Szukaj

Drip borówkowy do tortu

Na Florydzie, tu gdzie mieszkam, sezon na blueberries, czyli borówki amerykańskie, zaczyna się już na początku kwietnia. W zeszły weekend wybraliśmy się więc na lokalną farmę i nazbieraliśmy prawie 10 funtów świeżych, soczystych borówek. Część udało mi się od razu zamrozić – mrożone świetnie nadają się aby je dodać w całości do kremu, na przykład śmietankowego. Przy okazji, pamiętamy, żeby nie przesadzić z dodaniem całych owoców do kremu – o tym dlaczego, dowiecie się z wpisu na naszym blogu „Dlaczego z tortu robi się „buła”?”.

Nadmiar borówek zachęcił mnie również do eksperymentowania w kuchni! W ten sposób powstał właśnie tort z dripem z borówki amerykańskiej i żelką borówkową. Drip borówkowy do tortu  jest na bazie białej czekolady z dodatkiem puree z borówek. Drip borówkowy wyszedł pyszny, o pięknym fioletowym kolorze!  Dzięki niewielkiej ilości żelatyny, drip był elastyczny i miał piękny połysk.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na drip borówkowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tort fi18

kategoria

Drip

Drip borówkowy do tortu

Składniki

  • 50 g puree z borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

Puree

  1. Przygotować puree z borówek
  2. Borówki z cukrem zagotować.
  3. Zblendować.
  4. Przetrzeć przez sitko.

Drip

  1. Czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku i rozpuścić. Mieszać rózgą aby sie nie przypaliła.
  2. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  3. Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
  4. Do ciepłej czekolady dolać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.
  5. Dodać puree z borówek i wymieszać.
  6. Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  7. Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.

Tagi

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Drip borówkowy do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

23 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Drip borówkowy do tortu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe