Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Mus z borówki amerykańskiej

Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus borówkowy!

Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym. 

Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Sitko
  • Blender ręczny
  • Robot ręczny lub planetarny
  • borówki amerykańskie lub jagody
  • śmietana kremówka min. 36%
  • cukier
  • żelatyna
  • woda

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na mus z borówek amerykańskich

Mus borówkowy

Pyszny mus do tortu i deserów z borówek amerykańskich.

Cuisine American
Keyword krem mus tort
15 minutes
Cook Time 15 minutes
30 minutes
Porcje 1 przełożenie fi18
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje

  1. Borówki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  7. Dodać przestygnięte puree.
  8. Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.

Jak zrobić mus z borówek

Drip z borówki amerykańskiej
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Drip z borówki amerykańskiej
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Drip z borówki amerykańskiej
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż napęcznieje.
Żelka z borówki amerykańskiej
Puree dodatkowo przecieramy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Żelka z borówki amerykańskiej
Żelka z borówki amerykańskiej
Dodajemy sok z cytryny.
Żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż napęcznieje, około 10 minut.
Żelka z borówki amerykańskiej
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree z borówek i mieszamy do połączenia się.
Mus z borówek amerykańskich
Śmietanę ubijamy na 3/4.

Śmietankę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne – śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!

Mus z borówek amerykańskich
Do ubitej śmietany dodajemy przestudzone puree.
Mus z borówek amerykańskich
Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Mus z borówek amerykańskich
Przygotowany mus...
Żelka z borówki amerykańskiej
...wylewamy na przygotowany biszkopt w rancie.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Mus z borówek amerykańskich przygotowałam ze świeżych owoców. Do przygotowania musu z borówek można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z borówek można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z borówek do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
Tort z musem z borówki amerykańskiej

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

14 odpowiedzi

  1. Dobry wieczór ? czy ta ilość musu wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 28 cm?
    I czy mus z borowki będzie pasował z kremem oreo?
    Pozdrawiam serdecznie!

      1. Dziękuję za odpowiedź, właśnie krem Oreo też mam od Pani i wszyscy zachwyceni byli zeszłym razem. Cieszę się, że trafiłam na tą stronę. Pozdrawiam.

  2. Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?

    1. Mam taki przelicznik na żelazne:
      3 listki żelatyny = 1 łyżka żelatyny w proszku

      Osobiście nigdy nie używam żelatyny w listkach, zawsze mam w proszku i ja odważam.

  3. Czy odmierzyć 8 g, zalać wodą, potem wyciągnąć żelatynę, lekko odcisnąć wodę i taką żelatynę dajemy do mikrofalówki w celu rozpuszczenia i dopiero do musu?

  4. Witam. Nie bardzo wiem jaki cukier łączymy ze śmietanką? W przepisie jest podany jeden, który wykorzystujemy do borówek…..

  5. Dziękuję za odpowiedź. Mieszkam w NL i tutaj tylko żelatyna w płatach. W takim razie jak będę jechała do polskiego sklepu to zrobię sobie zapas żelatyny ?

  6. Dzień dobry! Czy mus z tego przepisu jest wystarczająco stabilny do przełożenia nim najniższego blatu? Tort z dwoma przelozeniami, górne smietanowo cytrynowe z całymi malinami*

  7. Tutaj jest napisane żeby ubić pianę na 3/4 do musu, a w malinowym musie jest napisane że na sztywno. W malinowym jakiś błąd czy tak ma być?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie