ZwarzonyKrem
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak uratować zwarzony krem

Dlaczego krem się zwarzył?

Nie ma nic bardziej frustrującego dla torciary niż nieudany biszkopt lub krem, który się zwarzył. Przepis na idealny tradycyjny biszkoptbiszkopt tłuszczowy znajdziecie na naszej stronie z przepisami. Najczęstszą, chociaż nie jedyną, przyczyną zwarzonego kremu jest nierówna temperatura składników. W większości przepisów autorzy zaznaczają już na początku, iż wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę – najlepiej pokojową. Zdarzyło mi się jednak nie jeden raz, iż mimo jednakowej temperatury składników krem i tak się zwarzył…

jak uratować zwarzony krem
zwarzony krem

Najczęściej dekoruję torty w stylu angielskim, czyli te, pokryte masą cukrową. Nie każdy krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową. O tym jakich kremów użyć i dlaczego możecie dowiedzieć się TUTAJ.

Moim ulubionym kremem do tynkowania pod masę cukrową jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Niestety, jak każdy krem na bazie masła, potrafi się zwarzyć…

Być może jest wiele sposobów na uratowanie zwarzonego kremu. Poniżej pokażę wam sposób, który mam przetestowany, taki, który sprawdza się u mnie za każdym razem…

Jak uratować zwarzony krem

W przypadku kremu maślanego na bezie szwajcarskiej zawsze warzy się w momencie dodania do niego masła. Jest to jednak normalny proces i dzieje się tak za każdym razem. Z reguły wystarczy zmniejszyć obroty na minimalne i zwyczajnie ubijać dalej aż masa się “zejdzie”, czyli stanie się jednolita i gładka. Kto ma na to czas?! Na pewno nie Ty ani nie ja, kiedy w kolejce czeka 10 tortów do skończenia…

jak uratować zwarzony krem
Zwarzony krem maślany po dodaniu masła...
jak uratować zwarzony krem
Oddziel 1/3 zwarzonego kremu do innej miski i podgrzej. Ja podgrzewam parę sekund w mikrofali.
jak uratować zwarzony krem
Dodaję roztopioną część kremu do reszty...
jak uratować zwarzony krem
I ubijam aż masa się "zejdzie"...
Aby pozbyć się pęcherzy z powietrzem, mieszam krem na najniższych obrotach ~15 minut
jak uratować zwarzony krem
Idealny krem do tynkowania jest miękki i gładki.

Kiedy krem nie chce się ubić...

Krem szwajcarski na bezie potrafi być kapryśny. Czasami po dodaniu masła nie chce się ubić i robi się z niego rzadka “zupa”. 

Ale to nic! Wystarczy, wstawić miskę z kremową zupą do lodówki lub zamrażarki i dobrze schłodzić. Zimny ubije się na gładki krem.

płynny krem maślany

Inne rodzaje kremów

Niestety nie tylko kremy na bazie masła potrafią się zwarzyć. Kremy na bazie śmietany wydają się być jeszcze bardziej kapryśne. Pamiętamy, że zawsze ubijamy zimną śmietanę natomiast wszelakie dodatki smakowe, takie jak na przykład owocowe purée, dodajemy do ubitej śmietany partiami, dokładnie i powoli mieszając szpatułką do połączenia się składników. 

zwarzony krem
zwarzony krem czekoladowy

Jeżeli mimo wszelakich starań krem na bazie śmietany zwarzy nam się mimo wszystko – można go uratować! 

  1. Podgrzewamy lekko zwarzony krem, tylko do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę (masa będzie w tym momencie płynna). Najlepiej jest podgrzać w kąpieli wodnej.
  2. Odstawiamy całość do lodówki, do kompletnego schłodzenia (najlepiej zostawić w lodówce przez noc).
  3. Zimną masę ponownie ubić, pamiętając jednak o tym, aby przestać ubijać, kiedy masa stanie się jednolita. Ubijając ją zbyt długo ryzykujemy, iż krem ponownie nam się zwarzy!
krem
Foto. B. Lemańska

Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego kremu? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Dziękujemy!

Przydatne narzędzia do tynkowania tortów

Tutoriale i przepisy, które mogą Ci się przydać

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!