20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Żelka malinowa

Uwielbiam przetwory z malin. Nawet usmażone, zamrożone, obgotowane i zmielone zachowują swój charakterystyczny smak i zapach. Maliny pasują mi do wszystkiego. Z podobnymi się nie gryzą, z innymi smakami też dobrze idą w parze, podkreślają i uzupełniają. 

Żelka z malin to produkt doskonały. Ma świetny żywy kolor, więc bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Cierpki, intensywny smak dobrze przełamuje słodycz tortu, świetnie nada się też do deserów, ciast, monoporcji. Można użyć owoców świeżych i mrożonych!

Przepisem na żelkę malinową do tortu podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. 

W 2020 Marlena została laureatką Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Materiały, których potrzebujesz

Przepis na żelkę malinową

Żelka malinowa

Żelka malinowa do tortów, tortów musowych i monoporcji

Kurs Deser
Kuchnia Polska
Słowo kluczowe Żelka, żelka do tortu
30 minut
30 minut
Porcje 1 żelka o średnicy 15cm
Autor Marlena Doroś

Składniki

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru wedle uznania

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).

  2. Maliny z wodą (50g) zagotować.

  3. Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.

  4. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).

  5. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.

  6. Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.

  7. Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak zrobić żelkę malinową

Odtwórz wideo

Przydatne uwagi

  • Puree z malin można pyrzgotować zagotowując 150g świerzych lub mrożonych malin w 50g wody. Do puree można dodać cukier wedle uznania. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Można również przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Opcjonalnie, jeżeli nie posiadasz kuchenki mikrofalowej: napęczniałą żelatynę można dodać do gorącego puree, upewniając się, że całkowicie się rozpuści.
  •  Do przygotowania żelki malinowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma, lub rant do przygotowania żelki malinowej do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. 
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka malinowa do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki malinowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką malinową robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką malinową a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka malinowa idealnie “podkręci” smak musu czy kemu malinowego. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonego soku z malin lub likieru do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na Pinterest!

Żelka malinowa pin

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!