
Jak zaprojektować tort ślubny
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Jak większość z was pewnie wie, aerograf spożywczy służy do malowania tortów za pomocą barwników spożywczych.
Aerografu można użyć nie tylko do malowania tortów pokrytych masą cukrową, ale również tortów pokrytych kremem maślanym. W tym tutorialu tort został otynkowany kremem szwajcarskim na bezie przy pomocy dysków do tynkowania tortów.
Poniżej opisałam o czym należy pamiętać używając aerografu do malowania tortów pokrytych masą cukrową i tych otynkowanych kremem maślanym.
Zdjęć tortów w kremie malowanych aerografem, użyczyła mi moja wspaniała koleżanka po fachu. Ekspert w tej dziedzinie: Katherine Idle, właścicielka pracowni Sweet Things by Katherine
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Tort pokryty masą cukrową można malować aerografem zaraz po obłożeniu go masą. Można też malowanie zostawić na później, tort odstawić do lodówki i schłodzonego pomalować go zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Pamiętać należy oczywiście o tym, żeby nie dopuścić aby masa cukrowa „spociła” się zanim zaczniemy malować. Szczególnie problematyczne może być to latem, a tym bardziej kiedy pracujemy w nieklimatyzowanym pomieszczeniu…
Często zdarza się, że klient zamawiając u nas tort podkreśla, iż ma być on w kremie. To żaden problem – torty otynkowane kremem maślanym również można pomalować aerografem spożywczym. I w takich rodzajach tortów aerograf pomoże nam szybko i sprawnie uzyskać ciekawe efekty.
Głównym błędem najczęściej popełnianym przez nowicjuszy, jest malowanie aerografem schłodzonego tortu w kremie. Tort w kremie maślanym malujemy aerografem zaraz po jego otynkowaniu – nie odstawiamy tortu do lodówki aby go schłodzić zanim zaczniemy malować! Po wyjęciu tortu z lodówki, przez różnicę temperatur, dojdzie do kondensacji wody na powierzchni tortu co spowoduje iż farba przy malowaniu skropli się na jego powierzchni. Jeżeli nie mamy możliwości pomalowania tortu od razu, można wyciągnąć schłodzony tort z lodówki i zanim zaczniemy go malować, poczekać aż dojdzie do temperatury pokojowej.
Na tort otynkowany kremem maślanym i pomalowany aerografem można również nałożyć dekoracje z masy cukrowej. Dla osób mniej doświadczonych, proponuję odczekać chwilę - pozwolić aby farba na torcie trochę przeschła zanim zaczniecie nakładać dekoracje. Bez wprawy bardzo łatwo o uszkodzenie świeżo pomalowanej powierzchni tortu. Jeżeli uszkodzimy to są dwie opcje: zakryć uszkodzenie dekoracją z masy cukrowej, albo ściągnąć tynk i zacząć od nowa...
Aby przygotować tort "galaxy", Katherine zaczęła od otynkowania tortu jasno fioletowym kremem maślanym. Następnie, używając aerografu, pomalowała w różnych miejscach fioletowe, niebieskie i czarne plamy. Następnie, używając nowej szczoteczki do zębów, pryskała po torcie białą farbą, uzyskując efekt gwiazd. Niektóre miejsca delikatnie przecierała gąbką również maczaną w jadalnej farbie.
Powodzenia!
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
4 odpowiedzi
Gotowe barwniki do aerografu są na bazie wody a inne na alkoholu. Czy ma.zanczrnie których używamy do pokrycia masy maślanej?
Wydaje mi się, że nie ma. Tutaj żółty barwnik jakiego użyłam byl kupny / gotowy – jest firmy AmeriColor i jest na bazie wody. Różowego i zielonego nie miałam, wiec zrobiłam je sama z barwników w żelu rozcieńczając je wódką. 🙂
czy tort otynkowany kremem maślanym następnie ozdobionym za pomocą aerografu wkłada się do lodówki? po wyjęciu z lodówki nic się nie stanie z nałożonymi barwnikami?
Tak można. Nic nie powinno się dziać.