Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Żelka borówkowa do tortu

Wczoraj podałam Wam mój sprawdzony przepis na borówkowy drip do tortu. W USA sezon borówkowy w pełni, w Polsce dopiero nadchodzi, więc jest to idealny moment na podzielenie się z Wami przepisem na pyszną żelkę do tortu z borówki amerykańskiej!  Oprócz wspaniałego owocowego smaku, żelka z borówki amerykańskiej ma cudny, ciemno-fioletowy kolor i ślicznie prezentuje się w przekroju tortu.

Borówki amerykańskie

Materiały, których potrzebujesz

  • borówki amerykańskie lub jagody
  • cukier
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na żelkę borówkową do tortu

Żelka z borówki amerykańskiej

Żelka do tortu z borówki amerykańskiej.

Cuisine American
Keyword żelka do tortu
15 minut
Cook Time 15 minut
30 minut
Porcje 1 przełożenie fi15 (6"), 1cm wysokości
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 30 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody
  • sok z cytryny opcjonalnie

Instrukcje

  1. Borówki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Dodatkowo przetrzeć przez sitko, by pozbyć się większych kawałków.
  4. Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
  5. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  6. Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  7. Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.

Jak zrobić żelkę do tortu

Drip z borówki amerykańskiej
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Drip z borówki amerykańskiej
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Drip z borówki amerykańskiej
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
Żelka z borówki amerykańskiej
Dodatkowo przecieramy przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
Żelka z borówki amerykańskiej
Dodajemy sok z cytryny.
Żelatyna
Przygotowujemy roztwór żelatynowy.
Żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aż napęcznieje.
Żelka z borówki amerykańskiej
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z ciepłym puree z borówek.
Żelka z borówki amerykańskiej
Puree wylewamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelka z borówki amerykańskiej
Gotową żelkę wyjmujemy z folii.
Żelka z borówki amerykańskiej
Starając się wypośrodkować żelkę (co, jak widać nie zawsze się udaje 😅), kładziemy ją na warstwę kremu.
Żelka z borówki amerykańskiej
Uzupełniamy kremem dookoła. Na to nakładamy blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Na zdjęciu przekroju mojego tortu; żelka borówkowa ma wysokość 2cm. Żelka w torcie była za wysoka i lekko zaczęła wypychać mi krem, w efekcie czego po czasie zaczęła robić się w tym miejscu “buła”. W przepisie na żelkę podaję Wam więc proporcje na połowę – przy zachowaniu takich samych średnic powinniście uzyskać żelkę borówkową do tortu wysokości 1cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em borówkowym.
  • Żelka położona została na mus borówkowy.
  • Do tortu użyłam przepisu na tradycyjny biszkopt. Nasączenie to woda z cukrem i cytryną. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.
Tort z musem z borówki amerykańskiej

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

21 odpowiedzi

  1. A czy ten mus na zdjęciu z żelką, też jest borówkowy? Jeśli tak, to czy będzie przepis?
    Czekam z niecierpliwością!!!

      1. Cześć! Niecierpliwie czekam na przepis na krem z serkiem philadelphia!
        W czwartek będę robić tort z tym kremem i z borówkami oczywiście, z Twojego przepisu 😉 nie mogę się doczekać!
        Czy mogłabyś zdradzić proporcje czekolady i serka do przełożenia na fi18cm?
        Dziekuje!

  2. Witam, czy taka żelka będzie dobrze współgrała z masa kokosowa? Zastanawiam się czy frużelina borowkowa czy zelka byłaby lepsza? Pozdrawiam

  3. Dzień dobry! Czy można bawić się rodzajem owocu zachowując przy tym proporcje co do żelatyny? Wiem, że niektóre owoce zawierają w sobie dużo pektyny, które samie w sobie są zagęstnikiem a nie chciałbym otrzymać “betonowej” żelki. 🙂

  4. Czy istnieje jakaś metoda na przecieranie owoców przez sitko? Kiedyś próbowałam zrobić to z malinami i z kiepskim skutkiem? czy tutaj łatwo przeleje się ta odpowiednia część przez dziurki sitka? Powinny być one małe czy mogą być takie jak do przesiania mąki? Pozdrawiam

  5. Czy można użyć zamrożone przed 2 tygodniami borówki? Czy wtedy należy dodać więcej żelatyny? Czy proporcje mają postać takie same po rozmrożeniu?

  6. Dzień dobry,
    zwracam się do Państwa z zapytaniem, które zaczęło mnie nurtować, jestem początkująca, mam do przygotowania tort piętrowy, czy jeśli zrobię na dolne piętro mus z żelką z borówek to czy będzie na tyle stabilnie żebym mogła ułożyć na nim piętro?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Ola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie