Mus ananasowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mus ananasowy, czyli egzotyczne cudo! Powstał na fali zerowaste i z niechęci do pozbywania się jedzenia. Jakoś nikt nie chciał go jeść, a ja nie mogłabym patrzeć, jak się psuje, ani tym bardziej słuchać wyrzutów męża, że jedzenie się marnuje. Nie było rady, zrobiłam mus z ananasa do tortu :)

Mus z ananasa jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany. Doskonale łączy się z wyrazistymi smakami – na przykład z żelką truskawkową. Wierzcie mi, to połączenie to prawdziwa letnia petarda!

Bardzo lubię zapach świeżego ananasa. Kojarzy mi się z tropikami, dalekimi podróżami i ciepłymi wyspami. Oczywiście, ananasa można kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, a jednak ma w sobie coś egzotycznego. Spróbujcie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus ananasowy

 

Mus ananasowy

Magda Kubiś
Mus z ananasa, czyli egzotyczne cudo! Mus ananasowy jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany, idealny do przełożenia tortów i do deserów.
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Additional Time 30 mins
Total Time 1 hr
Cuisine Amerykańska
Servings 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g świeżego ananasa lub ananasa z puszki, odsączonego
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje
 

  • Swieżego ananasa wraz z cukrem gotować około 15 minut.
  • Lekko przestudzonego rozbić blenderem.
  • Dodać łyżkę białego rumu. (opcjonalnie)
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Dodać przestygnięte puree z ananasa.
  • Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.
Keyword krem do tortu, mus ananasowy, mus z ananasa
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus z ananasa

Frużelina z ananasa
Pokrojone w kostkę ananasy i cukier gotuję w rondelku aż zmiękną, około 15 minut.
Mus ananasowy
Przy pomocy blendera ręcznego robię puree z ananasa.
Mus ananasowy
Dodaję łyżkę białego rumu (opcjonalnie).
Mus ananasowy
Do ciepłego jeszcze puree dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie.
Mus ananasowy
Śmietanę ubijam na 3/4.
Mus z ananasa
Do ubitej śmietany dodaję przestudzone puree z ananasa.
Mus ananasowy
Mieszam na najniższych obrotach przez ok ~10 sekund, kończę mieszać mus szpatułką.
Mus ananasowy
Tort przełożony musem z ananasa z żelką truskawkową i musem z truskawek.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z ananasa użyłam, nowo wypróbowanego przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam białym rumem.
  • Na mus z ananasa położyłam żelkę truskawkową. Drugim przełożeniem był mus truskawkowy z frużeliną z ananasa.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem truskawkowym.
  • Do przygotowania musu z ananasa można również użyć ananasa z puszki. Wystarczy tylko go odsączyć, nie trzeba gotować. Ananas z puszki jest już pasteryzowany i wystarczająco miękki aby zrobić z niego puree. Natomiast odsączonym syropem można nasączyć blaty biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Mus ananasowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Mus ananasowy pin

12 odpowiedzi

  1. Jak Pani oblicza ilość kremu i dodatkow na jedna warstwe? Chce dać 550g musu (bez zelki czy innych dodatkow) na fi 21 cm. Biszkopt chce przekroic na 4 blaty 2cm. Reszta kremow również po 550g. Czy bedzie dobrze? Nie za malo, nie za duzo?
    Jezeli bede chciala dodac fruzeline do kremu smietanowego to zmnieszyc ilosc kremu o tyle ile wazy fruzelina? Zgubilam sie 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale