Jak uratować zwarzony krem

Nie ma nic bardziej frustrującego dla torciary niż nieudany biszkopt lub krem, który się zwarzył. Przepis na idealny tradycyjny biszkopt i biszkopt tłuszczowy znajdziecie na naszej stronie z przepisami.

Dlaczego krem się zwarzył?

Najczęstszą, chociaż nie jedyną, przyczyną zwarzonego kremu jest nierówna temperatura składników. W większości przepisów autorzy zaznaczają już na początku, iż wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę – najlepiej pokojową. Zdarzyło mi się jednak nie jeden raz, iż mimo jednakowej temperatury składników krem i tak się zwarzył…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • robot planetarny lub ręczny
  • szpatułka
  • miska
  • kuchenka mikrofalowa
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak uratować zwarzony krem maślany

Najczęściej dekoruję torty w stylu angielskim, czyli te, pokryte masą cukrową. Nie każdy krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową. O tym jakich kremów użyć i dlaczego możecie dowiedzieć się TUTAJ.

Moim ulubionym kremem do tynkowania pod masę cukrową jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Niestety, jak każdy krem na bazie masła, potrafi się zwarzyć…

Być może jest wiele sposobów na uratowanie zwarzonego kremu. Poniżej pokażę wam sposób, który mam przetestowany, taki, który sprawdza się u mnie za każdym razem.

W przypadku kremu maślanego na bezie szwajcarskiej zawsze warzy się w momencie dodania do niego masła. Jest to jednak normalny proces i dzieje się tak za każdym razem. Z reguły wystarczy zmniejszyć obroty na minimalne i zwyczajnie ubijać dalej aż masa się “zejdzie”, czyli stanie się jednolita i gładka. Kto ma na to czas?! Na pewno nie Ty ani nie ja, kiedy w kolejce czeka 10 tortów do skończenia…

Jak uratować zwarzony krem
Zwarzony krem maślany po dodaniu masła...
Jak uratować zwarzony krem
Oddziel 1/3 zwarzonego kremu do innej miski i podgrzej. Ja podgrzewam parę sekund w mikrofali.
Jak uratować zwarzony krem
Dodaję roztopioną część kremu do reszty...
Jak uratować zwarzony krem
I ubijam aż masa się "zejdzie"...
Jak uratować zwarzony krem
Aby pozbyć się pęcherzy z powietrzem, mieszam krem na najniższych obrotach ~15 minut
Jak uratować zwarzony krem
Idealny krem do tynkowania jest miękki i gładki.

Inne rodzaje kremów

Niestety nie tylko kremy na bazie masła potrafią się zwarzyć. Kremy na bazie śmietany wydają się być jeszcze bardziej kapryśne. Pamiętamy, że zawsze ubijamy zimną śmietanę natomiast wszelakie dodatki smakowe, takie jak na przykład owocowe purée, dodajemy do ubitej śmietany partiami, dokładnie i powoli mieszając szpatułką do połączenia się składników.

Jeżeli mimo wszelakich starań krem na bazie śmietany zwarzy nam się – można go uratować!

  1. Podgrzewamy lekko zwarzony krem, tylko do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę (masa będzie w tym momencie płynna). Najlepiej jest podgrzać w kąpieli wodnej.
  2. Odstawiamy całość do lodówki, do kompletnego schłodzenia (najlepiej zostawić w lodówce przez noc).
  3. Zimną masę ponownie ubić, pamiętając jednak o tym, aby przestać ubijać, kiedy masa stanie się jednolita. Ubijając ją zbyt długo ryzykujemy, iż krem ponownie nam się zwarzy!
Jak uratować zwarzony krem
Jak uratować zwarzony krem

Przydatne uwagi

Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego kremu? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Dziękujemy!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Zdjęcia użytkowników

Jeżeli korzystałeś z tego tutorialu, podziel się swoim zdjęciem!

Brak dodanych zdjęć.

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu