20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem wiśniowy

Krem wiśniowy na śmietance kremówce

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce także, a nawet przede wszystkim, do deserów. Wiśnie przez swój kwaskowaty smak potrafią dodać trochę orzeźwienia do wypieków. Krem wiśniowy jest idealny do przełożenia tortu letnią porą.

W tym przepisie pokażę wam jak poradzić sobie poza sezonem, kiedy świeże wiśnie nie są dostępne, a mrożonych po prostu nie ma.

Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na krem z wiśniami, na bazie śmietanki kremówki. A na blogu Akademii Tortu możesz sprawdzić, które kremy najlepiej się ze sobą łączą.

krem wiśniowy
5 od 1 głos
Drukuj

Krem wiśniowy

Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe Krem
20 minut
1 godzina
Porcje 1 tort fi23 - 3 przełożenia
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 1 słoik wiśni ~360g (po odsączeniu)
  • 3 łyżki cukru wedle uznania
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 250 ml wody

Instrukcje

  1. Wiśnie umieścić w garnku. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko.

  2. Galaretke zalać wrzacą wodą, wymieszac az sie rozpusci. Dodać do puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).

  3. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni. Wymieszać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).

Jak przygotować krem wiśniowy...

Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok. Sok można użyć do rozpuszczenia w nim galaretki.
Umieszczam w wąskim, wysokim naczyniu. Przy pomocy ręcznego blendera robię z wiśni puree.
Przygotowuję wiśniową galaretkę.
Rozpuszczając 1 opakowanie w 250ml wrzątku, lub soku, jeżeli go zachowaliśmy.
Rozpuszczoną galaretkę wlewam do wiśniowego puree. Odstawiam do lodówki aby się stężało.
Ubita śmietana
Śmietanę kremówkę wlewam do miski miksera i ubijam na maksymalnych obrotach.
Zmniejszam obroty na minimalne i po łyżce dodaję zimne, gęste puree z wiśni.
krem wiśniowy
Tak przygotowany krem odstawiam do lodówki aby się lekko stężał zanim przełożę nim tort.

Przydatne uwagi...

  1. W podanym przepisie użyłam wiśni ze słoika. Można oczywiście użyć świeżych czy mrożonych wiśni, jeżeli macie do nich dostęp.
  2. Galaretka w połączeniu z wiśniowym puree może zająć chwilę aby się stężeć, nawet do godziny. Poczekaj cierpliwie 🙂
  3. Jeżeli nie masz pomysłu na krem, który pasowałby do wiśniowego – zerknij na stronę z naszymi sprawdzonymi kombinacjami smakowymi kremów do tortów.

Przypnij na Pinterest!

krem wiśniowy

Podziel się swoją opinią!

Marzysz o jakimś tutorialu? Interesują Cię szczegóły jakiejś techniki?
Pomóż nam zadecydować o czym ma być następny tutorial!
Zachęcamy do wypełnienia ankiety!

Jakie tutoriale chciałabyś / chciałbyś zobaczyć?
Które techniki interesują Ciebie najbardziej?
1442 osób oddało swój głos!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Krem maślany

24 odpowiedzi

  1. W składnikach jest 125ml wody a w przepisie 250ml(do rozpuszczenia galaretki). to należy galaretkę rozpuścić w 125 ml czy 250ml? proszę o odpowiedź

    1. Osobiście nie dodaje cukru, ponieważ galaretka jest słodzona. Jeżeli chcesz dodać więcej to najlepiej dodać je do galaretki, przez zalaniem jej gorącą wodą.

  2. Dziękuję, miałam trochę problem z gęstnieniem masy, dorobiłam jeszcze pół galaretki w 100 g wody i ściągnęło błyskawicznie.

    1. Normalnie rozpuszczam paczkę galaretki w połowie wody, w której powinna być rozpuszczona. Z reguły na galaretkach napisane jest aby rozpuścić torebkę w 500ml. Tutaj widać nalalo mi się mniej 🙂

  3. Chciałam dopytać bo nie jestem pewna: ilość składników podana jest na przełożenie całego tortu tzn.3 warstw o średnicy 23 cm? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Tak, mrożone wiśnie zagotować. W zależności od tego jak wysokie chcesz mieć przełożenie –
      Powinien starczyć na 3 przełożenia fi23.

  4. Niestety nie mam galaretki wiśniowej i , czy mogę użyć żelatyny naprzyklad z sokiem z kompotu ? Jesli tak to w jakich proporcjach?

      1. Dziekuje za odpowiedz. Czyli z tego co zrozumiałam na 500 ml śmietanki powinnam użyć ok.9 g żelatyny rozpuszczonej w soku z wiśni, tak?czy orientuje się Pani jaka byłaby to ilość agaru ? I czy przy zagotowaniu go mogę również użyć soku ?

          1. 5 gwiazdek
            Ale proporcje żelatyny są ok , tak ? Dziekuje serdecznie . Pani przepisy są najlepsze !

  5. W przepisie pisze ubić kremówkę na sztywno,a pod koniec dodać puree. Czyli ubić na bardzo sztywno i do tej sztywnej dodać czy kremówka ma być prawie sztywna i dodawać puree? Krem będzie bardziej lejący? Robiłam już mus malinowy i tam było żeby puree dodawać do prawie sztywnej,a nie sztywnej kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką żeby mus nie zważył się. Ten wiśniowy to taka pianka bardziej,bo krem kojarzy mi się z dodatkiem mascarpone?

    1. Muszę poprawić ten przepis. Mniejsze ryzyko zwarzenia się kremu jest kiedy dodaje się puree do śmietanki ubitej na 3/4.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Podziel się swoją opinią!

Marzysz o jakimś tutorialu? Interesują Cię szczegóły jakiejś techniki?
Pomóż nam zadecydować o czym ma być następny tutorial!
Zachęcamy do wypełnienia ankiety!

Jakie tutoriale chciałabyś / chciałbyś zobaczyć?
Które techniki interesują Ciebie najbardziej?
1442 osób oddało swój głos!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!