Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem śmietankowy

Krem śmietankowy to jeden z najprostszych kremów do tortów jaki sobie można wyobrazić. Co więcej, jest bardziej stabilny niż zwykła, ubita śmietanka kremówka, dlatego nadaje się nie tylko do przełożenia wszelkich tortów, rolad, czy ptysiów, ale także do ich dekoracji. Dzięki stabilności kremu śmietankowego z powodzeniem można użyć go do wyciskania przeróżnych form, np. różyczek, czy innych ozdób.

W porównaniu z kremami na bazie masła, czy budyniu jest lekki. Dlatego szczególnie nadaje się do przekładania i dekoracji tortów z sezonowymi, letnimi owocami. Doskonale łączy się także z mleczną czekoladą, czy pistacjami. A więcej sprawdzonych połączeń znajdziesz na blogu, we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Jak zrobić krem śmietankowy?

Składniki jakich potrzebujesz nie są skomplikowane. Wystarczy śmietanka kremówka, najlepiej z 36% zawartością tłuszczu i serek mascarpone. Jeśli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, możesz dodać odrobinę żelatyny. Dzięki temu wszelkie formy ozdobne na Twoim torcie będą się lepiej trzymać. Ten krem to doskonała baza do modyfikacji. Dlatego warto eksperymentować i go modyfikować, np. poprzez dodanie owoców, czy czekolady. 

 

Przepis na krem śmietankowy

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. dlatego śmietankę tuż przed ubijaniem warto wstawić na około 10 minut do zamrażarki. Krem jest dobrze ubity, kiedy zaczyna stawiać opór w czasie miksowania i zachowuje swoją strukturę. 

Course Dessert
Keyword Krem
30 minut
30 minut
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min 36%

Instrukcje

  1. Śmietanę i mascarpone ubić razem w mikserze.

Przydane uwagi

Krem śmietankowy ma tak uniwersalny smak, że świetnie pasuje do każdego nasączenia biszkoptu i świetnie łączy się z innymi kremami. Idealny do przełożenia czekoladowych i tradycyjnych biszkoptów!

Aby uzyskać krem waniliowy wystarczy do kremu śmietankowego dodać odrobinę ekstraktu z wanilii.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

19 odpowiedzi

  1. Witam, chciałabym się dowiedzieć na jaką wielkość tortu są podane składniki przy kremie malinowym i śmietankowym? Chodzi mi o jedną warstwę przy średnicy 26-28cm?

  2. Witam, czy może mi Pani podpowiedzieć na jakie Fi sa te proporcje? Siedzę od godziny i czytam różne podpowiedzi i już zglupialam….. planowałam zrobić 2:1 (śmietanka 36% : mascarpone) ale widzę że tutaj podaje Pani inne proporcje. Zależy mi aby krem nie był ciężki (dla dzieci). Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. W tym przepisie nie dodaje się żelatyny – jest wystarczająco stabilny jeżeli zachowasz proporcje mascarpone do śmietany. W zależności od tego jak wysokie ma być przełożenie, z proporcji w przepisie powinno wystarczyć na dwa przełożenia fi20.

  3. Witam. Ile potrzebuje śmietany i serka na 3 płaty biszkopta? Nie musi być na grubo masy w środku. Robię pierwszy raz i nie wiem ile urzyc śmietany i ile serka. Jeszcze chciała bym ozdobić tym kremem tort. Co mogę dodać do masy żeby ją zabarwić na różowo jeśli nie mam typowych barwników? Kisiel się sprawdzi albo galaretka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie