Szukaj

Jak zrobić tort? Porady dla początkujących

Jak się zabrać za upieczenie i złożenie domowego tortu? Właściwie to jak zrobić tort? Oto nasz poradnik dla początkujących, zabieganych i rozproszonych – serdecznie zapraszam! 

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort, nie wiesz, od czego zacząć i jak szczęśliwie dobrnąć do końca, ten wpis jest właśnie dla ciebie! Krok po kroku przedstawimy Wam proces tworzenia tortu i mamy nadzieję, że zdejmie to z Was wszelkie stresy i zachęci do domowych produkcji.

Jak zrobić tort aby smakował?

Jak zrobić tort tak aby był smaczny? Uważam, że w pierwszej kolejności należy wybrać smaki tortu. Przemyśleć kompozycję smakową, dopasować ją do pory roku, okazji i gości. Z wybranych na wstępie smaków oraz kształtu i wyglądu tortu wynikać będą przepisy, tutoriale i narzędzia, które będą nam potem potrzebne. Oczywiście warto też na samym początku zdecydować, ile porcji tortu potrzebujemy, to zdefiniuje nam rozmiar tortu a czasem wpłynie też na jego kształt.

W pierwszym kroku wybieramy ogólną nutę smakową: owocową, czekoladową czy alkoholową, itp. I siadamy do wyboru przepisów.

Poszukaj sprawdzonych przepisów

W Akademii Tortu mamy masę sprawdzonych, pysznych przepisów na kremy i musy, zachęcamy też do zapoznania się z wpisem Które smaki tortów pasują do siebie. Ten wpis bardzo ułatwia i przyspiesza wybór. Początkującym serdecznie radzę wybrać jeden wiodący smak – na początku nie ma sensu samemu sobie utrudniać. Warto przemyśleć użycie chrupkiej warstwy, żelki czy frużeliny, aby podbić smak tortu i nadać mu atrakcyjnego wyglądu w przekroju. Oczywiście zapraszamy do przepisów w Akademii i poczytania, jak takie niespodzianki wykonać i gdzie umieścić w torcie – tu szczególnie pomocny będzie tutorial Jak złożyć tort. Ważna uwaga: jeśli zechcecie użyć dwóch smaków kremów do przełożenia, wybierzcie je z tej samej kategorii: dwa musy lub dwa maślane lub dwa z mascarpone itp. Lepiej nie mieszać różnych rodzajów przełożeń z uwagi na konstrukcję, stabilność i teksturę.

Trzymaj się przepisu!

Jak zrobić tort aby się udał? Trzymaj się przepisów!

Najczęstszym problemem z przepisami jest to, że się ich nie trzymamy, a potem jesteśmy zdziwieni, że coś nie wyszło. Klasyczny przykład: zmniejszanie ilości cukru na przykład w biszkopcie. Oraz oczywiście nietrzymanie się zalecenia, że składniki mają mieć tę samą temperaturę. Eksperymenty z przepisami są super, ale najpierw trzeba nabrać wprawy i doświadczenia, aby z sukcesem modyfikować składniki i proporcje. Serdecznie polecam przygotować sobie przepisy w zasięgu wzroku, przeczytać je na spokojnie kilka razy, wszystkie składniki uważnie odmierzyć, odważyć, poustawiać w kolejności użycia, wyjąć wszystkie potrzebne narzędzia i naczynia, włączyć piekarnik i zacząć realizować przepis. Dzięki temu unikniemy nagłej paniki, że miska jednak w zmywarce, a proszku do pieczenia jednak nie ma.

Jak zrobić ładny tort?

Zapraszamy na początek do naszych sesji z ekspertkami o tym gdzie szukać inspiracji na tort – doświadczone torciarki opowiadają w nich, jak szukać inspiracji na torty komunijne, weselne, dla dzieci i tak dalej. Zawsze warto najpierw zastanowić się nad tym, co nam się ogólnie podoba i w tym stylu poszukać konkretnej inspiracji. Wcale niekoniecznie musi to być jakiś inny tort, o czym również opowiadają nasze ekspertki.

Początkującym – ale także jako generalna zasada – podpowiadam, że wcale nie trzeba  nadmiernie kombinować z dekoracjami. Przeładowany tort nie wygląda ładnie i czasem lepiej jest wybrać proste, delikatne dekoracje zamiast zarzucić tort piramidą dodatków i osiągnąć efekt oczopląsu. Podstawą jest ładne otynkowanie tortu, o czym obszerniej opowiadamy w naszych tutorialach. Czym nasączyć tort, jak go otynkować, czym to zrobić, jakiej metody użyć – wszystkiego możecie dowiedzieć się w Akademii. Warto także zajrzeć do wpisu Jak rozplanować pracę nad tortem – nie wszystkie etapy produkcji trzeba robić jednocześnie. Wiele dekoracji można przygotować z wyprzedzeniem i w ten sposób nieco zapanować nad czasem. W ogóle praca nad tortem da się rozłożyć w czasie i warto korzystać z tej opcji, zwłaszcza jeśli dopiero zaczyna się przygodę z tortowaniem.

Skompletuj potrzebne sprzęty

Gdy wybierzecie już przepisy i projekt tortu, nadchodzi czas na zgromadzenie potrzebnych sprzętów. Jeśli to twoja pierwsza przygoda z tortami – nie inwestuj w jakieś cuda. Wybierz raczej w miarę proste dekoracje i zgromadź to, co jest konieczne: jakiś rant lub tortownicę, robot planetarny lub ręczny, kilka naczyń i szpatułkę. Jeśli spodoba ci się produkcja tortów, mogę ci zaręczyć, że pole do zakupów jest niewyczerpane i już zawsze będziesz pragnąć kolejnej skrobki, formy albo patery. Na naszym blogu zajdziecie bardzo przydatny wpis o potrzebnych narzędziach a także wpis o moich ulubionych narzędziach, których używam i polecam. Tutaj z kolei znajdziecie materiał o sklepach cukierniczych w różnych krajach. Subskrybenci Akademii Tortu w wielu z nich mają korzystne rabaty! A jeśli mieszkasz poza Polską i nie znasz nazw konkretnych przydasi cukierniczych, to zerknij do naszego wpisu, w którym skompletowaliśmy listę narzędzi w różnych językach

Rozplanuj pracę i działaj!

Jak zrobić tort aby się nie narobić? Czas na rozplanowanie pracy nad tortem! Tutaj chciałabym obalić jeden z mitów pokutujących wciąż w cukierniczym świecie, że składniki tortu – na przykład biszkopt – trzeba przygotować w dzień imprezy a najpóźniej dzień wcześniej. To oczywiście nieprawda.

No więc jak zrobić tort?

Tort można swobodnie przygotować 2-3 dni wcześniej i absolutnie nie będzie przez to „stary”. Nasączony biszkopt, kremy, musy, cała struktura musi się spokojnie osiąść i ustabilizować, smaki przegryźć się i połączyć. Potrzebujemy czasu na schłodzenie, otynkowanie i spokojne udekorowanie tortu. Szczególna uwaga należy się świeżym owocom – zwłaszcza osobom początkującym polecam jednak korzystanie z owoców w formie przetworzonej w postaci frużeliny czy żelki. Nad nimi mamy pełną kontrolę i wiemy, jak się zachowają. Świeże owoce lubią popłynąć sokiem i rozwarstwić krem oraz często szybko się psują. 

Polecamy nasz poradnik Jak rozplanować pracę nas tortem – tam pokazujemy konkretną oś czasu, aby ułatwić Wam poukładanie kolejnych kroków w następujących po sobie dniach. Jestem pewna, że dzięki spokojnemu przemyśleniu, co chcemy osiągnąć, sprawdzeniu jak chcemy to zrobić i ustaleniu kiedy to wykonać – Wasze pierwsze torty powstaną w atmosferze wprost sielankowej 😉

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jaki podkład pod tort
Jaki podkład pod tort?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić tort

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama