Krem truskawkowy z mascarpone

Krem truskawkowy z mascarpone zrobiłam dla mojej córki Vesper. Zbliżało się jej bierzmowanie i dziewczyna uparła się na tort z blatów z ciasta zebra przełożonych kremem truskawkowym na serku Philadelphia. Zgodziłam się na wszystko z wyjątkiem Philadelphii – jest słona i zupełnie nie pasowała mi do truskawek.

U nas sezon truskawkowy akurat w pełni, więc o owoce do kremu nie musiałam się martwić. Zamiast Philadelphii użyłam mascarpone, które jest łagodne w smaku i świetnie nadaje się na tło do owoców. Ponieważ mascarpone jest troszkę ciężkie, do kremu dodałam galaretkę, żeby nieco podbić smak truskawek. Krem wyszedł mi bardzo smaczny i dobrze się z nim pracuje. Nie rozjeżdża się i nie robi buły.

Super sprawdził się w duecie z blatami z ciasta zebra. Całość wyszła stabilna, smaczna i fajnie się kroiła.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na krem truskawkowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi18

kategoria

Krem

Krem truskawkowy z mascarpone

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1 torebka galaretki truskawkowej
  • 175 g mascarpone
  • 175 g śmietanki kremówki 36%

Instrukcje

  1. Galaretkę zalać małą ilością zimnej wody i odstawić aby napęczniała.
  2. Opłukane truskawki zagotować i zblendować.
  3. Do gorących truskawek dodać napęczniałą galaretkę i mieszać aż się rozpuści w truskawkach.
  4. Puree z galaretką przestudzić.
  5. Przestudzone puree połączyć z mascarpone, mieszając rózgą.
  6. Śmietankę ubić na 3/4, dodać do truskawek i delikatnie wymieszać.

Jak zrobić krem truskawkowy z mascarpone

Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-15
Galaretkę zalać małą ilością zimnej wody i odstawić aby napęczniała.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-01
Opłukane truskawki zagotować...
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-02
... i zblendować.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-03
Do gorących truskawek dodać napęczniałą galaretkę i mieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-04
Puree z galaretką przestudzić.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-07
Przestudzone puree połączyć z mascarpone, mieszając rózgą.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-09
Śmietankę ubić na 3/4, dodać do truskawek...
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-11
... i delikatnie wymieszać.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-12
Gotowym kremem przełożyć tort.

Przydatne uwagi

  • Galaretkę zalewamy zimną wodą (nie gorącą) i odstawiamy aby napęczniała około 20 minut.
  • Napęczniałą galaretkę można rozpuścić w mikrofali lub tak jak opisałam w instrukcjach, dodać do gorących truskawek.
  • Nie dodaję cukru, ponieważ galaretka jest już słodka.
  • Krem truskawkowy z mascarpone można przygotować z mrożonych truskawek.
  • Truskawki, Oczywiście, można zamienić na inne owoce i dobrać odpowiednią to tego galaretkę.
  • Przełożenie tortu można urozmaicić dodając dobraną smakowo żelkę lub chrupką warstwę. Do przełożenia tortu używam folii rentowej, nie jest ona niezbędna jednak ułatwia pracę.
  • Krem truskawkowy z mascarpone użyłam do przełożenia tortu, który przygotowałam na uroczystość bierzmowaniamojej najstarszej córki.

Krem truskawkowy z mascarpone to pyszna i łatwa do przygotowania słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika owoców i sera. To idealna propozycja jako warstwa kremu do tortów, zwłaszcza tych o owocowym charakterze. Jest to szybki i łatwy do wykonania krem, który dodaje do tortu lekkości i świeżości.

Krem truskawkowy z mascarpone

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Które smaki tortu do siebie pasują
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem truskawkowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 odpowiedzi

    1. Powinna galaretka wystarczyć jeśli będziesz trzymać się proporcji. Na galaretce jest napisane na jaką ilość wody jest przeznaczona torebka, u mnie z reguły 500ml. W przepisie użyłam 400g truskawek więc torebka na 500ml wody plus mascarpone które jest dość gęste spokojnie wystarczyło aby ustabilizować krem bez dodatku żelatyny.

  1. Cos nie poszło 🙂 – Chciałem zrobić podwójna ilość kremu a wiec postanowiłem podwoić składniki w całym przepisie czyli dałem 800 gr truskawek mrożonych 2 galaretki 350 gram serka mascarpone ( tutaj może być być problem bo dostałem tylko firmy Pilos a wiem już z doświadczenia ze często miałem problemy z ta firma ) i 350 gram śmietany krem wyszedł dość rzadki na pewno nie dało rady by przełożyć tortu tym kremem ( by się rozlał ) na razie włożyłem do lodówki żeby galaretka zadziałała a wiec zobaczymy co będzie dalej ale na wszelki wypadek jakieś opcje uratowania tego czy raczej zacząć od początku ??

      1. Dała rade po nocy krem był dobrej konsystencji i idealnie się rozsmarował ale niestety kremu zabrakło na ostatnie przełożenie ( pierwsze śliwki robaczywki jak to mówią ) ogólnie założenie tortu jest takie biszkopt wysoki na 12 cm podzielony na 4 blaty po 3 cm na dolnym blacie krem z chrupka z białej czekolady i truskawki liofilizowana i ciasteczka żeby cos jednak chrupało następny blat to krem z żelka prosecco i ostanie przełożenie krem z truskawkami, jeżeli chodzi o tynk to jeszcze nie myślałem ale chyba zrobię na bezie albo na mleczku skondensowanym ( podobno łatwiej sie pracuje dla poczatkujących 😛 )

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »