fbpx

Mus wiśniowy

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce także, a nawet przede wszystkim, do deserów. Wiśnie przez swój kwaskowaty smak potrafią dodać trochę orzeźwienia do wypieków. Mus wiśniowy jest idealny do przełożenia tortu letnią porą.

W tym przepisie pokażę wam jak poradzić sobie poza sezonem, kiedy świeże wiśnie nie są dostępne, a mrożonych po prostu nie ma.

Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na mus z wiśniowy z galaretką, na bazie śmietanki kremówki. A na blogu Akademii Tortu możesz sprawdzić, które kremy najlepiej się ze sobą łączą.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus wiśniowy

 

Mus wiśniowy

Mus wiśniowy

Magda Kubiś
porcje 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 200 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 150 g wiśni
  • 1 łyżka cukru pudru wedle uznania
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 150 ml gorącej wody

Instrukcje
 

  • Wiśnie odsączyć i zmiksować blenderem na puree.
  • Galaretke zalać wrzacą wodą, wymieszac az sie rozpusci. Dodać do puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  • W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na 3/4.
  • Dodawać lekko gęste puree z wiśni. Wymieszać do połączenia.

Jak zrobić mus z wiśni do tortu

Mus wiśniowy
Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok.
Mus wiśniowy
Przygotowuję wiśniową galaretkę.
Mus wiśniowy
Rozpuszczając 1 opakowanie w 150ml wrzątku, lub soku, jeżeli go zachowaliśmy.
Mus wiśniowy
Wiśnie umieszczam w wąskim, wysokim naczyniu. Przy pomocy ręcznego blendera robię z wiśni puree.
Mus wiśniowy
Rozpuszczoną galaretkę wlewam do wiśniowego puree. Odstawiam do lodówki aby się schłodziło.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietankę ubijam na 3/4
Mus z wiśni
Do ubitej śmietanki, po łyżce dodaję przestudzone puree z wiśni.
Mus z wiśni
Tak przygotowanym musem przekładam tort w rancie.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok. Soku można użyć do rozpuszczenia w nim galaretki lub nasączenia biszkoptu.
  • Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko.
  • Pozostawione za długo w lodówce puree może stężeć. Jeżeli stężeje za mocno, wystarczy lekko je podgrzać.
  • W podanym przepisie użyłam wiśni ze słoika. Można oczywiście użyć świeżych czy mrożonych wiśni, jeżeli macie do nich dostęp.
  • Jeżeli nie masz pomysłu na krem, który pasowałby do wiśniowego – zerknij na stronę z naszymi sprawdzonymi kombinacjami smakowymi kremów do tortów.

Mus wiśniowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus wiśniowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

25 odpowiedzi

    1. Normalnie rozpuszczam paczkę galaretki w połowie wody, w której powinna być rozpuszczona. Z reguły na galaretkach napisane jest aby rozpuścić torebkę w 500ml. Tutaj widać nalalo mi się mniej 🙂

      1. Dziekuje za odpowiedz. Czyli z tego co zrozumiałam na 500 ml śmietanki powinnam użyć ok.9 g żelatyny rozpuszczonej w soku z wiśni, tak?czy orientuje się Pani jaka byłaby to ilość agaru ? I czy przy zagotowaniu go mogę również użyć soku ?

          1. Ale proporcje żelatyny są ok , tak ? Dziekuje serdecznie . Pani przepisy są najlepsze !

  1. W przepisie pisze ubić kremówkę na sztywno,a pod koniec dodać puree. Czyli ubić na bardzo sztywno i do tej sztywnej dodać czy kremówka ma być prawie sztywna i dodawać puree? Krem będzie bardziej lejący? Robiłam już mus malinowy i tam było żeby puree dodawać do prawie sztywnej,a nie sztywnej kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką żeby mus nie zważył się. Ten wiśniowy to taka pianka bardziej,bo krem kojarzy mi się z dodatkiem mascarpone?

  2. Chciałabym przełożyć kremem jedna warstwę tortu fi 24. Podzieliłam więc ilość śmietany i wiśni na 3. Czy mogę użyć całej galeretki rozpuszczonej w 250 ml? Masa nie będzie wtedy zbyt sztywna?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale