Mus z borówek amerykańskich

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus z borówek amerykańskich!

Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym.

Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus z borówek amerykańskich

 

Mus borówkowy

Magda Kubiś
Pyszny mus do tortu i deserów z borówek amerykańskich. Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z innymi smakami.
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Cuisine Amerykańska
Servings 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje
 

  • Borówki z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  • Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Dodać przestygnięte puree.
  • Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.
Keyword krem mus tort
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus z borówek

Mus borówkowy
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Mus z borówek amerykańskich
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Mus z borówek amerykańskich
Blendujemy.
Mus z borówek amerykańskich
Puree dodatkowo przecieramy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Mus z borówek amerykańskich
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree z borówek i mieszamy do połączenia się.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Mus z borówek amerykańskich
Do ubitej śmietany dodajemy przestudzone puree.
mus z borówek amerykańskich
Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Mus z borówek amerykańskich
Przygotowany mus...
Mus z borówek amerykańskich do tortu
...wylewamy na przygotowany biszkopt w rancie.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Mus z borówek amerykańskich przygotowałam ze świeżych owoców. Do przygotowania musu z borówek można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z borówek można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z borówek do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Mus z borówek amerykańskich
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Mus z borówek amerykańskich pin

32 odpowiedzi

    1. Kremu z przepisu wystarczy na 1 przełożenie fi18. Na dole wpisu jest link do artykułu, w którym tłumaczymy jak dostosować przepis do rozmiaru jaki Ci potrzebny. Krem z borówki amerykańskiej jak najbardziej będzie pasował. Przepis na krem oreo z nadziej u nas na stronie w przepisach. Zerknij tutaj na więcej inspiracji do połączeń kremowych https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/

  1. Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale