Czekoladowy krem maślany

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Mi najlepiej pracuje się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu.

Kiedy potrzeba mi więc smaku innego niż tradycyjny, eksperymentuję i na różne sposoby zmieniam smak kremu maślanego. To właśnie dzięki takim eksperymentom powstała wersja kremu maślanego na bezie szwajcarskiej o smaku czekoladowym.

Większość kremów czekoladowych przygotowuje się poprzez dodanie kakao do masy kremowej. Osobiście nie przepadam za tą opcją – uważam, że kakao niekorzystnie zmienia teksturę kremu i robi się on “piaszczysty”. Tak więc zamiast dodawać kakao, dodaję czekoladowego ganache.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na czekoladowy krem maślany

 

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej do tynkowania i przekładania tortów. Świetny pod masę cukrową. Smaczny, szybki i prosty do przygotowania.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 1 tort fi20, h10

Składniki
  

  • 100 g białek pasteryzowanych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Instrukcje
 

  • Cukier puder przesiać przez sitko.
  • Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  • Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  • Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  • Zdjąć rózgę, założyć mieszadło, i mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania.
Keyword Krem maślany, Tynk
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach*
Wpisz wysokość tortu w centymetrach*
Tyle gram kremu będziesz potrzebować
g
Do przygotowania ganache potrzebujesz:
Masło
g
Mleko skondensowane
g
Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Jak przygotować krem maślany

Jak przygotować czekoladowy krem maślany

Krem na bezie
Krem maślany na bezie szwajcarskiej...
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache...
Czekoladowy krem maślany
Do kremu maślanego dodaję parę łyżek ganache...
Czekoladowy krem maślany
i mieszam...
Czekoladowy krem maślany
...do połączenia się składników.
Czekoladowy krem maślany tynk
Na zdjęciu tort otynkowany czekoladowym kremem maślanym w trakcie powlekania masą cukrową metodą panelową.
Czekoladowy krem maślany

Przydatne uwagi

  • Do gotowego kremu maślanego dodaję, parę łyżek czekoladowego ganache. Czy smak będzie mniej czy więcej czekoladowy zależeć będzie tylko od Was – zależnie od ilości ganache smak będzie mniej lub więcej czekoladowy.
  • Do kremu można również dodać likieru czekoladowego, takiego jak na przykład Chopin & Wedel Likier Czekoladowy.
  • Ten krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji babeczek. W USA czy UK gdzie popularne są torty na bazie biszkoptu tłuszczowego, kremów maślanych (buttercream) używa się również do przekładania blatów. Jeżeli jednak szukacie czekoladowego kremu do przełożenia tortu o lżejszej, bardziej delikatnej teksturze – polecamy Wam przepis na mus czekoladowy. O tym z jakimi innymi smakami najlepiej komponuje się krem czekoladowy przeczytacie TUTAJ.
  • Kremu używam do zrobienia tamy i otynkowania tortu.

Czekoladowy krem maślany
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

maślany krem czekoladowy

24 odpowiedzi

  1. Cześć . Właśnie pracuję nad torcikiem. Zrobiłam krem maślany wg powyższego przepisu , wyszedł super. Pojawił się tylko problem z barwieniem . Nałożyłam krem na tort ,pofarbowałam go barwnikami z aregorafu i okazało się że krem wciągnął kolor. Na początku był intensywnie zielony a po chwili stał się bardzo blady i w ogóle mi się nie podoba , załamka . Jak to naprawić ?

    1. Nie wiem czy rozumiem dokładnie… Krem z tego przepisu jest czekoladowy, czyli kolor brąz. Jeżeli chcesz pofarbować krem na zielono to po pierwsze najlepiej jest farbować biały krem, po drugie nie barwimy kremu barwnikami do aerografu. Krem barwi się barwnikiem w żelu lub w proszku. Barwniki do aerografu są do aerografu. Jeżeli masz aerograf to zobacz ten turtorial, w którym pokazałam jak pomalować tort otynkowany kremem używając aerografu: https://akademiatortu.pl/tutoriale/malowanie-aerografem-na-kremie-maslanym/

  2. Faktycznie troszkę źle się wyraziłam i zrobiłam wpis nie pod tym kremem 😉
    Zrobiłam oczywiście biały krem i malowałam go aerografem. Widziałam tutorial który podałaś w linku i dostosowałam się do wskazówek, a efekt wyszedł zupełnie inny . Może mam barwniki słabej jakości?

  3. Witam, czy czekoladowy krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej można farbować? Chciałabym zrobić tort Ferrero kolorowy z zewnątrz ale żeby tynk również był w klimatach czekolady. Myślałam nad barwnikami Wilton czy może coś innego sprawdzi się lepiej? Dziękuję za cudowne inspiracje?

  4. Czy taki krem po otynkowaniu tortu i zastygnięciu pozostaje jednolity w kolorze? Tynk z czekoladowego ganache nie jest jednolity, zazwyczaj kiedy zastygnie tworzą się takie jakby smugi, zastanawiam się jak zachowuje się ten krem

  5. Jeśli do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej dodam czekoladowy genache który ma w sobie śmietanę kremówkę to czy nadal mogę obłożyć tort masa cukrową? Czy masa cukrowa nie będzie się topić? Czy lepiej obłożyć tort poprostu czekolafowym genache zrobionym z masła??

    1. Jeżeli nie robisz z białkami pasteryzowanymi, to białka na parze tylko do momentu rozpuszczenia się cukru – trzeba je mieszać cały czas aby nie przegrzać. Jeżeli zostaną przegrzane nie ubiją się. Po rozpuszczeniu się cukru ubijasz pianę i do ubitej pany dodajesz masło.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy