Wczoraj podałam Wam mój sprawdzony przepis na borówkowy drip do tortu. W USA sezon borówkowy w pełni, w Polsce dopiero nadchodzi, więc jest to idealny moment na podzielenie się z Wami przepisem na pyszną żelkę do tortu z borówki amerykańskiej! Oprócz wspaniałego owocowego smaku, żelka z borówki amerykańskiej ma cudny, ciemno-fioletowy kolor i ślicznie prezentuje się w przekroju tortu.
Materiały, których potrzebujesz
- Miska
- Sitko
- Blender ręczny
- Folia spożywcza
- Forma do żelki
- borówki amerykańskie lub jagody
- cukier
- żelatyna
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na żelkę borówkową do tortu
Żelka z borówki amerykańskiej
Żelka do tortu z borówki amerykańskiej.
Kuchnia
Amerykańska
Słowo kluczowe
żelka do tortu
15 minut
Czas gotowania 15 minut
30 minut
Porcje 1 przełożenie fi15 (6"), 1cm wysokości
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 200 g borówek amerykańskich
- 30 g cukru wedle uznania
- 5 g żelatyny
- 20 g zimnej wody
- sok z cytryny opcjonalnie
Instrukcje
-
Borówki z cukrem zagotować.
-
Lekko przestudzone rozbić blenderem.
-
Dodatkowo przetrzeć przez sitko, by pozbyć się większych kawałków.
-
Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
-
Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
-
Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
-
Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.
Jak zrobić żelkę do tortu
Przydatne uwagi
- Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
- Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
- Na zdjęciu przekroju mojego tortu; żelka borówkowa ma wysokość 2cm. Żelka w torcie była za wysoka i lekko zaczęła wypychać mi krem, w efekcie czego po czasie zaczęła robić się w tym miejscu “buła”. W przepisie na żelkę podaję Wam więc proporcje na połowę – przy zachowaniu takich samych średnic powinniście uzyskać żelkę borówkową do tortu wysokości 1cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
- Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em borówkowym.
- Żelka położona została na mus borówkowy.
- Do tortu użyłam przepisu na tradycyjny biszkopt. Nasączenie to woda z cukrem i cytryną. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.
26 Responses
A czy ten mus na zdjęciu z żelką, też jest borówkowy? Jeśli tak, to czy będzie przepis?
Czekam z niecierpliwością!!!
Tak. Będzie, jeszcze dzisiaj 🙂
Tutaj ? https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-z-borowki-amerykanskiej/
Jakim, drugim kremem przełożony jest tort ?
Serek Philadelphia z białą czekoladą – dodam przepis na stronie i dam znać 🙂
Cześć! Niecierpliwie czekam na przepis na krem z serkiem philadelphia!
W czwartek będę robić tort z tym kremem i z borówkami oczywiście, z Twojego przepisu 😉 nie mogę się doczekać!
Czy mogłabyś zdradzić proporcje czekolady i serka do przełożenia na fi18cm?
Dziekuje!
Witam, czy taka żelka będzie dobrze współgrała z masa kokosowa? Zastanawiam się czy frużelina borowkowa czy zelka byłaby lepsza? Pozdrawiam
Na ile przed składaniem tortu można przygotować żelkę?
Dzień dobry! Czy można bawić się rodzajem owocu zachowując przy tym proporcje co do żelatyny? Wiem, że niektóre owoce zawierają w sobie dużo pektyny, które samie w sobie są zagęstnikiem a nie chciałbym otrzymać “betonowej” żelki. 🙂
Czy istnieje jakaś metoda na przecieranie owoców przez sitko? Kiedyś próbowałam zrobić to z malinami i z kiepskim skutkiem? czy tutaj łatwo przeleje się ta odpowiednia część przez dziurki sitka? Powinny być one małe czy mogą być takie jak do przesiania mąki? Pozdrawiam
Też bym chciała wiedzieć 🙂
Czy można użyć zamrożone przed 2 tygodniami borówki? Czy wtedy należy dodać więcej żelatyny? Czy proporcje mają postać takie same po rozmrożeniu?
Można, bez problemu. Mrożone od razu do rondla, nawet nie rozmrażać najpierw. Proporcje takie same jak ze świezymi.
Dzień dobry, czy mogę prosić o przepis na krem z serka philadelphia z białą czekoladą? 😊
Dzień dobry,
zwracam się do Państwa z zapytaniem, które zaczęło mnie nurtować, jestem początkująca, mam do przygotowania tort piętrowy, czy jeśli zrobię na dolne piętro mus z żelką z borówek to czy będzie na tyle stabilnie żebym mogła ułożyć na nim piętro?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Ola
Jeżeli tort będzie odpowiednio wzmocniony wspornikami, to nie ma się czego obawiać. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-pietrowy-wsporniki/
Czy wody ma byc 20g czy ml?
20g, ja wszystko ważę 🙂
Dzień dobry.Czy zamiast żelatyny mozna użyć np.agaru lub pektyny. Córka jest wegetarianką a muszę upiec tort na 18-tkę.
Można, najlpiej pektyny.
Dziękuję. A jak przeliczyć ilość żelatyny na pektynę?
Witam. Teraz już borówek albo nie dostanę albo będą drogie. Czy jak zrobię z mrożonych jagód, to ilość taka sama? Bardzo proszę o odpowiedź.
Tak 🙂