O autorze

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 8-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 6 lat, od 3 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku. Od niedawna również ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.

Jak otynkować tort śmietaną

Jak wiadomo, każdy tort musi zostać obsmarowany kremem na zewnątrz. Z wyjątkiem tortu naked, rzecz jasna, ale o wyjątkach dziś nie rozmawiamy, przechodzimy do reguł!

Najbardziej popularną masą do otynkowania tortu jest krem maślany lub czekoladowy ganache. Niektórzy jednak nie przepadają za smakiem kremu maślanego ani czekolady, wolą lekkie kremy na bazie śmietany. Czy krem na bazie śmietany kremówki nadaje się do otynkowania tortu? Oczywiście, że tak!

Często pytacie, jak tynkować torty śmietaną – jak ją przygotować, czy można ją barwić i czym to zrobić. Jak w praktyce otynkować tort kremem na bazie śmietany kremówki. 

Odmiennie, niż przy kremie maślanym, czy ganache, śmietany nie trzeba słodzić, jeśli ktoś nie lubi za słodko, albo liczy cukier. Nie sposób też narzekać, że za bardzo czuć masło!

Zaprosiliśmy więc do nas Edytę Pałkę z pracowni tortów „Torty Shine”. Edyta pokaże nam jak przygotować krem na bazie śmietany i jak użyć go do otynkowania tortu.

Czego się nauczysz

Jakiej śmietany użyć do przygotowania kremu.
Jak ubić śmietanę aby miała odpowiednią konsystencję na tynk.
Jak otynkować tort kremem ze śmietany.
Jak zabarwić śmietanę.

Ten tutorial jest płatny.

Abonament już od 58 zł miesięcznie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email