Jak wzmocnic piętrowy tort
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Tort piętrowy… jak go wzmocnić?

Każdy tort piętrowy potrzebuje wzmocnienia, wewnętrznego stelaża na którym oprze się każde piętro. Dzięki takiemu wewnętrznemu “rusztowaniu” tort nam się nie zapadnie ani nie uszkodzi przy przenoszeniu. W tym wpisie pokażę wam jak złożyć piętrowy tort.

Do złożenia piętrowego tortu niektórzy używają kupnych, gotowych stelaży, innym służą grube plastikowe czy drewniane wsporniki do tortu.

Od początku mojej przygody z tortem, do składania piętrowych tortów, używam grubych, plastikowych słomek. Odpowiednio umieszczone w torcie zapewniają jego stabilność. Jednak nie zapominajmy o odpowiednim podkładzie do tortu, który zawsze powinien być gruby, sztywny i o odpowiednio większej średnicy w stosunku do wysokości tortu. Podkłady do tortów, których używam znajdziecie TUTAJ.

tort piętrowy - wzmocnienie grubymi słomkami
Słomki z IKEA o średnicy 0.75cm

Tort piętrowy - moje sposoby na wzmocnienie

Torty trzypiętrowe i wyższe, wysokie jednopiętrowe z ukrytym piętrem, czy nawet niektóre torty 3D – dodatkowo wzmacniam drewnianym wspornikiem. Taki wspornik przebijam przez całość tortu. Jednak jeżeli boicie się uszkodzić podkłady, które są pomiędzy piętrami, możecie użyć podkładów z już gotowo wyciętym otworem po środku, które możecie kupić TUTAJ

Torty piętrowe

tort piętrowy - warstwy i wzmocnienia

Torty z ukrytym piętrem

tort piętrowy z ukrytym piętrem

Ile słomek na każde piętro?

Używając grubych słomek, przy okrągłych tortach, staram się trzymać tej zasady:

Daję 1 słomkę na każde 2.5cm średnicy tortu  +/-  1 słomka.

Czyli ∅20cm / 2.5 = 8

~8 słomek na piętro ∅20cm 

Tort piętrowy wsporniki
Tort piętrowy wsporniki

Jak to zrobić...

  1. Użyj dużych, grubych słomek. Nie używamy słomek do picia, które maja zgięcie ani słomek z papieru!
  2.  Upewnij się, że oba końce słomki są płaskie, nie ścięte z ukosa!
  3. Na górze piętra, po środku, odrysuj delikatnie koło o średnicy piętra, które na nim postawisz. Ja używam do tego podkładu do tortu o średnicy takiej samej jak moje drugie piętro i delikatnie zaznaczam obwód narzędziem drezdeńskim.
wzmacnianie tortów piętrowych
  1. Przyjrzyj się swojemu tortowi i znajdź najwyższy punkt na górze tortu – jeżeli góra nie jest idealnie pozioma, to niekoniecznie będzie to jego środek. włóż więc jedną słomkę w najwyższy punkt tortu (piętra), tak głęboko, aż słomka przebije się przez piętro i dotknie podkładki tortu. Upewnij się, że wkładasz słomkę w ciasto w pionie, a nie pod kątem! W tym zadaniu możesz sobie pomóc ekierką.
torty piętorwy
  1. Nożyczkami obetnij słomkę równo z powierzchnią tortu. Ja zaznaczam skalpelem miejsce, w którym słomka wychodzi ponad tort.
wzmocnienie tortu piętrowego
  1. Następnie ją wyciągam i ucinam w miejscu, które zaznaczyłam. 
wzmacnianie tortów piętrowych
  1. Resztę słomek przycinam do takiej samej długości. 
wzmacnianie piętrowych tortów
  1. Następnie rozmieszczam słomki wewnątrz koła, które wcześniej zaznaczyłam na torcie, odrysowując je od podkładu pod tort. Aby poprawnie rozmieścić słomki, można sobie pomóc diagramem, które dla was przygotowałam niżej.

tort piętrowy
  1. Aby drugie piętro nie przesuwało się po nalożeniu, smaruje górę dolnego piętra roztopioną czekoladą. Kolor czekolady nie ma znaczenia, ponieważ nie będzie go widać po nałożeniu drugiego piętra.
torty piętorwe
  1. Następnie nakładam drugie piętro, starając się je umieścić w obrębie zaznaczonego wcześniej narzędziem drezdenskim kółka (tego kółka, które zaznaczaliśmy na początku aby wiedzieć gdzie rozmieścić słomki).
tort piętrowy

Ten sam proces powtarzam przy każdym piętrze. 🙂 

Sposób ze słomkami sprawdza się w tortach do trzech pięter. Torty trzypiętrowe i wyższe dodatkowo powinny być zabezpieczone poprzez wbicie drewnianego wspornika w środek tortu – taki zabezpieczający wspornik powinien przebić się przez wszystkie piętra tortu i najlepiej aby jego koniec dodatkowo wbił się w podkładkę tortu. Warto tutaj dodać, że w tortach, które dodatkowo planujemy wzmocnić drewnianym wspornikiem przez środek, nie dajemy słomki, która jest zaznaczona na diagramie po środku piętra. Jeżeli damy słomkę po środku to drewniany wspornik, który wbijemy w środek może taką słomkę wypchnąć i uszkodzić tort.

Przygotowałam dla Was diagramy, które pomogą Wam rozmieścić prawidłowo słomki w torcie. Diagramy te są w formacie .pdf w skali 1:1, dzięki czemy można ich użyć przy składaniu tortów piętrowych. Wystarczy je wydrukować, a w miejscu kropek wyciąć dziurkaczem dziurki, żeby można było zaznaczyć na torcie miejsca, w których wbić słomki.

Tu możesz je ściągnąć i wydrukować:

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

12 odpowiedzi

  1. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy na tym torcie że zdjęcia który ma dwa piętra użyła Pani podkładki między pietrami?

    1. Karolino, każdy piętrowy tort musi mieć podkład pod każdym piętrem. To właśnie podkład, na którym stoi tort podpierają wsporniki (słomki).Zerknij na diagram (szkic) na górze tej strony.

      1. Ciesze się, że korzystasz z naszej strony. Powiedz co się nie trzyma w twoim torcie piętrowym? Czy składasz tak jak opisałam wyżej? Dajesz odpowiednią ilość słomek (zobacz diagramy, które można sobie wydrukować na dole strony) do średnicy tortu? Czy masz podkład pod każdym piętrem?

  2. Czytam Pani porady od jakiegoś czasu, ale jednak zrobienie torta piętrowego okazuje się dla mnie zbyt trudne. Nie trzyma mi się nigdy ta ‘konstrukcja’ tak jak powinna. Teraz miałam robić coś na dzień Matki ale chyba jednak zamówię. W internecie znalazłam taką ofertę https://e-torty.pl/torty-dostawa-na-dzien-matki – co Pani sądzi? Niestety nie ma u nas w pobliżu żadnej cukierni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

pobierz szablon

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!