  • 100 g białek pasteryzowanych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Instrukcje

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  3. Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  4. Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  5. Zdjąć rózgę, założyć mieszadło, i mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania.

Jak przygotować krem maślany o smaku czekoladowym

Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej...
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache...
Krem czekoladowy
Do kremu maślanego dodaję parę łyżek ganache...
Krem czekoladowy
...i mieszam...
...do połączenia się składników.
Tort przełożony kremem czekoladowym
Kremu używam do zrobienia tamy i otynkowania tortu.

Przydatne uwagi...

Do gotowego kremu maślanego dodaję, parę łyżek czekoladowego ganache. Czy smak będzie mniej czy więcej czekoladowy zależeć będzie tylko od Was – zależnie od ilości ganache smak będzie mniej lub więcej czekoladowy.

Do kremu można również dodać likieru czekoladowego, takiego jak na przykład Chopin & Wedel Likier Czekoladowy.

Ten krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji babeczek. W USA czy UK gdzie popularne są torty na bazie biszkoptu tłuszczowego, kremów maślanych (buttercream) używa się również do przekładania blatów. Jeżeli jednak szukacie czekoladowego kremu do przełożenia tortu o lżejszej, bardziej delikatnej teksturze – polecamy Wam przepis na mus czekoladowy. O tym z jakimi innymi smakami najlepiej komponuje się krem czekoladowy przeczytacie TUTAJ.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

17 odpowiedzi

    1. Białka pasteryzowane można kupić w sklepach – na stronie podałam linki. Jeżeli chcesz bez kupowania gotowych białek – możesz zrobić tradycyjnie, czyli ubijać świeże białka na parze z cukrem.

  1. Cześć . Właśnie pracuję nad torcikiem. Zrobiłam krem maślany wg powyższego przepisu , wyszedł super. Pojawił się tylko problem z barwieniem . Nałożyłam krem na tort ,pofarbowałam go barwnikami z aregorafu i okazało się że krem wciągnął kolor. Na początku był intensywnie zielony a po chwili stał się bardzo blady i w ogóle mi się nie podoba , załamka . Jak to naprawić ?

    1. Nie wiem czy rozumiem dokładnie… Krem z tego przepisu jest czekoladowy, czyli kolor brąz. Jeżeli chcesz pofarbować krem na zielono to po pierwsze najlepiej jest farbować biały krem, po drugie nie barwimy kremu barwnikami do aerografu. Krem barwi się barwnikiem w żelu lub w proszku. Barwniki do aerografu są do aerografu. Jeżeli masz aerograf to zobacz ten turtorial, w którym pokazałam jak pomalować tort otynkowany kremem używając aerografu: https://akademiatortu.pl/tutoriale/malowanie-aerografem-na-kremie-maslanym/

  2. Faktycznie troszkę źle się wyraziłam i zrobiłam wpis nie pod tym kremem 😉
    Zrobiłam oczywiście biały krem i malowałam go aerografem. Widziałam tutorial który podałaś w linku i dostosowałam się do wskazówek, a efekt wyszedł zupełnie inny . Może mam barwniki słabej jakości?

  3. Czy taki krem może długo stać? Jeśli tak to ile? Chodzi mi to czy zdąże po nim zrobić inne kremy do przełozenia i dopiero potem zacząć przekładać tort?

    1. Kremy maślane są najbardziej „wytrzymałe”. W USA torty otynkowane i przełożone kremami maślanymi stoją wyeksponowane na imprezach 4-5h. Więc,
      Spokojnie zdążysz zrobić inne kremy 🙂

  4. Witam, czy czekoladowy krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej można farbować? Chciałabym zrobić tort Ferrero kolorowy z zewnątrz ale żeby tynk również był w klimatach czekolady. Myślałam nad barwnikami Wilton czy może coś innego sprawdzi się lepiej? Dziękuję za cudowne inspiracje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie