Na Florydzie, tu gdzie mieszkam, sezon na blueberries, czyli borówki amerykańskie, zaczyna się już na początku kwietnia. W zeszły weekend wybraliśmy się więc na lokalną farmę i nazbieraliśmy prawie 10 funtów świeżych, soczystych borówek. Część udało mi się od razu zamrozić – mrożone świetnie nadają się aby je dodać w całości do kremu, na przykład śmietankowego. Przy okazji, pamiętamy, żeby nie przesadzić z dodaniem całych owoców do kremu – o tym dlaczego, dowiecie się z wpisu na naszym blogu “Dlaczego z tortu robi się “buła”?”.
Nadmiar borówek zachęcił mnie również do eksperymentowania w kuchni! W ten sposób powstał właśnie tort z dripem z borówki amerykańskiej i żelką borówkową. Drip jest na bazie białej czekolady z dodatkiem puree z borówek. Drip z borówki amerykańskiej wyszedł pyszny, o pięknym fioletowym kolorze! Dzięki niewielkiej ilości żelatyny, drip był elastyczny i miał piękny połysk.
Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na drip z borówek
Drip z borówek amerykańskich do tortu
Drip z borówek amerykańskich! Smaczny drip z białej czekolady z żelatyną i dodatkiem puree z borówek! Drip ma przepiękny kolor i smak!
Składniki
- 50 g puree z borówek amerykańskich
- 125 g białej czekolady
- 60 g śmietany kremówki 36%
- 25 g cukru wedle uznania
- 5 g żelatyny
- 25 g zimnej wody
Instrukcje
-
Przygotować puree z borówek
-
Borówki z cukrem zagotować.
-
Zblendować.
-
Przetrzeć przez sitko.
-
Drip
-
Czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku i rozpuścić. Mieszać rózgą aby sie nie przypaliła.
-
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
-
Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
-
Do ciepłej czekolady dolać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.
-
Dodać puree z borówek i wymieszać.
-
Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
-
Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.
Jak zrobić drip borówkowy z żelatyną
Przydatne uwagi
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
- Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mój tort z dripem z borówki amerykańskiej otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej.
- Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego borówkowy drip.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy.
9 Responses
Wasze przepisy i rady są przecudowne! Dziękuje
Dopiero raczkuje jeżeli chodzi o pieczenie tortów stad moje pytanie…Czym najlepiej napączować tort z musem borówkowym, żelką borówkową, śmietanką i kremem oreo?
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Witam. Skorzystałam z przepisu na drip borowkowy, jest świetny. Czy można wg tego przepisu zrobić inny smak?
Super, ciesze sie. Tak, jak najbardziej można eksperymentować z innymi smakami!
Dobry wieczór, chciałam taki tort przygotować dla synka na roczek, czy zamiast borówki mogę użyć jagód ?
Jak najbardziej 🙂
Pomysł genialny! Jestem zachwycona. Czy tak samo poradzą sobie maliny? Marzy mi się piękny malinowy kolor dripu, a nie potrafię sobie poradzić z połączeniem barwników.
Nie próbowałam z malinami, na razie tylko z truskawkami. Z trusakwami wyszedl by blady wiec dodawałam dzemu zeby kolor byl jaskrawszy. https://akademiatortu.pl/przepisy/drip-truskawkowy-do-tortu/
Ale myślę, ze z malinmi na pewno wyjdzie to raz, i one mają bardziej intensywny kolor niż truskawki wiec może być ładnie 🙂 Daj znać jak przetestuejsz!