Krem śmietankowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem śmietankowy to jeden z najprostszych kremów do tortów jaki sobie można wyobrazić. Co więcej, jest bardziej stabilny niż zwykła, ubita śmietanka kremówka, dlatego nadaje się nie tylko do przełożenia wszelkich tortów, rolad, czy ptysiów, ale także do ich dekoracji. Dzięki stabilności kremu śmietankowego z powodzeniem można użyć go do wyciskania przeróżnych form, np. różyczek, czy innych ozdób.

W porównaniu z kremami na bazie masła, czy budyniu jest lekki. Dlatego szczególnie nadaje się do przekładania i dekoracji tortów z sezonowymi, letnimi owocami. Doskonale łączy się także z mleczną czekoladą, czy pistacjami. A więcej sprawdzonych połączeń znajdziesz na blogu, we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem śmietankowy

 

Krem bananowy z mascarpone

Krem śmietankowy

Magda Kubiś
Lekki, delikatny ale stabilny - krem śmietankowy. Idealny do przekładania tortów i dekoracji babeczek!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Servings 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min 36%

Instrukcje
 

  • Śmietanę i mascarpone ubić razem w mikserze.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone

Składniki jakich potrzebujesz nie są skomplikowane. Wystarczy śmietanka kremówka, najlepiej z 36% zawartością tłuszczu i serek mascarpone. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Krem ubijamy tylko do momentu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie ubijanie grozi zwarzeniem się kremu!

Krem bananowy z mascarpone
Mascarpone i śmietankę odważyć.
Krem bananowy z mascarpone
Ubijać razem.

Przydatne uwagi

  • Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Dlatego śmietankę tuż przed ubijaniem warto wstawić na około 10 minut do zamrażarki. Krem jest dobrze ubity, kiedy zaczyna stawiać opór w czasie miksowania i zachowuje swoją strukturę. 
  • Jeżeli chcesz aby krem był bardziej stabilny, zmień proporcje na 1:1.
  • Krem śmietankowy ma tak uniwersalny smak, że świetnie pasuje do każdego nasączenia biszkoptu i świetnie łączy się z innymi kremami. Idealny do przełożenia czekoladowych i tradycyjnych biszkoptów!
  • Aby uzyskać krem waniliowy wystarczy do kremu śmietankowego dodać odrobinę ekstraktu z wanilii.

Krem śmietankowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

30 odpowiedzi

  1. Witam, czy może mi Pani podpowiedzieć na jakie Fi sa te proporcje? Siedzę od godziny i czytam różne podpowiedzi i już zglupialam….. planowałam zrobić 2:1 (śmietanka 36% : mascarpone) ale widzę że tutaj podaje Pani inne proporcje. Zależy mi aby krem nie był ciężki (dla dzieci). Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. W tym przepisie nie dodaje się żelatyny – jest wystarczająco stabilny jeżeli zachowasz proporcje mascarpone do śmietany. W zależności od tego jak wysokie ma być przełożenie, z proporcji w przepisie powinno wystarczyć na dwa przełożenia fi20.

  2. Witam. Ile potrzebuje śmietany i serka na 3 płaty biszkopta? Nie musi być na grubo masy w środku. Robię pierwszy raz i nie wiem ile urzyc śmietany i ile serka. Jeszcze chciała bym ozdobić tym kremem tort. Co mogę dodać do masy żeby ją zabarwić na różowo jeśli nie mam typowych barwników? Kisiel się sprawdzi albo galaretka?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale