Mus wiśniowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce także, a nawet przede wszystkim, do deserów. Wiśnie przez swój kwaskowaty smak potrafią dodać trochę orzeźwienia do wypieków. Krem wiśniowy jest idealny do przełożenia tortu letnią porą.

W tym przepisie pokażę wam jak poradzić sobie poza sezonem, kiedy świeże wiśnie nie są dostępne, a mrożonych po prostu nie ma.

Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na krem z wiśniami, na bazie śmietanki kremówki. A na blogu Akademii Tortu możesz sprawdzić, które kremy najlepiej się ze sobą łączą.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus wiśniowy

 

Mus wiśniowy

Mus wiśniowy

Magda Kubiś
Prep Time 20 mins
Total Time 1 hr
Servings 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 200 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 150 g wiśni
  • 1 łyżka cukru pudru wedle uznania
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 150 ml gorącej wody

Instrukcje
 

  • Wiśnie odsączyć i zmiksować blenderem na puree.
  • Galaretke zalać wrzacą wodą, wymieszac az sie rozpusci. Dodać do puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  • W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na 3/4.
  • Dodawać lekko gęste puree z wiśni. Wymieszać do połączenia.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus z wiśni do tortu

Mus wiśniowy
Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok.
Mus wiśniowy
Przygotowuję wiśniową galaretkę.
Mus wiśniowy
Rozpuszczając 1 opakowanie w 150ml wrzątku, lub soku, jeżeli go zachowaliśmy.
Mus wiśniowy
Wiśnie umieszczam w wąskim, wysokim naczyniu. Przy pomocy ręcznego blendera robię z wiśni puree.
Mus wiśniowy
Rozpuszczoną galaretkę wlewam do wiśniowego puree. Odstawiam do lodówki aby się schłodziło.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietankę ubijam na 3/4
Mus z wiśni
Do ubitej śmietanki, po łyżce dodaję przestudzone puree z wiśni.
Mus z wiśni
Tak przygotowanym musem przekładam tort w rancie.

Przydatne uwagi

  1. Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok. Sok można użyć do rozpuszczenia w nim galaretki lub nasączenia biszkoptu.
  2. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko.
  3. Pozostawione za długo w lodówce puree może stężeć. Jeżeli stężeje za mocno, wystarczy lekko je podgrzać.
  4. W podanym przepisie użyłam wiśni ze słoika. Można oczywiście użyć świeżych czy mrożonych wiśni, jeżeli macie do nich dostęp.
  5. Jeżeli nie masz pomysłu na krem, który pasowałby do wiśniowego – zerknij na stronę z naszymi sprawdzonymi kombinacjami smakowymi kremów do tortów.

Mus wiśniowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus wiśniowy

25 odpowiedzi

    1. Normalnie rozpuszczam paczkę galaretki w połowie wody, w której powinna być rozpuszczona. Z reguły na galaretkach napisane jest aby rozpuścić torebkę w 500ml. Tutaj widać nalalo mi się mniej 🙂

      1. Dziekuje za odpowiedz. Czyli z tego co zrozumiałam na 500 ml śmietanki powinnam użyć ok.9 g żelatyny rozpuszczonej w soku z wiśni, tak?czy orientuje się Pani jaka byłaby to ilość agaru ? I czy przy zagotowaniu go mogę również użyć soku ?

          1. Ale proporcje żelatyny są ok , tak ? Dziekuje serdecznie . Pani przepisy są najlepsze !

  1. W przepisie pisze ubić kremówkę na sztywno,a pod koniec dodać puree. Czyli ubić na bardzo sztywno i do tej sztywnej dodać czy kremówka ma być prawie sztywna i dodawać puree? Krem będzie bardziej lejący? Robiłam już mus malinowy i tam było żeby puree dodawać do prawie sztywnej,a nie sztywnej kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką żeby mus nie zważył się. Ten wiśniowy to taka pianka bardziej,bo krem kojarzy mi się z dodatkiem mascarpone?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale