Drip borówkowy do tortu

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Na Florydzie, tu gdzie mieszkam, sezon na blueberries, czyli borówki amerykańskie, zaczyna się już na początku kwietnia. W zeszły weekend wybraliśmy się więc na lokalną farmę i nazbieraliśmy prawie 10 funtów świeżych, soczystych borówek. Część udało mi się od razu zamrozić – mrożone świetnie nadają się aby je dodać w całości do kremu, na przykład śmietankowego. Przy okazji, pamiętamy, żeby nie przesadzić z dodaniem całych owoców do kremu – o tym dlaczego, dowiecie się z wpisu na naszym blogu „Dlaczego z tortu robi się „buła”?”.

Nadmiar borówek zachęcił mnie również do eksperymentowania w kuchni! W ten sposób powstał właśnie tort z dripem z borówki amerykańskiej i żelką borówkową. Drip borówkowy do tortu  jest na bazie białej czekolady z dodatkiem puree z borówek. Drip z borówki amerykańskiej wyszedł pyszny, o pięknym fioletowym kolorze!  Dzięki niewielkiej ilości żelatyny, drip był elastyczny i miał piękny połysk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Naczynie żaroodporne, Rózga, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na drip borówkowy

Drip z borówek amerykańskich do tortu

Magda Kubiś
Drip z borówek amerykańskich! Smaczny drip z białej czekolady z żelatyną i dodatkiem puree z borówek! Drip ma przepiękny kolor i smak!
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Cuisine Amerykańska
Servings 1 tort fi18 (7")

Składniki
  

  • 50 g puree z borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Przygotować puree z borówek
  • Borówki z cukrem zagotować.
  • Zblendować.
  • Przetrzeć przez sitko.
  • Drip
  • Czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku i rozpuścić. Mieszać rózgą aby sie nie przypaliła.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
  • Do ciepłej czekolady dolać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.
  • Dodać puree z borówek i wymieszać.
  • Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  • Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.
Keyword drip cake
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przypnij na pinterest

Drip borówkowy pin

19 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale