Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Drip do tortu o smaku borówki amerykańskiej

Na Florydzie, tu gdzie mieszkam, sezon na blueberries, czyli borówki amerykańskie, zaczyna się już na początku kwietnia. W zeszły weekend wybraliśmy się więc na lokalną farmę i nazbieraliśmy prawie 10 funtów świeżych, soczystych borówek. Część udało mi się od razu zamrozić – mrożone świetnie nadają się aby je dodać w całości do kremu, na przykład śmietankowego. Przy okazji, pamiętamy, żeby nie przesadzić z dodaniem całych owoców do kremu – o tym dlaczego, dowiecie się z wpisu na naszym blogu “Dlaczego z tortu robi się “buła”?”.

Nadmiar borówek zachęcił mnie również do eksperymentowania w kuchni! W ten sposób powstał właśnie tort z dripem z borówki amerykańskiej i żelką borówkową. Drip jest na bazie białej czekolady z dodatkiem puree z borówek. Drip z borówki amerykańskiej wyszedł pyszny, o pięknym fioletowym kolorze!  Dzięki niewielkiej ilości żelatyny, drip był elastyczny i miał piękny połysk.

Borrówki amerykańskie

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Sitko
  • Blender ręczny
  • borówki amerykańskie lub jagody
  • biała czekolada
  • cukier
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na drip z borówek

Drip z borówek amerykańskich do tortu

Drip z borówek amerykańskich! Smaczny drip z białej czekolady z żelatyną i dodatkiem puree z borówek! Drip ma przepiękny kolor i smak!

Cuisine American
Keyword drip cake
15 minutes
Cook Time 15 minutes
30 minutes
Porcje 1 tort fi18 (7")
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 50 g puree z borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Przygotować puree z borówek
  2. Borówki z cukrem zagotować.
  3. Zblendować.
  4. Przetrzeć przez sitko.
  5. Drip
  6. Czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku i rozpuścić. Mieszać rózgą aby sie nie przypaliła.
  7. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
  9. Do ciepłej czekolady dolać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.
  10. Dodać puree z borówek i wymieszać.
  11. Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  12. Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.

Jak zrobić drip borówkowy z żelatyną

Drip z borówki amerykańskiej
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Drip z borówki amerykańskiej
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Drip z borówki amerykańskiej
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
Drip z borówki amerykańskiej
Dodatkowo przecieramy przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
Drip z borówki amerykańskiej
Czekoladę i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, mieszając równomiernie.
Żelatyna
Przygotowujemy roztwór żelatynowy.
Żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż napęcznieje.
Drip z borówki amerykańskiej
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Drip z borówki amerykańskiej
Do czekolady wlewamy puree i mieszamy do połączenia się składników.
Drip z borówki amerykańskiej
Lekko przestudzonym dripem polewamy zimny tort.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mój tort z dripem z borówki amerykańskiej otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej.
  • Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego borówkowy drip.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie