Drip truskawkowy powstał, jako kontynuacja eksperymentów kuchennych z borówkami. Gdy drip borówkowy okazał się hitem, nie mogłam się zatrzymać i postanowiłam się zabrać za truskawki. Wiele razy pisałam, że truskawki, jak dla każdej Polki, są dla mnie kwintesencją smaku lata, beztroski, wakacji i radości. Najlepsze skojarzenia przy smakowaniu tortu!
Drip truskawkowy nie ma tak intensywnego koloru, jak borówkowy. Z truskawek wychodzi piękny, pastelowy, delikatny róż. Na grupach często pada pytanie o drip w kolorze pudrowego różu, czy dusty pink – a tu proszę bardzo! Okazało się, że kolor powstaje naturalnie, nie trzeba się specjalnie starać i mieszać.
Idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień.
Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na drip truskawkowy
Drip truskawkowy do tortu
Drip truskawkowy - ma idealny naturalny kolor i smak, bez żadnych sztucznych dodatków. Niezastąpiony do delikatnych, subtelnych tortów z niewielką ilością zdobień.
Składniki
- 5 łyżek syropu z truskawek
- 125 g białej czekolady
- 60 g śmietany kremówki 36%
- 25 g cukru wedle uznania
- 5 g żelatyny
- 25 g zimnej wody
Instrukcje
-
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
-
Śmietanę umieścić w rondelku i podgrzać.
-
Dodać pokruszoną białą czekoladę.
-
Mieszać rózgą do rozpuszczenia się czekolady.
-
Napęczniałą żelatynę dodać do gorącej czekolady, mieszać aż sie rozpuści.
-
Dodać syrop z truskawek i wymieszać.
-
Odstawić do przestygnięcia, na około 5 minut.
-
Polać mocno schłodzony tort i odstawić do lodówki aż polewa stężeje.
-
Opcjonalnie
Aby otrzymać bardziej intensywny kolor:
-
Dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego (ciemno czerwonego, takiego jak na przykład dżem z malin lub żurawiny).
-
Zmiksować wszystko blenderem ręcznym.
-
Dalej tak jak wyżej, w punkcie 7 i 8.
Jak zrobić drip truskawkowy
Przydatne uwagi
- Syrop z truskawek – to nic innego jak odsączony syrop, który tworzy się w trakcie gotowania truskawek z cukrem. W trakcie robienia musu truskawkowego, zlałam część syropu z gotowanych truskawek. Taki syrop idealnie nadaje się również do nasączenia biszkoptu!
- Żelatynę zalewamy małą ilością wody (~30g) i odstawiamy aby napęczniała, na około 10 minut. Napęczniałą dodajemy do gorącej czekolady.
- Zamiast podgrzewania czekolady w rondlu, można ją zalać gorącą śmietaną lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mój tort z dripem truskawkowym otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej.
- Otynkowany kremem tort musi być mocno schłodzony zanim wylejemy na niego drip truskawkowy.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do dripu truskawkowego do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
8 Responses
Czy mogę zamienić truskawki na maliny? Robię tort z warstwą kremu z bialej czekolady i z warstwą kremu malinowego , tynk z masła i mleka skondensowanego i chciałabym drip z malinami bo chyba tak będzie ok smakowo, żeby nie było za słodko
Pewnie!
Czy taki drip można zrobić wieczor wcześniej i wstawić do lodówki a potem odgrzać w kąpieli wodnej?
Nie próbowałam ale myślę, że powinno wyjść 🙂
Czy mogę poprosić o numer tylki użytej do ozdoby tortu?
4B lub 6B https://pudercukier.pl/wilton/308-tylka-duza-nr-4b-gwiazdka-wilton-koncowka-dekoratorska-418-4400-070896042439.html
W jaki sposób zrobiony jest ozdobny rant z kremu 🤔☺️?
Dzień dobry,
ja również poproszę wskazówkę jak i czym zrobić ozdobne paski na dole tortu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam.