Szukaj
Jak uratować zwarzony krem

Jak uratować zwarzony krem

Nie ma nic bardziej frustrującego dla torciary niż zwarzony krem czy nieudany biszkopt. Przepis na idealny tradycyjny biszkopt i biszkopt tłuszczowy znajdziecie na naszej stronie z przepisami.

Dlaczego krem się zwarzył?

Najczęstszą, chociaż nie jedyną, przyczyną zwarzonego kremu jest nierówna temperatura składników. W większości przepisów autorzy zaznaczają już na początku, iż wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę – najlepiej pokojową. Zdarzyło mi się jednak nie jeden raz, iż mimo jednakowej temperatury składników krem i tak się zwarzył…

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • robot planetarny lub ręczny
  • szpatułka
  • miska
  • kuchenka mikrofalowa

Jak uratować zwarzony krem maślany

Najczęściej dekoruję torty w stylu angielskim, czyli te, pokryte masą cukrową. Nie każdy krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową. O tym jakich kremów użyć i dlaczego możecie dowiedzieć się TUTAJ.

Moim ulubionym kremem do tynkowania pod masę cukrową jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Niestety, jak każdy krem na bazie masła, potrafi się zwarzyć…

Być może jest wiele sposobów na uratowanie zwarzonego kremu. Poniżej pokażę wam sposób, który mam przetestowany, taki, który sprawdza się u mnie za każdym razem.

W przypadku kremu maślanego na bezie szwajcarskiej zawsze warzy się w momencie dodania do niego masła. Jest to jednak normalny proces i dzieje się tak za każdym razem. Z reguły wystarczy zmniejszyć obroty na minimalne i zwyczajnie ubijać dalej aż masa się “zejdzie”, czyli stanie się jednolita i gładka. Kto ma na to czas?! Na pewno nie Ty ani nie ja, kiedy w kolejce czeka 10 tortów do skończenia…

Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-1
Zwarzony krem maślany po dodaniu masła...
Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-2
Oddziel 1/3 zwarzonego kremu do innej miski i podgrzej. Ja podgrzewam parę sekund w mikrofali.
Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-3
Dodaję roztopioną część kremu do reszty...
Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-4
I ubijam aż masa się "zejdzie"...
Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-6
Aby pozbyć się pęcherzy z powietrzem, mieszam krem na najniższych obrotach ~15 minut
Akademia Tortu - Jak uratować zwarzony krem-5
Idealny krem do tynkowania jest miękki i gładki.

Inne rodzaje kremów

Niestety nie tylko kremy na bazie masła potrafią się zwarzyć. Kremy na bazie śmietany wydają się być jeszcze bardziej kapryśne. Pamiętamy, że zawsze ubijamy zimną śmietanę i tylko na tak zwane 3/4, natomiast wszelakie dodatki smakowe, takie jak na przykład owocowe purée, dodajemy do ubitej śmietany partiami, dokładnie i powoli mieszając szpatułką do połączenia się składników.

Jeżeli mimo wszelakich starań krem na bazie śmietany zwarzy nam się – można go uratować!

  1. Podgrzewamy lekko zwarzony krem, tylko do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę (masa będzie w tym momencie płynna). Najlepiej jest podgrzać w kąpieli wodnej.
  2. Odstawiamy całość do lodówki, do kompletnego schłodzenia (najlepiej zostawić w lodówce przez noc).
  3. Zimną masę ponownie ubić, pamiętając jednak o tym, aby przestać ubijać, kiedy masa stanie się jednolita. Ubijając ją zbyt długo ryzykujemy, iż krem ponownie nam się zwarzy!
Jak uratować zwarzony krem
Jak uratować zwarzony krem

Przydatne uwagi

 

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Jak uratować zwarzony krem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 Responses

  1. Jak ja się cieszę, że tutaj trafiłam : ) Robię tort w prezencie dla córki przyjaciół i wiedziałam, że jak będę się bardzo starała to coś pójdzie nie tak i poszło. Krem na bazie nutelli i serka mascarpone zważył się i już miałam jechać do sklepu po nowe składniki ale postanowiłam poszukać ratunku w necie i tak trafiłam na tą witrynę. Zastosowałam kąpiel wodną i krem uratowany…..huraaaaa ! 🙂 Jest gładziutki 🙂 Dziękuję pięknie i Pozdrawiam.

  2. Bardzo mi Pani pomogła! Na początku podgrzewałam krem na bazie mascarpone w garnuszku, ciągle mieszając (kiedyś się udało) . Schodziłam i próbowałam ubić ponownie, ale znów fiasko. Zajrzałam tutaj, lepsze to niż marnotrawienie. Ubił się wspaniale 🙂 Mam nadzieję, że smak nie ucierpiał. Pozdrowienia!

  3. Przeczytałam na szybko podgrzać i zmiksować. Super wyszło!! Mialam krem śmietanka 36%, z biedronki, która o dziwo już na samym początku nie chciała się ubić na sztywno, mascarpone i rozpuszczone kinderki. Cały krem podgrzewalam w kąpieli wodnej z 2 minuty i mieszalam, trochę się rozpuścil ale większość kremu zrobiła się zwarta i mikser poszedł w ruch i ta da jednolita masa!! Dziękuję dziękuję ;))

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak uratować zwarzony krem

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe