Babeczki czyli amerykańskie cupcakes

Cupcakes to tradycyjne, amerykańskie babeczki, to nie tylko słodkie co nieco, ale także ozdoba większości stołów. Te proste w przygotowaniu ciasteczka, można dekorować na niezliczone sposoby. Niekwestionowaną zaletą podawania tych babeczek jest to, że od razu mamy podział na pojedyncze porcje. Idealnie również nadają się jako deser na Słodki Stół. Zobacz jak łatwo i przyjemnie się je robi. A smakują wyśmienicie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na babeczki

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

24 babeczki

kategoria

Babeczki i muffinki

CZekoladyNieOszukasz-BabeczkizCzeko2

Składniki

  • 250 g masła
  • 340 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej self-rising flour*
  • 175 g mąki pszennej
  • 235 ml mleka 215g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
  2. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
  4. Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
  5. Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
  6. Do masy można dodać kawałki czekolady.
  7. Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
  8. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi

Jak zrobić cupcakes

Akademia_Tortu-Babeczki-5
Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
Akademia_Tortu-Babeczki-1
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Akademia_Tortu-Babeczki-2
Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
Akademia_Tortu-Babeczki-3
Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
Akademia_Tortu-Babeczki-4
Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
Akademia_Tortu-Babeczki-6
Do masy można dodać kawałki czekolady.
Akademia_Tortu-Babeczki-7
Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
Akademia_Tortu-Babeczki-8
Akademia_Tortu-Babeczki-9
Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  • Muffinki najlepiej smakują pieczone w dniu spożycia.
  • Do dekoracji najlepiej nadają się kremy maślane lub masy cukrowej.
  • Na poniższym zdjęciu, Bożena Furdal z Czekolady nie oszukasz, przyozdobiła je mini toperkami.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Do dekoracji babeczek Vera Apanovich poleca metalowe tylki.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
  • Bardzo fajne kartoniki na takie wypieki znajdziecie u naszego partnera TUTAJ
  • Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  • Babeczki najlepiej smakują pieczone w dniu spożycia :)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Babeczki cupcakes

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 odpowiedzi

      1. Dzień dobry. Mam pytanie w podanym linku w przepisie na mąkę samorosnącą jest na 300 g mąka +1łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczka sody, a w przepisie tu na stronie na 200 g +2 łyżeczki proszku +0,5 łyżeczki soli. Który jest właściwy

        1. Ido znalazłam na necie wiele sposobów na zrobienie swojej mąki samo rosnącej. Jeden to właśnie z polskiego bloga, do którego podałam link w przepisie. Jednak jak wrzucisz w Google „self rising flour” wyskoczy ich więcej. Osobiście staram się mieć gotową, kupną na składzie 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »