Drip truskawkowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Drip truskawkowy powstał, jako kontynuacja eksperymentów kuchennych z borówkami. Gdy drip borówkowy okazał się hitem, nie mogłam się zatrzymać i postanowiłam się zabrać za truskawki. Wiele razy pisałam, że truskawki, jak dla każdej Polki, są dla mnie kwintesencją smaku lata, beztroski, wakacji i radości. Najlepsze skojarzenia przy smakowaniu tortu!

Drip truskawkowy nie ma tak intensywnego koloru, jak borówkowy. Z truskawek wychodzi piękny, pastelowy, delikatny róż. Na grupach często pada pytanie o drip w kolorze pudrowego różu, czy dusty pink – a tu proszę bardzo! Okazało się, że kolor powstaje naturalnie, nie trzeba się specjalnie starać i mieszać.

Idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Rózga
Brak plików do pobrania.

Przepis na drip z truskawek

 

Drip truskawkowy

Drip truskawkowy do tortu

Magda Kubiś
Drip truskawkowy - ma idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień. 
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Cuisine Amerykańska
Servings 1 tort Fi18 (7")

Składniki
  

  • 5 łyżek syropu z truskawek
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Śmietanę umieścić w rondelku i podgrzać.
  • Dodać pokruszoną białą czekoladę.
  • Mieszać rózgą do rozpuszczenia się czekolady.
  • Napęczniałą żelatynę dodać do gorącej czekolady, mieszać aż sie rozpuści.
  • Dodać syrop z truskawek i wymieszać.
  • Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  • Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.
  • Opcjonalnie

Aby otrzymać bardziej intensywny kolor:

  • Dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego (ciemno czerwonego, takiego jak na przykład dżem z malin lub żurawiny).
  • Zmiksować wszystko blenderem ręcznym.
  • Dalej tak jak wyżej, w punkcie 7 i 8.
Keyword Drip, drip do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić drip truskawkowy

Drip truskawkowy
Śmietanę podgrzać w rondelku.
Drip truskawkowy
Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę.
Drip truskawkowy
Napęczniałą żelatynę dodać do rozpuszczonej czekolady.
Drip truskawkowy
Na końcu dodać 5 łyżek syropu z truskawek i wymieszać.
Drip truskawkowy
Otrzymamy jasno różowy kolor drip'u.
Drip truskawkowy
Aby uzyskać bardziej intensywny kolor, można dodać parę łyżeczek dżemu.
Drip truskawkowy
Jeżeli dodamy dżem, miksujemy całość blenderem aby uzyskać gładką masę.
Drip truskawkowy
Przestudzonym drip'em polewamy mocno schłodzony tort.

Przydatne uwagi

  • Syrop z truskawek – to nic innego jak odsączony syrop, który tworzy się w trakcie gotowania truskawek z cukrem. W trakcie robienia musu truskawkowego, zlałam część syropu z gotowanych truskawek. Taki syrop idealnie nadaje się również do nasączenia biszkoptu!
  • Żelatynę zalewamy małą ilością wody (~30g) i odstawiamy aby napęczniała, na około 10 minut. Napęczniałą dodajemy do gorącej czekolady.
  • Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mój tort z dripem truskawkowym otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej.
  • Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego drip truskawkowy.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do dripu truskawkowego do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Drip truskawkowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Drip truskawkowy pin

8 odpowiedzi

  1. Czy mogę zamienić truskawki na maliny? Robię tort z warstwą kremu z bialej czekolady i z warstwą kremu malinowego , tynk z masła i mleka skondensowanego i chciałabym drip z malinami bo chyba tak będzie ok smakowo, żeby nie było za słodko

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale