fbpx

Biała masa cukrowa

Biała masa cukrowa jest często wykorzystywana do powlekania, obkładania tortów i dekoracji w stylu angielskim. Dobra, elastyczna masa cukrowa, to podstawa. Odpowiednia konsystencja znacznie ułatwia pracę przy dekorowaniu tortów. LMF (Liz Marek Fondant) to masa cukrowa, samoróbka, z pianek marshmellow, która jest bardzo elastyczna i ma dobry smak.

Jeżeli planujesz upiec smaczny biszkopt, przelożyć go kremami i uderkować masą cukrową – masa cukrowa z pianek idealnie nadaje się do obłożenia Twojego tortu! Sprawdź też, który krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową!

W tym tutorialu pokażemy Wam jak przygotować białą masę cukrową krok po kroku! Jeżeli chcesz zobaczyć jak przygotować czarną masę cukrową lub w jakimkolwiek innym kolorze – kliknij TUTAJ.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na białą masę cukrową

 

Biała masa cukrowa samoróbka

Masa cukrowa

Liz Marek
Biała masa cukrowa LMF (Liz Marek Fondant) to masa cukrowa z pianek marshmellow. Masa jest bardzo elastyczna i ma dobry smak.

Składniki
  

  • 450 g marshmellows
  • 900 g cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego Planta, Trex, Crisco
  • 575 g masy cukrowej Wilton
  • 2 łyżki wody

Uwagi

Aby masa cukrowa nie przeschła, zawsze przechowuję ją owiniętą folią spożywczą w szczelnie zamkniętym worku foliowym. Aby uelastycznić masę cukrową bez większego wysiłku: zanim zacznę ją ugniatać, potrzebny kawałek podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund. Jeżeli masa jest sucha, w trakcie ugniatania dodaję do niej małą ilość tłuszczu roślinnego typu Planta. 

Jak zrobić białą masę cukrową samoróbkę

Przydatne uwagi

  • Aby biała masa cukrowa nie przeschła, zawsze przechowuję ją owiniętą folią spożywczą w szczelnie zamkniętym worku foliowym.
  • Aby uelastycznić masę cukrową bez większego wysiłku: zanim zacznę ją ugniatać, potrzebny kawałek podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund.
  • Jeżeli masa jest sucha, w trakcie ugniatania dodaję do niej małą ilość tłuszczu roślinnego typu Planta. Zobacz do czego jeszcze można wykorzystać tłuszcz roślinny w dekoracji tortów.
  • Z dodatkiem tylozy idealnie nadaje się również do lepienia figurek lub innych jadalnych ozdób na torty.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Biała masa cukrowa pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale