Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Żelka truskawkowa do tortu

Zaraz za żelką z borówki amerykańskiej w kolejce czekała żelka truskawkowa. Tak to zwykle bywa, że kiedy wpadnę w szał eksperymentowania, idzie to jedno za drugim, a moja rodzina rośnie w oczach!

Żelka z truskawek ma cudny kolor – naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu. Żelka truskawkowa ma wyrazisty i orzeźwiający smak , kojarzący się z latem i wakacjami. Jest to po prostu produkt doskonały i zaręczam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie chcieli szukać nowych połączeń i nowych sposobów na jej wykorzystanie.

Koniecznie spróbujcie w sezonie truskawkowym!

Truskawki

Materiały, których potrzebujesz

  • truskawki
  • cukier
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na żelkę truskawkową do tortu

Żelka truskawkowa do tortu

Żelka truskawkowa do tortu.

Cuisine American
Keyword żelka do tortu
15 minut
Cook Time 15 minut
30 minut
Porcje 1 fi15 (6"), 1cm wysokości
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g truskawek
  • 30 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody
  • sok z cytryny opcjonalnie

Instrukcje

  1. Truskawki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  6. Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.

Jak zrobić żelkę truskawkową do tortu

Żelka truskawkowa
Truskawki z cukrem wkładamy do rondelka.
Żelka truskawkowa
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Żelka truskawkowa
Dodajemy sok z cytryny.
Żelka truskawkowa
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
Żelatyna
Przygotowujemy roztwór żelatynowy.
Żelatyna
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aż napęcznieje.
Żelka truskawkowa
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z ciepłym puree z truskawek.
Żelka truskawkowa
Mieszamy do połączenia się składników.
Żelka truskawkowa
Puree wylewamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelka truskawkowa
Gotową żelkę wyjmujemy z folii.
Żelka truskawkowa
Starając się wypośrodkować żelkę, kładziemy ją na warstwę kremu.
Żelka truskawkowa
Uzupełniamy kremem dookoła. Na to nakładamy blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em truskawkowym.
  • Żelka położona została na mus ananasowy.
  • Do tortu użyłam przepisu na biszkopt z masłem. Nasączenie to woda z cukrem, cytryną i białym rumem, a drugie nasączenie to syrop z truskawek. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.
Żelka truskawkowa

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie