Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Drip do tortu o smaku truskawkowym

Drip truskawkowy powstał, jako kontynuacja eksperymentów kuchennych z borówkami. Gdy drip borówkowy okazał się hitem, nie mogłam się zatrzymać i postanowiłam się zabrać za truskawki. Wiele razy pisałam, że truskawki, jak dla każdej Polki, są dla mnie kwintesencją smaku lata, beztroski, wakacji i radości. Najlepsze skojarzenia przy smakowaniu tortu!

Drip truskawkowy nie ma tak intensywnego koloru, jak borówkowy. Z truskawek wychodzi piękny, pastelowy, delikatny róż. Na grupach często pada pytanie o drip w kolorze pudrowego różu, czy dusty pink – a tu proszę bardzo! Okazało się, że kolor powstaje naturalnie, nie trzeba się specjalnie starać i mieszać. 

Idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień. 

Drip truskawkowy

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Rózga
  • Blender ręczny
  • truskawki
  • biała czekolada
  • śmietana kremówka
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na drip truskawkowy

Drip truskawkowy do tortu

Drip truskawkowy - ma idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień. 

Cuisine American
Keyword Drip, drip do tortu
15 minut
Cook Time 15 minut
30 minut
Porcje 1 tort Fi18 (7")
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 5 łyżek syropu z truskawek
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  2. Śmietanę umieścić w rondelku i podgrzać.
  3. Dodać pokruszoną białą czekoladę.
  4. Mieszać rózgą do rozpuszczenia się czekolady.
  5. Napęczniałą żelatynę dodać do gorącej czekolady, mieszać aż sie rozpuści.
  6. Dodać syrop z truskawek i wymieszać.
  7. Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
  8. Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.
  9. Opcjonalnie

Aby otrzymać bardziej intensywny kolor:

  1. Dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego (ciemno czerwonego, takiego jak na przykład dżem z malin lub żurawiny).
  2. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym.
  3. Dalej tak jak wyżej, w punkcie 7 i 8.

Jak zrobić drip truskawkowy

Drip truskawkowy
Śmietanę podgrzać w rondelku.
Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę.
Drip truskawkowy
Napęczniałą żelatynę dodać do rozpuszczonej czekolady.
Drip truskawkowy
Na końcu dodać 5 łyżek syropu z truskawek i wymieszać.
Drip truskawkowy
Otrzymamy jasno różowy kolor drip'u.
Drip truskawkowy
Aby uzyskać bardziej intensywny kolor, można dodać parę łyżeczek dżemu.
Drip truskawkowy
Jeżeli dodamy dżem, miksujemy całość blenderem aby uzyskać gładką masę.
Drip truskawkowy
Przestudzonym drip'em polewamy mocno schłodzony tort.

Przydatne uwagi

  • Syrop z truskawek – to nic innego jak odsączony syrop, który tworzy się w trakcie gotowania truskawek z cukrem. W trakcie robienia musu truskawkowego, zlałam część syropu z gotowanych truskawek. Taki syrop idealnie nadaje się również do nasączenia biszkoptu!
Żelka truskawkowa
Żelka truskawkowa
  • Żelatynę zalewamy małą ilością wody (~30g) i odstawiamy aby napęczniała, na około 10 minut. Napęczniałą dodajemy do gorącej czekolady.
  • Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mój tort z dripem truskawkowym otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej.
  • Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego drip truskawkowy.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do dripu truskawkowego do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

4 odpowiedzi

  1. Czy mogę zamienić truskawki na maliny? Robię tort z warstwą kremu z bialej czekolady i z warstwą kremu malinowego , tynk z masła i mleka skondensowanego i chciałabym drip z malinami bo chyba tak będzie ok smakowo, żeby nie było za słodko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie