Mus z białej czekolady

Ten mus to szczyt wyrafinowania! Idealnie gładki, delikatny i lekki, jak mgiełka. W przeciwieństwie do kremu z białej czekolady na bazie mascarpone, mus z białej czekolady jest lekki o bardziej delikatnej teksturze.

Mus z białej czekolady smak ma subtelny, kolor neutralny, a zatem jest doskonałym kompanem do każdego innego smaku: czy to kremu, czy żelki. Świetnie się dopasuje do wszelkich kompozycji, jest idealnym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Mus z białej czekolady sam w sobie też smakuje obłędnie.

Doskonały do tortów, deserów i monoporcji. Na pewno znajdziecie dla tego musu masę zastosowań.

Trzymajcie się ściśle przepisu i wskazówek, a ryzyko zwarzenia będzie zerowe!

Dziękuję Wojtkowi za kolejny super przepis, który był bazą do mojej, lekko zmodyfikowanej wersji.

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus z białej czekolady

 

Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Uniwersalny mus z białej czekolady. Lekki i delikatny, nadaje się do przełożenia tortu, do monoporcji lub jako deser z owocami.
porcje 1 przełożenie fi18-fi20

Składniki
  

  • 250 g śmietanki kremówki 33% lub 36%
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g mleka
  • 4 g żelatyny
  • 20 g wody
  • 1 szt. laska wanilii lub pasta waniliowa (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Około 10 minut.
  • Śmietankę ubiajmy na 3/4.
  • Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy.
  • Do czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
  • Czekoladę z żelatyną dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając.

Jak przygotować mus z białej czekolady do tortu

Namoczona żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ~10 min aby napęczniała.
Napęczniała żelatyna
Tak będzie wyglądać kiedy juz napęcznieje...
Rozpuszczona żelatyna
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. *Ja robię to w kuchence mikrofalowej w interwałach 5 sekundowych.
Mus z białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy.
Mus z białej czekolady
...dodajemy mleko....
Mus z białej czekolady
...i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Mus z białej czekolady
Delikatnie mieszając dodajemy czekoladę.
Mus z białej czekolady
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady
Mus przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  1. Oryginalny przepis na mus z białej czekolady znajdziecie na profilu Wojtka Rzepeckiego. Zmodyfikowałam go lekko na potrzeby rozmiaru mojego tortu. Zawsze obawiam się efektu buły w torcie, więc w mojej wersji zwiększyłam troszkę proporcje czekolady do śmietany i dodałam ciut więcej żelatyny.
  2. Żelatynę do musu z białej czekolady rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  3. Do musu z białej czekolady użyłam białej czekolady Callebaut W2 – ma świetny smak i szczerze polecam. Jednak możecie użyć jakiejkolwiek innej, licząc się z tym, że mus będzie miał jej smak.
  4. Mus z białej czekolady pasuje do wszystkich innych kombinacji smakowych. Mus z białej czekolady jest neutralny więc idealnie nada się jako 3 smak w torcie, szczególnie kiedy macie wątpliwości co będzie pasowało do reszty 😉

Mus z białej czekolady
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus z białej czekolady pin

23 odpowiedzi

    1. Nie, jak ostudzisz żelatynę to ona się zetnie. Kremówkę ubijasz na 3/4 i do tego dodajesz wszystko. Czekolada i żelatyna nie bedą już i tak gorące, ale cieple – nic się nie stanie. Na początku mus będzie płynny ale w lodowce w torcie się zetnie.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale