fbpx

Mus z borówek amerykańskich

Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus z borówek amerykańskich!

Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym.

Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Tort z żelką z borówek

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus z borówek amerykańskich

 

Mus borówkowy

Magda Kubiś
Pyszny mus do tortu i deserów z borówek amerykańskich. Mus borówkowy ma orzeźwiajacy, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z innymi smakami.
porcje 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje
 

  • Borówki z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  • Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Dodać przestygnięte puree.
  • Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.

Jak zrobić mus z borówek

Mus borówkowy
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
AkademiaTortu-DripJagodowy-2
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Mus z borówek amerykańskich
Blendujemy.
AkaemiaTortu-ZelkaJagodowa-5
Puree dodatkowo przecieramy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
AkaemiaTortu-ZelkaJagodowa-7
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree z borówek i mieszamy do połączenia się.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Mus z borówek amerykańskich
Do ubitej śmietany dodajemy przestudzone puree.
mus z borówek amerykańskich
Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Mus z borówek amerykańskich
Przygotowany mus...
Mus z borówek amerykańskich do tortu
...wylewamy na przygotowany biszkopt w rancie.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Mus z borówek amerykańskich przygotowałam ze świeżych owoców. Do przygotowania musu z borówek można również użyć mrożonych owoców.
  • Do musu z borówek można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z borówek do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Mus z borówek amerykańskich
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus z borówek amerykańskich pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

38 odpowiedzi

    1. Kremu z przepisu wystarczy na 1 przełożenie fi18. Na dole wpisu jest link do artykułu, w którym tłumaczymy jak dostosować przepis do rozmiaru jaki Ci potrzebny. Krem z borówki amerykańskiej jak najbardziej będzie pasował. Przepis na krem oreo z nadziej u nas na stronie w przepisach. Zerknij tutaj na więcej inspiracji do połączeń kremowych https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/

      1. Witam.Jak mam 30 dag borówek mrożonych to trzeba jw rozmrozić czy nie?😉i jak chcę zrobić mus z 30 dag borówek i 500 ml śmietanki 30% to ile dodać żelatyny i wody do jej rozpuszczenia ile dać?😉

  1. Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?

  2. Odstawiłam purre z jagód i nie zdążyłam zrobić musu, purre zgestnialo. Jaki byłby najlepszy sposób żeby wykorzystać stężałe purre do musu? Dodam ze purre jest konsystencji dżemu czy tez rozgniecionej marmolady.

  3. Jaki krem będzie pasować do takiego musu ? Chodzi mi o ostatnie przełożenie biszkoptu, czy bita smietana z serkiem mascarpone będzie pasować, czy może dodac jeszcze białą czekoladę?

  4. Czy mus borówkowy z żelkom dajemy na spód, czyli na pierwszy biszkopt a na drugi biszkopt krem z białej czekolady? Czy lepiej zrobić na odwrót, czyli najpierw krem z białej czekolady a następnie mus z borówek i żelka?

  5. Witam:)
    Mam pytanie z innej beczki ….
    Czy jak zaleje mus borówkowy to na rancie będzie miał konsystencję takiej pianki ??
    I teraz co z tynkowaniem takiego tortu skoro jest tam żelatyna? Nie będzie tynk zjeżdżał podczas tynkowania ?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale