fbpx

Mus ananasowy

Mus ananasowy, czyli egzotyczne cudo! Powstał na fali zerowaste i z niechęci do pozbywania się jedzenia. Jakoś nikt nie chciał go jeść, a ja nie mogłabym patrzeć, jak się psuje, ani tym bardziej słuchać wyrzutów męża, że jedzenie się marnuje. Nie było rady, zrobiłam mus z ananasa do tortu :)

Mus z ananasa jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany. Doskonale łączy się z wyrazistymi smakami – na przykład z żelką truskawkową. Wierzcie mi, to połączenie to prawdziwa letnia petarda!

Bardzo lubię zapach świeżego ananasa. Kojarzy mi się z tropikami, dalekimi podróżami i ciepłymi wyspami. Oczywiście ananasa można kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, a jednak ma w sobie coś egzotycznego. Spróbujcie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus ananasowy

 

Mus ananasowy

Magda Kubiś
Mus z ananasa, czyli egzotyczne cudo! Mus ananasowy jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany, idealny do przełożenia tortów i do deserów.
porcje 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g świeżego ananasa lub ananasa z puszki, odsączonego
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje
 

  • Swieżego ananasa wraz z cukrem gotować około 15 minut.
  • Lekko przestudzonego rozbić blenderem.
  • Dodać łyżkę białego rumu. (opcjonalnie)
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Dodać przestygnięte puree z ananasa.
  • Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.

Jak zrobić mus z ananasa

Frużelina z ananasa
Pokrojone w kostkę ananasy i cukier gotuję w rondelku aż zmiękną, około 15 minut.
Mus ananasowy
Przy pomocy blendera ręcznego robię puree z ananasa.
Mus ananasowy
Dodaję łyżkę białego rumu (opcjonalnie).
Mus ananasowy
Do ciepłego jeszcze puree dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie.
Mus ananasowy
Śmietanę ubijam na 3/4.
Mus z ananasa
Do ubitej śmietany dodaję przestudzone puree z ananasa.
Mus ananasowy
Mieszam na najniższych obrotach przez ok ~10 sekund, kończę mieszać mus szpatułką.
Mus ananasowy
Tort przełożony musem z ananasa z żelką truskawkową i musem z truskawek.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z ananasa użyłam, nowo wypróbowanego przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam białym rumem.
  • Na mus z ananasa położyłam żelkę truskawkową. Drugim przełożeniem był mus truskawkowy z frużeliną z ananasa.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem truskawkowym.
  • Do przygotowania musu z ananasa można również użyć ananasa z puszki. Wystarczy tylko go odsączyć, nie trzeba gotować. Ananas z puszki jest już pasteryzowany i wystarczająco miękki aby zrobić z niego puree. Natomiast odsączonym syropem można nasączyć blaty biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Mus ananasowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus ananasowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

14 odpowiedzi

  1. Jak Pani oblicza ilość kremu i dodatkow na jedna warstwe? Chce dać 550g musu (bez zelki czy innych dodatkow) na fi 21 cm. Biszkopt chce przekroic na 4 blaty 2cm. Reszta kremow również po 550g. Czy bedzie dobrze? Nie za malo, nie za duzo?
    Jezeli bede chciala dodac fruzeline do kremu smietanowego to zmnieszyc ilosc kremu o tyle ile wazy fruzelina? Zgubilam sie 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale