Krem wiśniowy

Keyword Krem
Autor Moje Wypieki

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 800 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 24 g żelatyny w proszku 6 łyżeczek lub 6 listków żelatyny
  • 100 ml wody

Instrukcje

  1. Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko (ale można to zrobić).
  2. Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).
  3. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).
0/5 (0 Reviews)

1 thought on “Krem wiśniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *