Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Na Florydzie, tu gdzie mieszkam, sezon na blueberries, czyli borówki amerykańskie, zaczyna się już na początku kwietnia. W zeszły weekend wybraliśmy się więc na lokalną farmę i nazbieraliśmy prawie 10 funtów świeżych, soczystych borówek. Część udało mi się od razu zamrozić – mrożone świetnie nadają się aby je dodać w całości do kremu, na przykład śmietankowego. Przy okazji, pamiętamy, żeby nie przesadzić z dodaniem całych owoców do kremu – o tym dlaczego, dowiecie się z wpisu na naszym blogu „Dlaczego z tortu robi się „buła”?”.
Nadmiar borówek zachęcił mnie również do eksperymentowania w kuchni! W ten sposób powstał właśnie tort z dripem z borówki amerykańskiej i żelką borówkową. Drip borówkowy do tortu jest na bazie białej czekolady z dodatkiem puree z borówek. Drip borówkowy wyszedł pyszny, o pięknym fioletowym kolorze! Dzięki niewielkiej ilości żelatyny, drip był elastyczny i miał piękny połysk.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 tort fi18
Drip
Puree
Drip
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
23 Responses
Wasze przepisy i rady są przecudowne! Dziękuje
Dopiero raczkuje jeżeli chodzi o pieczenie tortów stad moje pytanie…Czym najlepiej napączować tort z musem borówkowym, żelką borówkową, śmietanką i kremem oreo?
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Witam. Skorzystałam z przepisu na drip borowkowy, jest świetny. Czy można wg tego przepisu zrobić inny smak?
Super, ciesze sie. Tak, jak najbardziej można eksperymentować z innymi smakami!
Dobry wieczór, chciałam taki tort przygotować dla synka na roczek, czy zamiast borówki mogę użyć jagód ?
Jak najbardziej 🙂
Pomysł genialny! Jestem zachwycona. Czy tak samo poradzą sobie maliny? Marzy mi się piękny malinowy kolor dripu, a nie potrafię sobie poradzić z połączeniem barwników.
Nie próbowałam z malinami, na razie tylko z truskawkami. Z trusakwami wyszedl by blady wiec dodawałam dzemu zeby kolor byl jaskrawszy. https://akademiatortu.pl/przepisy/drip-truskawkowy/
Ale myślę, ze z malinmi na pewno wyjdzie to raz, i one mają bardziej intensywny kolor niż truskawki wiec może być ładnie 🙂 Daj znać jak przetestuejsz!
A jak można zrobić dip malinowy
Zamiast borówek dałabym maliny 🙂
Witam, drip przepyszny idealnie sie z nim pracuje. Pytanie, czy nadwyżkę można zamrozić?
Trzeba spróbować, ale myślę że tak…
Za żadki drip co zrobić?
Z proporcji podanych w przepisie nie powinien być za rzadki. Możesz odczekać, aż zgęstnieje jak przestygnie i wylewać na zimny tort prosto z lodówki.
50g puree, ile wziąć świeżych borówek do zrobienia tego puree?
Tyle samo 🙂
Czy można ten drip wylać na masę śmietanową?
Tak,
Na zimny tort
Mam sypka żelatynę ile jej dodać?W jakiej ilości wody rozpuścić czy może w gorącym dupie?
W opisie przepisu jest podana waga żelatyny i sposób wykonania.
Na jaki tynk taki drip?
Obojętnie. Na użyłam na maślany na bezie szwajcarskiej.