Szukaj

Drip truskawkowy

Drip truskawkowy powstał, jako kontynuacja eksperymentów kuchennych z borówkami. Gdy drip borówkowy okazał się hitem, nie mogłam się zatrzymać i postanowiłam się zabrać za truskawki. Wiele razy pisałam, że truskawki, jak dla każdej Polki, są dla mnie kwintesencją smaku lata, beztroski, wakacji i radości. Najlepsze skojarzenia przy smakowaniu tortu!

Drip truskawkowy nie ma tak intensywnego koloru, jak borówkowy. Z truskawek wychodzi piękny, pastelowy, delikatny róż. Na grupach często pada pytanie o drip w kolorze pudrowego różu, czy dusty pink – a tu proszę bardzo! Okazało się, że kolor powstaje naturalnie, nie trzeba się specjalnie starać i mieszać.

Idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na drip z truskawek

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tort fi18

kategoria

Drip

Drip truskawkowy

Składniki

  • 5 łyżek syropu z truskawek
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  2. Śmietanę umieścić w rondelku i podgrzać.
  3. Dodać pokruszoną białą czekoladę.
  4. Mieszać rózgą do rozpuszczenia się czekolady.
  5. Napęczniałą żelatynę dodać do gorącej czekolady, mieszać aż sie rozpuści.
  6. Dodać syrop z truskawek i wymieszać.
  7. Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  8. Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.

Tagi

Jak zrobić drip truskawkowy

AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-2
Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę.
AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-3
Napęczniałą żelatynę dodać do rozpuszczonej czekolady.
AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-5
Na końcu dodać 5 łyżek syropu z truskawek i wymieszać. Otrzymamy jasno różowy kolor dripu.
AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-6
Aby uzyskać bardziej intensywny kolor, można dodać parę łyżeczek dżemu.
AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-7
Jeżeli dodamy dżem, miksujemy całość blenderem aby uzyskać gładką masę.
AkademiaTortu-Drip_truskawkowy-8
Przestudzonym dripem polewamy mocno schłodzony tort.

Przydatne uwagi

  • Syrop z truskawek – to nic innego jak odsączony syrop, który tworzy się w trakcie gotowania truskawek z cukrem. W trakcie robienia musu truskawkowego, zlałam część syropu z gotowanych truskawek. Taki syrop idealnie nadaje się również do nasączenia biszkoptu!
  • Żelatynę zalewamy małą ilością wody (~30g) i odstawiamy aby napęczniała, na około 10 minut. Napęczniałą dodajemy do gorącej czekolady.
  • Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Drip truskawkowy wylałam na tort otynkowany kremem na bezie szwajcarskiej.
  • Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego drip truskawkowy.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do dripu truskawkowego do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego (ciemno czerwonego, takiego jak na przykład dżem z malin lub żurawiny) lub zmielone liofilizowane truskawki. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym. Dalej tak jak wyżej, w punkcie 7 i 8.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Drip truskawkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

14 Responses

  1. Czy mogę zamienić truskawki na maliny? Robię tort z warstwą kremu z bialej czekolady i z warstwą kremu malinowego , tynk z masła i mleka skondensowanego i chciałabym drip z malinami bo chyba tak będzie ok smakowo, żeby nie było za słodko

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Drip truskawkowy

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe