Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem śmietankowy z mascarpone to jeden z najprostszych kremów do tortów jaki sobie można wyobrazić. Co więcej, jest bardziej stabilny niż zwykła, ubita śmietanka kremówka, dlatego nadaje się nie tylko do przełożenia wszelkich tortów, rolad, czy ptysiów, ale także do ich dekoracji. Dzięki stabilności kremu śmietankowego z powodzeniem można użyć go do wyciskania przeróżnych form, np. różyczek, czy innych ozdób.
W porównaniu z kremami na bazie masła, czy budyniu jest lekki. Dlatego szczególnie nadaje się do przekładania i dekoracji tortów z sezonowymi, letnimi owocami. Doskonale łączy się także z mleczną czekoladą, czy pistacjami.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Do dekoracji babeczek
Składniki jakich potrzebujesz nie są skomplikowane. Wystarczy śmietanka kremówka, najlepiej z 36% zawartością tłuszczu i serek mascarpone. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Krem ubijamy tylko do momentu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie ubijanie grozi zwarzeniem się kremu!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
30 Responses
Witam, chciałabym się dowiedzieć na jaką wielkość tortu są podane składniki przy kremie malinowym i śmietankowym? Chodzi mi o jedną warstwę przy średnicy 26-28cm?
Witam, czy może mi Pani podpowiedzieć na jakie Fi sa te proporcje? Siedzę od godziny i czytam różne podpowiedzi i już zglupialam….. planowałam zrobić 2:1 (śmietanka 36% : mascarpone) ale widzę że tutaj podaje Pani inne proporcje. Zależy mi aby krem nie był ciężki (dla dzieci). Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry. Czy mogę użyć tego kremu do obłożenia tortu drip cake?
Czy ten krem można dosłodzić? Cukrem pudrem?
Oczywiście, ilość pudru wedle uznania.
A czy gdybym dodała do niego wiśnie z nalewki, odsączone, krem nie popłynie?
Nie wiem, nie próbowałam…
Witam. A czy jak mam śmietanę 30% ubije się tak samo dobrze?
Chciałabym go użyć do przełożenia tortu, jaką ilość żelatyny Pani poleca? Chodzi o fi20, dwa przełożenia.
W tym przepisie nie dodaje się żelatyny – jest wystarczająco stabilny jeżeli zachowasz proporcje mascarpone do śmietany. W zależności od tego jak wysokie ma być przełożenie, z proporcji w przepisie powinno wystarczyć na dwa przełożenia fi20.
Witam, czy śmietana 30 % z mascarpone też dobrze się ubije? Może dodać śmietanfix żeby mieć pewność?
Ubije się. Gdyby wydawało Ci się za mało stabilne dodaj ciut więcej mascarpone.
Witam. Ile potrzebuje śmietany i serka na 3 płaty biszkopta? Nie musi być na grubo masy w środku. Robię pierwszy raz i nie wiem ile urzyc śmietany i ile serka. Jeszcze chciała bym ozdobić tym kremem tort. Co mogę dodać do masy żeby ją zabarwić na różowo jeśli nie mam typowych barwników? Kisiel się sprawdzi albo galaretka?
Witam czy na ten krem mogę położyć żelke truskawkowa? Nie wpadnie mi ta zelka do tego kremu?
Powinno być wszystko OK.
Jak długo trzeba ubijać śmietankę z mascarpone?
Do momentu aż będzie odpowiedniej konsystencji aby przełożyć nim tort. Trudno powiedzieć dokładnie jak długo…
Mam pytanie
Jakich proporcji z przepisu użyć na dwa przełożenia + wykończenie tortu?
Tortownice mam o średnicy 26cm
https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Śmietanka ma być 36% taka homogenizowana czy UHT?? I do ganache która lepsza ?
Zwykła śmietana jest najlepsza. Z UHT nie mam doświadczenia więc nie doradzę :/
Witam!
W jakiej formie najlepiej dodac ciastka mleczne do tortu smietanowego. Zmielone czy pokruszone?
Witam
Na ile przekładań wystarcza kremu przy fi 20?
Średnio liczę 350g kremu na jedno przełożenie fi18.
Witam , jakie proporcje powinnam zrobic tego kremu na tort fi 18 na jeden blat?
Około 350g kremu na jedno przełożenie.
Dzień dobry,
czy można ten krem barwić barwnikami spożywczymi w żelu?
Można, ale uważnie aby nie przedawkować bo jak każdy krem, od nadmiaru barwnika może się zwarzyć.
Czy kremem z bitej śmietany i mascarpone można przełożyć biszkopt dzień przed podaniem? Boje się, ze będzie niedobry w dniu podania
Oczywiście, że można. Absolutnie nic mu nie będzie. Zobacz ten wpis: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/