
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Amerykańskie cupcakes – czy inaczej babeczki to małe, urocze wypieki, które sprawdzą się na wiele okazji. Super wyglądają na słodkim stole, są świetnym prezentem, czy deserem po rodzinnym obiedzie. Zgrabnie ustawione i wyeksponowane mogą być nawet atrakcyjnym tortem!
Proste wykonanie, szybkie pieczenie, niewymagające specjalnych umiejętności ozdabianie – babeczki są idealnym wypiekiem do trenowania swoich umiejętności, do spędzenia wspólnych chwil rodzinnych i jako błyskawiczny ratunek, gdy nagle coś wypadnie.
Babeczki to wypiek raczej łatwy, także dzieci uwielbiają je robić, a szczególnie dekorować. Ich wykonanie nie przysporzy Wam żadnych trudności – pamiętajcie jedynie o tym, aby składniki miały odpowiednią temperaturę. Można je łatwo transportować, więc są doskonałym wyborem w podróż, czy na piknik, a ich największą zaletą jest to, że od razu mamy pojedyncze porcje i nic nie wymaga krojenia!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
24 babeczki
Babeczki i muffinki
Ostatnio poproszono mnie o przygotowanie tuzina babeczek udekorowanych kremem truskawkowym. Zazwyczaj przygotowuję krem maślany wcześniej i mrożę go, co bardzo ułatwia pracę. Moim ulubionym kremem zarówno do tynkowania tortów, jak i do dekoracji babeczek, jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Przygotowanie truskawkowego kremu jest proste: wystarczy dodać do niego torebkę (u mnie to około 35 g) sproszkowanych liofilizowanych truskawek (mielę w młynku do kawy) i dobrze wymieszać. Liofilizowane owoce świetnie nadają się do kremów – nie rozrzedzają ich, a jednocześnie nadają intensywny smak.
Ale jak obliczyć, ile kremu potrzebujesz, aby udekorować babeczki i uniknąć niepotrzebnych resztek? To proste: używam tylki Wilton 1M do robienia eleganckich rozetek na babeczkach. Zważyłam, ile waży pojedyncza rozetka na standardowej babeczce, i dzięki temu mogę przygotować potrzebną ilość kremu.
A teraz mam dla Ciebie kalkulator – wpisz liczbę babeczek, które chcesz udekorować, a kalkulator powie Ci, ile kremu będzie Ci potrzebne!
Chcesz mieć idealnie równe babeczki, a nie zbieraninę przypadkowych mutantów – jedne malutkie, inne wyłażące z papilotek jak Godzilla? Sekret tkwi w… łyżce do lodów! Tak, dobrze czytasz!
Kupiłam sobie dwie – jedną na klasyczne babeczki, drugą na mini wersje. I to jest GAME CHANGER! Teraz każda babeczka ma taką samą ilość ciasta, pięknie rośnie i nie wygląda jak eksperyment z piekarnika. Koniec z babeczkami, które chcą uciec z foremki! Spróbuj, a zobaczysz, że to działa – i nigdy więcej nie wrócisz do metody „na oko”!
I jeszcze jedna, bardzo ważna uwaga! Nawet najlepsza miarka nie pomoże, jeśli je przepieczesz babeczki. Babeczki w standardowym rozmiarze piekę niecałe 20 minut w 350°F (170°C), a mini wersje 10-12 minut w tej samej temperaturze. Jeśli przesadzisz, będą suche, twarde i dostaną ten nieszczęsny skarmelizowany pierścień na górze. Czyli zamiast pysznych babeczek – smutne, wyschnięte skorupki. Więc miarka w dłoń, zegar na oku i gwarantuję, że babeczki wyjdą idealne!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 2
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
5 Responses
Co to jest ta mąka samorosnąca ? Czy można ją ewentualnie czymś zastąpić ?
To rodzaj mąki, do której nie trzeba dodawać juz proszku do pieczenia. Można kupić gotową lub zrobić samemu: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca
Dzień dobry. Mam pytanie w podanym linku w przepisie na mąkę samorosnącą jest na 300 g mąka +1łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczka sody, a w przepisie tu na stronie na 200 g +2 łyżeczki proszku +0,5 łyżeczki soli. Który jest właściwy
Ido znalazłam na necie wiele sposobów na zrobienie swojej mąki samo rosnącej. Jeden to właśnie z polskiego bloga, do którego podałam link w przepisie. Jednak jak wrzucisz w Google „self rising flour” wyskoczy ich więcej. Osobiście staram się mieć gotową, kupną na składzie 😉
Mój ulubiony przepis! Zawsze wychodzą! Zaraz będę robić kolejny raz 🙂