20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Mus z borówki amerykańskiej

Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus borówkowy!

Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym. 

Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Sitko
  • Blender ręczny
  • Robot ręczny lub planetarny
  • borówki amerykańskie lub jagody
  • śmietana kremówka min. 36%
  • cukier
  • żelatyna
  • woda

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Przepis na mus z borówek amerykańskich

Mus borówkowy

Pyszny mus do tortu i deserów z borówek amerykańskich.

Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe krem mus tort
15 minut
Czas gotowania 15 minut
30 minut
Porcje 1 przełożenie fi18
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje

  1. Borówki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  7. Dodać przestygnięte puree.
  8. Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.

Jak zrobić mus z borówek

Drip z borówki amerykańskiej
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Drip z borówki amerykańskiej
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Drip z borówki amerykańskiej
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż napęcznieje.
Żelka z borówki amerykańskiej
Puree dodatkowo przecieramy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Żelka z borówki amerykańskiej
Żelka z borówki amerykańskiej
Dodajemy sok z cytryny.
Żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż napęcznieje, około 10 minut.
Żelka z borówki amerykańskiej
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree z borówek i mieszamy do połączenia się.
Mus z borówek amerykańskich
Śmietanę ubijamy na 3/4.

Śmietankę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne – śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!

Mus z borówek amerykańskich
Do ubitej śmietany dodajemy przestudzone puree.
Mus z borówek amerykańskich
Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Mus z borówek amerykańskich
Przygotowany mus...
Żelka z borówki amerykańskiej
...wylewamy na przygotowany biszkopt w rancie.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Mus z borówek amerykańskich przygotowałam ze świeżych owoców. Do przygotowania musu z borówek można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z borówek można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z borówek do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Przypnij na Pinterest!

Mus z borówek amerykańskich

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

21 Responses

  1. Dobry wieczór ? czy ta ilość musu wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 28 cm?
    I czy mus z borowki będzie pasował z kremem oreo?
    Pozdrawiam serdecznie!

      1. Dziękuję za odpowiedź, właśnie krem Oreo też mam od Pani i wszyscy zachwyceni byli zeszłym razem. Cieszę się, że trafiłam na tą stronę. Pozdrawiam.

      2. Witam.Jak mam 30 dag borówek mrożonych to trzeba jw rozmrozić czy nie?😉i jak chcę zrobić mus z 30 dag borówek i 500 ml śmietanki 30% to ile dodać żelatyny i wody do jej rozpuszczenia ile dać?😉

        1. Nie trzeba rozmrażać, daj od razu do garnka i dalej jak w przepisie. Myślę, że 10g żelatyny na 50g wody w zupełności wystarczy.

  2. Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?

    1. Mam taki przelicznik na żelazne:
      3 listki żelatyny = 1 łyżka żelatyny w proszku

      Osobiście nigdy nie używam żelatyny w listkach, zawsze mam w proszku i ja odważam.

  3. Czy odmierzyć 8 g, zalać wodą, potem wyciągnąć żelatynę, lekko odcisnąć wodę i taką żelatynę dajemy do mikrofalówki w celu rozpuszczenia i dopiero do musu?

  4. Witam. Nie bardzo wiem jaki cukier łączymy ze śmietanką? W przepisie jest podany jeden, który wykorzystujemy do borówek…..

  5. Dziękuję za odpowiedź. Mieszkam w NL i tutaj tylko żelatyna w płatach. W takim razie jak będę jechała do polskiego sklepu to zrobię sobie zapas żelatyny ?

  6. Dzień dobry! Czy mus z tego przepisu jest wystarczająco stabilny do przełożenia nim najniższego blatu? Tort z dwoma przelozeniami, górne smietanowo cytrynowe z całymi malinami*

  7. Tutaj jest napisane żeby ubić pianę na 3/4 do musu, a w malinowym musie jest napisane że na sztywno. W malinowym jakiś błąd czy tak ma być?

  8. Odstawiłam purre z jagód i nie zdążyłam zrobić musu, purre zgestnialo. Jaki byłby najlepszy sposób żeby wykorzystać stężałe purre do musu? Dodam ze purre jest konsystencji dżemu czy tez rozgniecionej marmolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!