
Torty komunijne 2022
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Naked cake, czy też tort w stylu naked znacznie lepiej brzmi, niż rodzime próby przetłumaczenia go na „nagi tort”. Pewne nazwy powinny trzymać się oryginału, bo – podobnie jak tort Ice Cream – po polsku budzą zbyt śmiałe skojarzenia 😉
Torty bez tynku i wykończenia, lekko tylko muśnięte kremem, którym się przekłada blaty, wbrew pozorom wcale nie są łatwiejsze do dopracowania. Owszem, nie potrzebują ostrego kancika, ani perfekcyjnie wygładzonych brzegów, za to należy się bardziej przyłożyć do proporcji – biszkopty i warstwy kremu powinny być równe i w miarę proporcjonalne, żeby „oko nie leciało” 😉
Torty w stylu naked są bardzo popularne na rustykalnych weselach, ale sprawdzają się też w zasadzie na każdą okazję – kluczem jak zawsze jest wykończenie. Można je dowolnie ozdabiać, choć znacznie lepiej wyglądają w naturalnych klimatach: kwiaty, żywe rośliny, owoce, itp. Warto nauczyć się tego stylu – torty naked są teraz bardzo modne! Jak zrobić naked cake pokaże Wam Bożena z pracowni tortów artystycznych Czekolady nie oszukasz!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Do dekoracji:
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Biszkopty przkładamy kremami dzień przed tynkowaniem. Najlepszy rodzaj biszkoptu do tortów typu naked czy semi-naked to biszkopt tłuszczowy albo tradycyjny z dodatkiem masła. Tego rodzaju biszkopty są bardziej stabilne niż biszkopt tradycyjny, z regóły mniej się też kruszą.
Teoretycznie każdy krem nadaje się do przełożenia tortu naked, oczywiście pod warunkiem, że będzie on stabilny. Dodatkowo robimy tamę dookoła blatu z kremu, którym będziemy tynkować. Ja najczęściej używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej lub maślanego na bazie mleka skondensowanego.
Przełożone kremem, w rantach odstawiamy do całkowietgo schłodzenia, na minimum 4-6 godzin.
Po schłodzeniu, ostrożnie wyciągamy torty z rantów. Delikatnie oddzielamy tort od rantu nożem, tak aby nie uszkodzić boków. Dla mniej wprawionych polecam składanie w rancie z folią rantową – wtedy wystarczy rozpiąć rant i “odkleić” folię.
Wszystkie nierówności lub przerwy wypełniamy kremem i wygładzamy szpatułką.
Dolne piętro przenosimy na docelowy, gruby podkład. Jeżeli do wzmocnienia tortu piętrowego używacie wsporników – najlepiej jest je włożyć w tort, który nie jest już mocno schłodzony, aby nie narazić kremu na popękanie.
Jeżeli wzmacniacie tort piętrowy używając do tego grubych słomek, temperatura tortu ma mniejsze znaczenie. Słomki są dużo mniejszej średnicy niż wsporniki i nie powinny uszkodzić tynku, nawet w schłodzonym torcie.
Schłodzone piętra tortu ustawiamy jedno na drugim. Przenoszenie piętr tortów może ułatwić Wam szeroka szpatuła, na przykład taka jak TA.
Ewentulane przerwy między piętrami kamuflujemy kremem.
Dodatkowo, można wzmocnić całość wbijając długi drewniany wspornik przez całość tortu. Jest to dodatkowe zabezpieczenie, szczególnie przydatne do bezpiecznego transportu tortu.
Torty naked najlepiej przygotować na biszkopcie tłuszczowym. Biszkoptu tłuszczowego właściwie nie trzeba już nasączać ponieważ jest wystarczająco wilgotny.
Opcji dekoracji tortów naked czy seminaked jest ogrom – tutaj blokować Was może tylko wasza wyobraźnia. Najbardziej popularne są oczywiście różnego rodzaju owoce i kwiaty. Jednak równiedobrze można w tym celu wykorzystać beziki, makaroniki czy praliny.
Do zamocowania kwiatów w torcie przydatne są, przeznaczone specjalnie do tego celu fiolki. Inne sposoby na dekorowanie tortu żywymi kwiatami pokazała nam Greta Szymkowiak w jednej z naszych sesji na żywo.
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś