Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Czekoladowy krem maślany świetnie nadaje się do tynkowania tortów jak i do dekoracji babeczek.
Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Mi najlepiej pracuje się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu.
Kiedy potrzeba mi więc smaku innego niż tradycyjny, eksperymentuję i na różne sposoby zmieniam smak kremu maślanego. To właśnie dzięki takim eksperymentom powstał mój krem maślany z czekoladą!
Większość kremów czekoladowych przygotowuje się poprzez dodanie kakao do masy kremowej. Osobiście nie przepadam za tą opcją – uważam, że kakao niekorzystnie zmienia teksturę kremu i robi się on “piaszczysty”. Tak więc zamiast dodawać kakao, dodaję czekoladowego ganache lub roztopionej czekolady.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 tort fi20
Do dekoracji babeczek
Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
30 Responses
Super przepis ?dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję ?
a z jakich proporcji dodać ganache czekoladowy do podanego tutaj przepisu na krem na bezie szwajcarskiej ? 🙂
Wedle uznania. Im więcej dasz tym bardziej czekoladowy będzie. Ganache przygotowuję z tego przepisu: https://akademiatortu.pl/przepisy/czekoladowy-ganache/
A jakie kremy do przełożenia tortu
Zerknij tu: https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Czy ilość świeżych białek ma być taka sama?
Tak.
Pytanie o pasteryzowane białka ? Jak to się robi ?
Białka pasteryzowane można kupić w sklepach – na stronie podałam linki. Jeżeli chcesz bez kupowania gotowych białek – możesz zrobić tradycyjnie, czyli ubijać świeże białka na parze z cukrem.
Cześć . Właśnie pracuję nad torcikiem. Zrobiłam krem maślany wg powyższego przepisu , wyszedł super. Pojawił się tylko problem z barwieniem . Nałożyłam krem na tort ,pofarbowałam go barwnikami z aregorafu i okazało się że krem wciągnął kolor. Na początku był intensywnie zielony a po chwili stał się bardzo blady i w ogóle mi się nie podoba , załamka . Jak to naprawić ?
Nie wiem czy rozumiem dokładnie… Krem z tego przepisu jest czekoladowy, czyli kolor brąz. Jeżeli chcesz pofarbować krem na zielono to po pierwsze najlepiej jest farbować biały krem, po drugie nie barwimy kremu barwnikami do aerografu. Krem barwi się barwnikiem w żelu lub w proszku. Barwniki do aerografu są do aerografu. Jeżeli masz aerograf to zobacz ten turtorial, w którym pokazałam jak pomalować tort otynkowany kremem używając aerografu: https://akademiatortu.pl/tutoriale/malowanie-aerografem-na-kremie-maslanym/
Faktycznie troszkę źle się wyraziłam i zrobiłam wpis nie pod tym kremem 😉
Zrobiłam oczywiście biały krem i malowałam go aerografem. Widziałam tutorial który podałaś w linku i dostosowałam się do wskazówek, a efekt wyszedł zupełnie inny . Może mam barwniki słabej jakości?
Hmm… to faktycznie obstawiałbym barwnik. Bo z reguły barwnik ciemnieje po czasie a nie blednie… ?
Czy taki krem może długo stać? Jeśli tak to ile? Chodzi mi to czy zdąże po nim zrobić inne kremy do przełozenia i dopiero potem zacząć przekładać tort?
Kremy maślane są najbardziej „wytrzymałe”. W USA torty otynkowane i przełożone kremami maślanymi stoją wyeksponowane na imprezach 4-5h. Więc,
Spokojnie zdążysz zrobić inne kremy 🙂
Witam, czy czekoladowy krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej można farbować? Chciałabym zrobić tort Ferrero kolorowy z zewnątrz ale żeby tynk również był w klimatach czekolady. Myślałam nad barwnikami Wilton czy może coś innego sprawdzi się lepiej? Dziękuję za cudowne inspiracje?
Można barwić, najlepiej barwnikami żelowymi.
Witam. Nie widzę w przepisie w jaki sposób zaparzasz białka w kąpieli wodnej. Z przepisu wynika że są ubijane surowe. Gdzie beza szwajcarska?
Ja używam białek pasteryzowanych, tych już nie muszę pasteryzować w kąpieli wodnej. Jeżeli używasz świeżych, to trzeba je zrobić w kąpieli wodnej.
Czy taki krem po otynkowaniu tortu i zastygnięciu pozostaje jednolity w kolorze? Tynk z czekoladowego ganache nie jest jednolity, zazwyczaj kiedy zastygnie tworzą się takie jakby smugi, zastanawiam się jak zachowuje się ten krem
Jeśli do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej dodam czekoladowy genache który ma w sobie śmietanę kremówkę to czy nadal mogę obłożyć tort masa cukrową? Czy masa cukrowa nie będzie się topić? Czy lepiej obłożyć tort poprostu czekolafowym genache zrobionym z masła??
Można. Masa cukrowa nie będzie się topić pod ganache przygotowanym na śmietanie, bez masła, więc i tutaj będzie wszystko ok.
Witam, a mogłaby Pani opisać jak zrobic z białkami na parze kiedy następne składniki?
Jeżeli nie robisz z białkami pasteryzowanymi, to białka na parze tylko do momentu rozpuszczenia się cukru – trzeba je mieszać cały czas aby nie przegrzać. Jeżeli zostaną przegrzane nie ubiją się. Po rozpuszczeniu się cukru ubijasz pianę i do ubitej pany dodajesz masło.
Jakich proporcji użyć, żeby zrobić ganache z czekolady 70% lub 64?
Proporcja 2:1 (czekolada: śmietanka), ale możliwe, że będziesz musiała sprawdzać konsystencje i ewentualnie dodać śmietanki. Czekolada z tak duża zawartością kakao lubi się zwarzyć a ganache może wyjść twardy.
Czy taki krem mogę przygotować w czwartek wieczorem jeśli tort będzie na sobotę?
Oczywiscie. Przechowaj w lodówce. Wyjmij i zostaw na blacie aby doszedł do temperatury pokojowej na kilka godzin przed tynkowaniem. Wymieszaj przed użyciem 🙂
Właśnie takiego przepisu szukałam! Za 2 tygodnie robię mój pierwszy tort dla kogoś z poza rodziny i projekt jest na tynk kakowy oblany dripem. Dziękuję za wskazówki 🤗
Super! Daj znać jak wyszło 🙂