Jak zrobić naked cake

Naked cake, czy też tort w stylu naked znacznie lepiej brzmi, niż rodzime próby przetłumaczenia go na „nagi tort”. Pewne nazwy powinny trzymać się oryginału, bo – podobnie jak tort Ice Cream – po polsku budzą zbyt śmiałe skojarzenia 😉

Torty bez tynku i wykończenia, lekko tylko muśnięte kremem, którym się przekłada blaty, wbrew pozorom wcale nie są łatwiejsze do dopracowania. Owszem, nie potrzebują ostrego kancika, ani perfekcyjnie wygładzonych brzegów, za to należy się bardziej przyłożyć do proporcji – biszkopty i warstwy kremu powinny być równe i w miarę proporcjonalne, żeby „oko nie leciało” 😉

Torty w stylu naked są bardzo popularne na rustykalnych weselach, ale sprawdzają się też w zasadzie na każdą okazję – kluczem jak zawsze jest wykończenie. Można je dowolnie ozdabiać, choć znacznie lepiej wyglądają w naturalnych klimatach: kwiaty, żywe rośliny, owoce, itp. Warto nauczyć się tego stylu – torty naked są teraz bardzo modne! Jak zrobić naked cake pokaże Wam Bożena z pracowni tortów artystycznych Czekolady nie oszukasz!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych “Czekolady nie oszukasz”, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.

Czego się nauczysz

Jakiego biszkoptu użyć do tortu naked.
Z jakiego kremu zrobić tamę między blatami.
Jak złożyć piętra.
Jak zakryć przerwy między piętrami.
Czym udekorować tort naked.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Jak zrobić naked cake

Biszkopty przkładamy kremami dzień przed tynkowaniem. Najlepszy rodzaj biszkoptu do tortów typu naked czy semi-naked to biszkopt tłuszczowy albo tradycyjny z dodatkiem masła. Tego rodzaju biszkopty są bardziej stabilne niż biszkopt tradycyjny, z regóły mniej się też kruszą.

Teoretycznie każdy krem nadaje się do przełożenia tortu naked, oczywiście pod warunkiem, że będzie on stabilny. Dodatkowo robimy tamę dookoła blatu z kremu, którym będziemy tynkować. Ja najczęściej używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej lub maślanego na bazie mleka skondensowanego.

Przełożone kremem, w rantach odstawiamy do całkowietgo schłodzenia, na minimum 4-6 godzin.

Po schłodzeniu, ostrożnie wyciągamy torty z rantów. Delikatnie oddzielamy tort od rantu nożem, tak aby nie uszkodzić boków. Dla mniej wprawionych polecam składanie w rancie z folią rantową – wtedy wystarczy rozpiąć rant i “odkleić” folię.

Wszystkie nierówności lub przerwy wypełniamy kremem i wygładzamy szpatułką.

Dolne piętro przenosimy na docelowy, gruby podkład. Jeżeli do wzmocnienia tortu piętrowego używacie wsporników – najlepiej jest je włożyć w tort, który nie jest już mocno schłodzony, aby nie narazić kremu na popękanie.

Jeżeli wzmacniacie tort piętrowy używając do tego grubych słomek, temperatura tortu ma mniejsze znaczenie. Słomki są dużo mniejszej średnicy niż wsporniki i nie powinny uszkodzić tynku, nawet w schłodzonym torcie.

Naked cake

Schłodzone piętra tortu ustawiamy jedno na drugim. Przenoszenie piętr tortów może ułatwić Wam szeroka szpatuła, na przykład taka jak TA.

Ewentulane przerwy między piętrami kamuflujemy kremem.

Dodatkowo, można wzmocnić całość wbijając długi drewniany wspornik przez całość tortu. Jest to dodatkowe zabezpieczenie, szczególnie przydatne do bezpiecznego transportu tortu.

Przydatne uwagi

Torty naked najlepiej przygotować na biszkopcie tłuszczowym. Biszkoptu tłuszczowego właściwie nie trzeba już nasączać ponieważ jest wystarczająco wilgotny.

Opcji dekoracji tortów naked czy seminaked jest ogrom – tutaj blokować Was może tylko wasza wyobraźnia. Najbardziej popularne są oczywiście różnego rodzaju owoce i kwiaty. Jednak równiedobrze można w tym celu wykorzystać bezikimakaroniki czy praliny.

Do zamocowania kwiatów w torcie przydatne są, przeznaczone specjalnie do tego celu fiolki. Inne sposoby na dekorowanie tortu żywymi kwiatami pokazała nam Greta Szymkowiak w jednej z naszych sesji na żywo.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu