Mus z ananasa, czyli egzotyczne cudo! Powstał na fali zerowaste i z niechęci do pozbywania się jedzenia. Jakoś nikt nie chciał go jeść, a ja nie mogłabym patrzeć, jak się psuje, ani tym bardziej słuchać wyrzutów męża, że jedzenie się marnuje. Nie było rady, zrobiłam mus z ananasa do tortu 🙂
Mus z ananasa jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany. Doskonale łączy się z wyrazistymi smakami – na przykład z żelką truskawkową. Wierzcie mi, to połączenie to prawdziwa letnia petarda!
Bardzo lubię zapach świeżego ananasa. Kojarzy mi się z tropikami, dalekimi podróżami i ciepłymi wyspami. Oczywiście, ananasa można kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, a jednak ma w sobie coś egzotycznego. Spróbujcie!

Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na mus z ananasa
Mus z ananasa
Pyszny mus z ananasa do tortu i deserów.
Kuchnia
Amerykańska
Słowo kluczowe
krem do tortu, mus ananasowy, mus z ananasa
15 minut
Czas gotowania 15 minut
Additional Time 30 minut
1 godzina
Porcje 1 przełożenie fi18
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 200 g świeżego ananasa lub ananasa z puszki, odsączonego
- 25 g cukru wedle uznania
- 8 g żelatyny
- 30 g zimnej wody
- 200 g śmietany kremówki 36%
Instrukcje
-
Swieżego ananasa wraz z cukrem gotować około 15 minut.
-
Lekko przestudzonego rozbić blenderem.
-
Dodać łyżkę białego rumu. (opcjonalnie)
-
Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
-
Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
-
Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
-
Dodać przestygnięte puree z ananasa.
-
Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.
Jak zrobić mus ananasowy








Przydatne uwagi
- Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
- Do mojego tortu z musem z ananasa użyłam, nowo wypróbowanego przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam białym rumem.
- Na mus z ananasa położyłam żelkę truskawkową. Drugim przełożeniem był mus truskawkowy z frużeliną z ananasa.
- Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem truskawkowym.
- Do przygotowania musu z ananasa można również użyć ananasa z puszki. Wystarczy tylko go odsączyć, nie trzeba gotować. Ananas z puszki jest już pasteryzowany i wystarczająco miękki aby zrobić z niego puree. Natomiast odsączonym syropem można nasączyć blaty biszkoptu.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Przypnij na Pinterest!

9 Responses
Jaki 3 smak pasowałby do tortu? ?
Mam pytanie na ile cm wysoka powinna być warstwa kremu w torcie jak chciałabym zrobić jednorazowo zrobić więcej musu.
Zawsze staram sie aby warstwa kremu torcie była tej samej wysokości co blat tortu. Wtedy cały tort będzie stabilny. Kiedy robimy warstwę kremu wyższą niż blat biszkoptu, ryzykujemy, że zrobi nam się buła. Więcej na ten temat tutaj https://akademiatortu.pl/blog/dlaczego-robi-sie-bula-w-torcie/
Dzień dobry 🙂
Taki torcik z przepisu na ile osób wystarcza mniej więcej?
Pozdrawiam, Anna.
Mus z tego przepisu starcza na 1 przełożenie tortu fi18.
Witam. Zamiast rumu co można dodać może whisky?
Można dodać jakiego się chce alkoholu 🙂
Czy zamiast cukru mogę do ananasa dodać sok z limonki? Chciałabym żeby krem był lekko kwaśny
Można oczywiście 🙂