Zaraz za żelką z borówki amerykańskiej w kolejce czekała żelka truskawkowa. Tak to zwykle bywa, że kiedy wpadnę w szał eksperymentowania, idzie to jedno za drugim, a moja rodzina rośnie w oczach!
Żelka z truskawek ma cudny kolor – naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu. Żelka truskawkowa ma wyrazisty i orzeźwiający smak , kojarzący się z latem i wakacjami. Jest to po prostu produkt doskonały i zaręczam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie chcieli szukać nowych połączeń i nowych sposobów na jej wykorzystanie.
Koniecznie spróbujcie w sezonie truskawkowym!
Materiały, których potrzebujesz
- Miska
- Sitko
- Blender ręczny
- Folia spożywcza
- Forma do żelki
- truskawki
- cukier
- żelatyna
Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na żelkę truskawkową do tortu
Żelka truskawkowa do tortu
Żelka truskawkowa do tortu.
Kuchnia
Amerykańska
Słowo kluczowe
żelka do tortu
15 minut
Czas gotowania 15 minut
30 minut
Porcje 1 fi15 (6"), 1cm wysokości
Autor Magda Kubiś
Składniki
- 200 g truskawek
- 30 g cukru wedle uznania
- 5 g żelatyny
- 20 g zimnej wody
- sok z cytryny opcjonalnie
Instrukcje
-
Truskawki z cukrem zagotować.
-
Lekko przestudzone rozbić blenderem.
-
Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
-
Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
-
Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
-
Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.
Jak zrobić żelkę truskawkową do tortu
Przydatne uwagi
- Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
- Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
- Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em truskawkowym.
- Żelka położona została na mus ananasowy.
- Do tortu użyłam przepisu na biszkopt z masłem. Nasączenie to woda z cukrem, cytryną i białym rumem, a drugie nasączenie to syrop z truskawek. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.
17 Responses
Czy żelkę malinowa robi się tak samo jak truskawkowa?
Tak 🙂
Hi Magda. Czy myslisz ze maliny zalane galaretka moga stanowic warstwe tortu/ czy beda za ciezkie i lepiej zrobic taki mus/ czy on jest lzejszy?
Wiesz żelka to nic innego jak zmielone owoce w galaretce to myślę, że cale też dadzą radę 🙂
Robiłam tak już kilka razy że całe maliny w galaretce służyły mi za warstwę tortu. Ja do galaretki lekko ostudzonej ale wciąż bardzo cieplej dodaje mrożone maliny. Szybko mieszam i kładę bezpośrednio na biszkopt i przykrywam biszkoptem. (Na taka warste wpadlam po zrobieniu ciasta z przepisu na malinowa chmurka) jedynie w około trzeba dac krem jeśli chce się otynkowac tort bo do malin się tynk nie łapie;)
Witam, jeżeli żelke truskawkową robi się tak samo jak malinową, to gdzie jest galaretka truskawkowa oprócz żelatyny dodana, tak jak to ma miejsce w malinowej? Czy jest wogole dodawana? Dziękuję z góry za odp.
Jeśli nie posiadam kuchenki mikrofalowej to w jaki inny sposób mogę rozpuścić żelatynę?
W kąpieli wodnej. ALbo wrzucić napęczniałą do gorącego puree.
Czy truskawki mogą być mrożone do żelki?
tak
Na jakie fi wystarcza tej żelki z tego przepisu? Czy warstwa żelki ma być gruba czy cienka?
Zerknij na przepis, jest podane na jaki rozmiar i grubość. 🙂
Dzień dobry, czy żelke można zrobić z mrożonych truskawek ? Jak wtedy przygotować proporcje?
Oczywiście. Proporcje takie same.
To bedzie moj pierwszy raz z żelką, zelatyna moze byc taka w proszku, czy listki? Moge pod nią dac krem ze smietanki i mascarpone? I jakie kremy będą pasowały do tej żelki? 🙂
Ja używam żelatynę w proszku. Listy za pewne też można użyć trzeba tylko przeliczyć odpowiednio. Tak, można zele dać na małą warstwę kremu.
Ile potrzebuje ml kremu na śmietanie do tortu o średnicy 29 cm