Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Przygody z borówką amerykańską ciąg dalszy! Kto śledzi naszą stronę ten wie, że w ostatnich dniach dodałam przepisy na drip z borówki amerykańskiej i żelkę do tortu. Dzisiaj czas na przepis na pyszny mus z borówek amerykańskich!
Mus borówkowy ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak i idealnie łączy się z kremem z białej czekolady czy śmietankowym. Polecam Wam zerknąć na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji. Do tortu użyłam tradycyjnego biszkoptu, który nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Mój tort z musem z borówek amerykańskich otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem borówkowym.
Mus borówkowy idealnie nadaje się do deserów, tortów i ciast!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
46 Responses
Dobry wieczór ? czy ta ilość musu wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 28 cm?
I czy mus z borowki będzie pasował z kremem oreo?
Pozdrawiam serdecznie!
Kremu z przepisu wystarczy na 1 przełożenie fi18. Na dole wpisu jest link do artykułu, w którym tłumaczymy jak dostosować przepis do rozmiaru jaki Ci potrzebny. Krem z borówki amerykańskiej jak najbardziej będzie pasował. Przepis na krem oreo z nadziej u nas na stronie w przepisach. Zerknij tutaj na więcej inspiracji do połączeń kremowych https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Dziękuję za odpowiedź, właśnie krem Oreo też mam od Pani i wszyscy zachwyceni byli zeszłym razem. Cieszę się, że trafiłam na tą stronę. Pozdrawiam.
Dzień dobry, jeśli śmietanka nie jest ubita na sztywno i mus wlewany na biszkopt jest przez to taki lejący, to czy jest możliwość, że mus nie stężeje odpowiednio i będzie się wylewał lub wsiąknie w biszkopt? Czy można do tortu użyć samego musu owocowego plus krem do tynkowania czy ‚wypada’ dla równowagi dać jeszcze inny krem, Np mus z białej czekolady?
Nie ma nakazu dodawania więcej niż jednego smaku – spokojnie może być tort przełożony tylko jednego rodzaju kremem czy musem. Śmietanka ubita na 3/4 będzie lekko lejącą ale nie powinna wsiąknąć w biszkopt. Jeżeli składasz w rancie i jest on poprawnie zapięty to nie powinien się mus wylać poza. Pomocna jest folia rentowa, ale nie jest konieczna. Jeśli mus wyjdzie zupełnie lejący to mimo to stężeje w zimnym 🙂
Witam.Jak mam 30 dag borówek mrożonych to trzeba jw rozmrozić czy nie?😉i jak chcę zrobić mus z 30 dag borówek i 500 ml śmietanki 30% to ile dodać żelatyny i wody do jej rozpuszczenia ile dać?😉
Nie trzeba rozmrażać, daj od razu do garnka i dalej jak w przepisie. Myślę, że 10g żelatyny na 50g wody w zupełności wystarczy.
Dzień dobry. Jeżeli posiadam żelatynę w listkach to najpierw namaczam np 2 listki w zimnej wodzie i potem odmierzam 8 gram a następnie podgrzewam żelatynę w mikrowalówce i dodaję do puree borówkowego?
Mam taki przelicznik na żelazne:
3 listki żelatyny = 1 łyżka żelatyny w proszku
Osobiście nigdy nie używam żelatyny w listkach, zawsze mam w proszku i ja odważam.
Czy odmierzyć 8 g, zalać wodą, potem wyciągnąć żelatynę, lekko odcisnąć wodę i taką żelatynę dajemy do mikrofalówki w celu rozpuszczenia i dopiero do musu?
Witam. Nie bardzo wiem jaki cukier łączymy ze śmietanką? W przepisie jest podany jeden, który wykorzystujemy do borówek…..
Dziękuję za odpowiedź. Mieszkam w NL i tutaj tylko żelatyna w płatach. W takim razie jak będę jechała do polskiego sklepu to zrobię sobie zapas żelatyny ?
Dzień dobry! Czy mus z tego przepisu jest wystarczająco stabilny do przełożenia nim najniższego blatu? Tort z dwoma przelozeniami, górne smietanowo cytrynowe z całymi malinami*
Czy zamiast żelatyny można dodać galaretkę? Jeśli tak to ile gram?
Można, zobacz jak tutaj https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-wisniowy/
Tutaj jest napisane żeby ubić pianę na 3/4 do musu, a w malinowym musie jest napisane że na sztywno. W malinowym jakiś błąd czy tak ma być?
Słuszna uwaga, też się zastanawiam. Na co Pani się zdecydowała?
Odstawiłam purre z jagód i nie zdążyłam zrobić musu, purre zgestnialo. Jaki byłby najlepszy sposób żeby wykorzystać stężałe purre do musu? Dodam ze purre jest konsystencji dżemu czy tez rozgniecionej marmolady.
Wystarczy lekko podgrzać aby znów było rzadsze 😉
A jak użyję 30% śmietany to mam dać więcej żelatyny o ile?
Nie trzeba zwiększać, taka sama ilość.
a czy jak uzyje maliny do tego przepisu w tyh samych proporcjach to bedzie ok?
Tak. Mamy jeszcze tez przepis na mus malinowy tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-malinowy/
problem w tym ze nie mam galaretki malinowej.
Witam , dzisiaj zrobiłam mus borówkowy , czy może on poleżeć w lodówce do następnego dnia?
Pozdrawiam.
Tak ale trudno będzie Ci nim przełożyć tort jak stężeje.
Jaki krem będzie pasować do takiego musu ? Chodzi mi o ostatnie przełożenie biszkoptu, czy bita smietana z serkiem mascarpone będzie pasować, czy może dodac jeszcze białą czekoladę?
Pewnie. Mus z białej czekolady pasuje do wszystkiego. Ale zrobiłabym raczej właśnie mus, niż krem z mascarpone. Mus będzie miał taką samą teksturę, a krem z mascarpone jest lekko cięższy… https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-z-bialej-czekolady/
Co znaczy Śmietanę kremówkę ubić na 3/4 czyli jak? Bo ja zawsze ubijam na sztywno na taka konsystencje jaka chce juz miec w torcie
Zobacz w zdjęciach z procesu przygotowania musu jest filmik, na którym pokazana jest śmietanka ubita na 3/4… Śmietanka ubita na sztywno ma duże szanse się zwarzyć.
Wyszedł przepyszny! A czy zamiast borówek mogę użyć świeżych malin w tych samych proporcjach?
Można. Zobacz przy okazji ten wpis: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Czy mus borówkowy z żelkom dajemy na spód, czyli na pierwszy biszkopt a na drugi biszkopt krem z białej czekolady? Czy lepiej zrobić na odwrót, czyli najpierw krem z białej czekolady a następnie mus z borówek i żelka?
Najcięższe zawsze na spód. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-przelozyc-tort-kremem/
Czy w tym musie mogę zamienić borówki na jagody bez zmieniania proporcji?
Tak 🙂
Witam:)
Mam pytanie z innej beczki ….
Czy jak zaleje mus borówkowy to na rancie będzie miał konsystencję takiej pianki ??
I teraz co z tynkowaniem takiego tortu skoro jest tam żelatyna? Nie będzie tynk zjeżdżał podczas tynkowania ?
Nie, spokojnie tynkujesz, nic się nie ześlizgnie.
Dzień dobry,
czy mogę użyć borówek leśnych zamiast amerykańskich?
Oczywiście.
Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj przełożę nim biszkopt, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już kwaśny? Przechowywany oczywiście w lodówce.
Tort przełożony dzisiaj, czy nawet w środę, otynkowany i przechowywany w lodówce nie ma prawa się popsuć. Zakładając oczywiście że nie ma w nim świeżych owoców. Mus ma w sobie przetworzone termicznie owoce. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Witam,
Czy zamiast śmietanki 36%moge użyć 30? 🙂 Czy to bardzo wpłynie na konsystencje musu?
Moża, nie będzie problemu.