Szukaj

Mus z borówek amerykańskich

Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus z borówek amerykańskich!

Mus borówkowy ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym.

Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus z borówek amerykańskich

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus z borówek amerykańskich

Składniki

  • 200g borówek amerykańskich
  • 25g cukru wedle uznania
  • 8g żelatyny
  • 30g zimnej wody
  • 200g śmietany kremówki 36%

Instrukcje

  1. Borówki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Odstawić do lodówki do przestudzenia.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  7. Dodać przestygnięte puree.
  8. Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia się składników.

Jak zrobić mus z borówek

Akademia Tortu - Żelka borówkowa-14
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
Akademia Tortu - Żelka borówkowa-13
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Akademia Tortu - Żelka borówkowa-12
Blendujemy.
Akademia Tortu - Żelka borówkowa-10
Puree dodatkowo przecieramy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Akademia Tortu - Żelka borówkowa-08
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do puree z borówek i mieszamy do połączenia się.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietanę ubijamy na 3/4.
AkademiaTortu-KremzBorówkiAmerykanskiej-3
Do ubitej śmietany dodajemy przestudzone puree i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
AkademiaTortu-KremzBorówkiAmerykanskiej-4
Przygotowany mus...
Żelka borówkowa
...wylewamy na przygotowany biszkopt w rancie.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Mus z borówek amerykańskich przygotowałam ze świeżych owoców. Do przygotowania musu z borówek można również użyć owoców mrożonych. Intensywność smaku musu można wzmocnić dodając zmielone borówki liofilizowane.
  • Do musu z borówek można również dodać całych owoców. Nie dodajemy ich jednak zbyt wiele, aby nie zrobiła nam się z tortu “buła”!
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z borówek do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
Żelka borówkowa

Mus z borówek amerykańskich

Mus z borówek amerykańskich

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Limonkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus z borówek amerykańskich

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

46 Responses

    1. Kremu z przepisu wystarczy na 1 przełożenie fi18. Na dole wpisu jest link do artykułu, w którym tłumaczymy jak dostosować przepis do rozmiaru jaki Ci potrzebny. Krem z borówki amerykańskiej jak najbardziej będzie pasował. Przepis na krem oreo z nadziej u nas na stronie w przepisach. Zerknij tutaj na więcej inspiracji do połączeń kremowych https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/

        1. Dzień dobry, jeśli śmietanka nie jest ubita na sztywno i mus wlewany na biszkopt jest przez to taki lejący, to czy jest możliwość, że mus nie stężeje odpowiednio i będzie się wylewał lub wsiąknie w biszkopt? Czy można do tortu użyć samego musu owocowego plus krem do tynkowania czy ‚wypada’ dla równowagi dać jeszcze inny krem, Np mus z białej czekolady?

          1. Nie ma nakazu dodawania więcej niż jednego smaku – spokojnie może być tort przełożony tylko jednego rodzaju kremem czy musem. Śmietanka ubita na 3/4 będzie lekko lejącą ale nie powinna wsiąknąć w biszkopt. Jeżeli składasz w rancie i jest on poprawnie zapięty to nie powinien się mus wylać poza. Pomocna jest folia rentowa, ale nie jest konieczna. Jeśli mus wyjdzie zupełnie lejący to mimo to stężeje w zimnym 🙂

  1. Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?

  2. Jaki krem będzie pasować do takiego musu ? Chodzi mi o ostatnie przełożenie biszkoptu, czy bita smietana z serkiem mascarpone będzie pasować, czy może dodac jeszcze białą czekoladę?

  3. Czy mus borówkowy z żelkom dajemy na spód, czyli na pierwszy biszkopt a na drugi biszkopt krem z białej czekolady? Czy lepiej zrobić na odwrót, czyli najpierw krem z białej czekolady a następnie mus z borówek i żelka?

  4. Witam:)
    Mam pytanie z innej beczki ….
    Czy jak zaleje mus borówkowy to na rancie będzie miał konsystencję takiej pianki ??
    I teraz co z tynkowaniem takiego tortu skoro jest tam żelatyna? Nie będzie tynk zjeżdżał podczas tynkowania ?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus z borówek amerykańskich

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe