Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Mus ananasowy

Mus z ananasa, czyli egzotyczne cudo! Powstał na fali zerowaste i z niechęci do pozbywania się jedzenia. Jakoś nikt nie chciał go jeść, a ja nie mogłabym patrzeć, jak się psuje, ani tym bardziej słuchać wyrzutów męża, że jedzenie się marnuje. Nie było rady, zrobiłam mus z ananasa do tortu 🙂

Mus z ananasa jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany. Doskonale łączy się z wyrazistymi smakami – na przykład z żelką truskawkową. Wierzcie mi, to połączenie to prawdziwa letnia petarda! 

Bardzo lubię zapach świeżego ananasa. Kojarzy mi się z tropikami, dalekimi podróżami i ciepłymi wyspami. Oczywiście, ananasa można kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, a jednak ma w sobie coś egzotycznego. Spróbujcie!

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Szpatułka
  • Blender ręczny
  • ananas
  • śmietana kremówka min. 36%
  • cukier
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na mus z ananasa

Mus z ananasa

Pyszny mus z ananasa do tortu i deserów.

Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe krem do tortu, mus ananasowy, mus z ananasa
15 minut
Czas gotowania 15 minut
Additional Time 30 minut
1 godzina
Porcje 1 przełożenie fi18
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g świeżego ananasa lub ananasa z puszki, odsączonego
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje

  1. Swieżego ananasa wraz z cukrem gotować około 15 minut.
  2. Lekko przestudzonego rozbić blenderem.
  3. Dodać łyżkę białego rumu. (opcjonalnie)
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Odtsawić do lodówki do przestudzenia.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  7. Dodać przestygnięte puree z ananasa.
  8. Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia sie składników.

Jak zrobić mus ananasowy

Pokrojone w kostkę ananasy i cukier gotuję w rondelku aż zmiękną, około 15 minut.
Przy pomocy blendera ręcznego robię puree z ananasa.
Dodaję łyżkę białego rumu (opcjonalnie).
Do ciepłego jeszcze puree dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie.
Śmietanę ubijam na 3/4.
Do ubitej śmietany dodaję przestudzone puree z ananasa.
Mieszam na najniższych obrotach przez ok ~10 sekund, kończę mieszać mus szpatułką.
Tort przełożony musem z ananasa z żelką truskawkową i musem z truskawek.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu. 
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z ananasa użyłam, nowo wypróbowanego przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam białym rumem.
  • Na mus z ananasa położyłam żelkę truskawkową. Drugim przełożeniem był mus truskawkowy z frużeliną z ananasa.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem truskawkowym.
  • Do przygotowania musu z ananasa można również użyć ananasa z puszki. Wystarczy tylko go odsączyć, nie trzeba gotować. Ananas z puszki jest już pasteryzowany i wystarczająco miękki aby zrobić z niego puree. Natomiast odsączonym syropem można nasączyć blaty biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
Żelka truskawkowa

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

7 odpowiedzi

  1. Mam pytanie na ile cm wysoka powinna być warstwa kremu w torcie jak chciałabym zrobić jednorazowo zrobić więcej musu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!