fbpx

Żelka borówkowa

Wczoraj podałam Wam mój sprawdzony przepis na borówkowy drip do tortu. W USA sezon borówkowy w pełni, w Polsce dopiero nadchodzi, więc jest to idealny moment na podzielenie się z Wami przepisem na pyszną żelkę do tortu z borówki amerykańskiej!  Oprócz wspaniałego owocowego smaku, żelka borówkowa ma cudny, ciemno-fioletowy kolor i ślicznie prezentuje się w przekroju tortu.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Żelka borówkowa

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę borówkową do tortu

 

Żelka z borówki amerykańskiej

Magda Kubiś
Oprócz wspaniałego owocowego smaku, żelka borówkowa ma cudny, ciemno-fioletowy kolor i ślicznie prezentuje się w przekroju tortu.
porcje 1 żelka o średnicy 15cm

Składniki
  

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 30 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • sok z cytryny opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Borówki z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  • Dodatkowo przetrzeć przez sitko, by pozbyć się większych kawałków.
  • Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  • Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.

Jak zrobić żelkę z borówek do tortu

Mus borówkowy
Borówki z cukrem wkładamy do rondelka.
AkademiaTortu-DripJagodowy-2
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Mus z borówek amerykańskich
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
AkaemiaTortu-ZelkaJagodowa-5
Dodatkowo przecieramy przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
AkaemiaTortu-ZelkaJagodowa-7
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z ciepłym puree z borówek.
Żelka borówkowa
Puree wylewamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelka z borówek
Gotową żelkę wyjmujemy z folii.
Żelka borówkowa
Starając się wypośrodkować żelkę (co, jak widać nie zawsze się udaje 😅), kładziemy ją na warstwę kremu.
Żelka borówkowa w torcie
Uzupełniamy kremem dookoła. Na to nakładamy blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Na zdjęciu przekroju mojego tortu; żelka borówkowa ma wysokość 2cm. Żelka w torcie była za wysoka i lekko zaczęła wypychać mi krem, w efekcie czego po czasie zaczęła robić się w tym miejscu “buła”. W przepisie na żelkę podaję Wam więc proporcje na połowę – przy zachowaniu takich samych średnic powinniście uzyskać żelkę borówkową do tortu wysokości 1cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em borówkowym.
  • Żelka położona została na mus borówkowy.
  • Do tortu użyłam przepisu na tradycyjny biszkopt. Nasączenie to woda z cukrem i cytryną. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.

Żelka borówkowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Żelka borówkowa pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

32 odpowiedzi

      1. Cześć! Niecierpliwie czekam na przepis na krem z serkiem philadelphia!
        W czwartek będę robić tort z tym kremem i z borówkami oczywiście, z Twojego przepisu 😉 nie mogę się doczekać!
        Czy mogłabyś zdradzić proporcje czekolady i serka do przełożenia na fi18cm?
        Dziekuje!

  1. Dzień dobry! Czy można bawić się rodzajem owocu zachowując przy tym proporcje co do żelatyny? Wiem, że niektóre owoce zawierają w sobie dużo pektyny, które samie w sobie są zagęstnikiem a nie chciałbym otrzymać „betonowej” żelki. 🙂

  2. Czy istnieje jakaś metoda na przecieranie owoców przez sitko? Kiedyś próbowałam zrobić to z malinami i z kiepskim skutkiem? czy tutaj łatwo przeleje się ta odpowiednia część przez dziurki sitka? Powinny być one małe czy mogą być takie jak do przesiania mąki? Pozdrawiam

  3. Dzień dobry,
    zwracam się do Państwa z zapytaniem, które zaczęło mnie nurtować, jestem początkująca, mam do przygotowania tort piętrowy, czy jeśli zrobię na dolne piętro mus z żelką z borówek to czy będzie na tyle stabilnie żebym mogła ułożyć na nim piętro?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Ola

    1. Żelatyna musi się rozpuścić. Napęczniałą możesz dać w miseczce do garnuszka z gorącą wodą – mieszać aż się rozpuści i wtedy dodać do puree. Albo, w sumie jeszcze prościej, napęczniałą dodaj do gorącego puree, ja jeszcze dla pewności, że się rozpuści, wstawiłabym puree z żelatyną na gaz na momencik, z 30 sekund mieszać, ale nie zagotować.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale