Mus z białej czekolady

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ten mus to szczyt wyrafinowania! Idealnie gładki, delikatny i lekki, jak mgiełka. W przeciwieństwie do kremu z białej czekolady na bazie mascarpone, mus z białej czekolady jest lekki o bardziej delikatnej teksturze.

Mus z białej czekolady smak ma subtelny, kolor neutralny, a zatem jest doskonałym kompanem do każdego innego smaku: czy to kremu, czy żelki. Świetnie się dopasuje do wszelkich kompozycji, jest idealnym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Mus z białej czekolady sam w sobie też smakuje obłędnie.

Doskonały do tortów, deserów i monoporcji. Na pewno znajdziecie dla tego musu masę zastosowań.

Trzymajcie się ściśle przepisu i wskazówek, a ryzyko zwarzenia będzie zerowe!

Dziękuję Wojtkowi za kolejny super przepis, który był bazą do mojej, lekko zmodyfikowanej wersji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska; jest szefem cukierni hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus z białej czekolady

 

Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Uniwersalny mus z białej czekolady. Lekki i delikatny, nadaje się do przełożenia tortu, do monoporcji lub jako deser z owocami.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser, Krem
Servings 1 przełożenie fi18-fi20

Składniki
  

  • 250 g śmietanki kremówki 33% lub 36%
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g mleka
  • 4 g żelatyny
  • 20 g wody
  • 1 szt. laska wanilii lub pasta waniliowa (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Około 10 minut.
  • Śmietankę ubiajmy na 3/4.
  • Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy.
  • Do czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
  • Czekoladę z żelatyną dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając.
Keyword deser, mus do monoporcji, mus do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak przygotować mus z białej czekolady do tortu

Namoczona żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ~10 min aby napęczniała.
Napęczniała żelatyna
Tak będzie wyglądać kiedy juz napęcznieje...
Rozpuszczona żelatyna
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. *Ja robię to w kuchence mikrofalowej w interwałach 5 sekundowych.
Mus z białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy.
Mus z białej czekolady
...dodajemy mleko....
Mus z białej czekolady
...i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Mus z białej czekolady
Delikatnie mieszając dodajemy czekoladę.
Mus z białej czekolady
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady
Mus przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  1. Oryginalny przepis na mus z białej czekolady znajdziecie na profilu Wojtka Rzepeckiego. Zmodyfikowałam go lekko na potrzeby rozmiaru mojego tortu. Zawsze obawiam się efektu buły w torcie, więc w mojej wersji zwiększyłam troszkę proporcje czekolady do śmietany i dodałam ciut więcej żelatyny.
  2. Żelatynę do musu z białej czekolady rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  3. Do musu z białej czekolady użyłam białej czekolady Callebaut W2 – ma świetny smak i szczerze polecam. Jednak możecie użyć jakiejkolwiek innej, licząc się z tym, że mus będzie miał jej smak.
  4. Mus z białej czekolady pasuje do wszystkich innych kombinacji smakowych. Mus z białej czekolady jest neutralny więc idealnie nada się jako 3 smak w torcie, szczególnie kiedy macie wątpliwości co będzie pasowało do reszty 😉

Mus z białej czekolady
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus z białej czekolady pin

20 odpowiedzi

    1. Nie, jak ostudzisz żelatynę to ona się zetnie. Kremówkę ubijasz na 3/4 i do tego dodajesz wszystko. Czekolada i żelatyna nie bedą już i tak gorące, ale cieple – nic się nie stanie. Na początku mus będzie płynny ale w lodowce w torcie się zetnie.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale