Szukaj

Biała masa cukrowa

Biała masa cukrowa jest często wykorzystywana do powlekania, obkładania tortów i dekoracji w stylu angielskim. Dobra, elastyczna masa cukrowa, to podstawa. Odpowiednia konsystencja znacznie ułatwia pracę przy dekorowaniu tortów. LMF (Liz Marek Fondant) to masa cukrowa, samoróbka, z pianek marshmellow, która jest bardzo elastyczna i ma dobry smak.

Jeżeli planujesz upiec smaczny biszkopt, przelożyć go kremami i uderkować masą cukrową – masa cukrowa z pianek idealnie nadaje się do obłożenia Twojego tortu! Sprawdź też, który krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową!

W tym tutorialu pokażemy Wam jak przygotować białą masę cukrową krok po kroku! Jeżeli chcesz zobaczyć jak przygotować czarną masę cukrową lub w jakimkolwiek innym kolorze – kliknij TUTAJ.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na białą masę cukrową

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Masa cukrowa

Biała masa cukrowa

Składniki

  • 450 g marshmellows
  • 900 g cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego Planta, Trex, Crisco
  • 575 g masy cukrowej Wilton
  • 2 łyżki wody

Instrukcje

  1. Pianki roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy wodę i przekładamy do misy miksera.
  3. Roztopione pianki mieszamy z tłuszczem roślinnym i połową cukru pudru.
  4. Kiedy masa zacznie błyszczeć dodajemy kupną masę cukrową.
  5. Wyrabiamy razem i dodajemy resztę cukru pudru.
  6. Wyrabiamy aż masa będzie błyszcząca i elastyczna.

Jak zrobić białą masę cukrową samoróbkę

Przydatne uwagi

  • Aby biała masa cukrowa nie przeschła, zawsze przechowuję ją owiniętą folią spożywczą w szczelnie zamkniętym worku foliowym.
  • Aby uelastycznić masę cukrową bez większego wysiłku: zanim zacznę ją ugniatać, potrzebny kawałek podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund.
  • Jeżeli masa jest sucha, w trakcie ugniatania dodaję do niej małą ilość tłuszczu roślinnego typu Planta. Zobacz do czego jeszcze można wykorzystać tłuszcz roślinny w dekoracji tortów.
  • Z dodatkiem tylozy idealnie nadaje się również do lepienia figurek lub innych jadalnych ozdób na torty.
  • Biała masa cukrowa samoróbka wymaga czasu i cierpliwości: przygotowanie jej wymaga czasu i cierpliwości. Może to być frustrujące dla początkujących lub tych, którzy nie mają doświadczenia w pracy z masą cukrową.
  • Masa cukrowa samoróbka może być kolorowana na różne kolory, dzięki czemu można uzyskać wiele efektów dekoracyjnych. Można również dodawać do niej różne smaki, np. waniliowy, cytrynowy czy truskawkowy.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową
Pęcherze pod masą cukrową
Pęcherze pod masą cukrową

Przypnij na pinterest

Biała masa cukrowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biała masa cukrowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe