Uwielbiam przetwory z malin. Nawet usmażone, zamrożone, obgotowane i zmielone zachowują swój charakterystyczny smak i zapach. Maliny pasują mi do wszystkiego. Z podobnymi się nie gryzą, z innymi smakami też dobrze idą w parze, podkreślają i uzupełniają.
Żelka z malin to produkt doskonały. Ma świetny żywy kolor, więc bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Cierpki, intensywny smak dobrze przełamuje słodycz tortu, świetnie nada się też do deserów, ciast, monoporcji. Można użyć owoców świeżych i mrożonych!
Przepisem na żelkę malinową do tortu podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!
Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów.
W 2020 Marlena została laureatką Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!
Materiały, których potrzebujesz
- Folia spożywcza
- Rondelek
- Rant do żelki
- Blaszka
Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na żelkę malinową
Żelka malinowa
Żelka malinowa do tortów, tortów musowych i monoporcji
Składniki
- 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
- 5 g żelatyny
- 25 g zimnej wody
- 2 łyżki cukru wedle uznania
Instrukcje
-
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
-
Maliny z wodą (50g) zagotować.
-
Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
-
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
-
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.
-
Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
-
Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.
Jak zrobić żelkę malinową
Przydatne uwagi
- Puree z malin można pyrzgotować zagotowując 150g świerzych lub mrożonych malin w 50g wody. Do puree można dodać cukier wedle uznania. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Można również przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
- Opcjonalnie, jeżeli nie posiadasz kuchenki mikrofalowej: napęczniałą żelatynę można dodać do gorącego puree, upewniając się, że całkowicie się rozpuści.
- Do przygotowania żelki malinowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
- Forma, lub rant do przygotowania żelki malinowej do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
- Żelka malinowa do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki malinowej wylać do brzegu rantu.
- Przełożenie z żelką malinową robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką malinową a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
- Żelka malinowa idealnie “podkręci” smak musu czy kemu malinowego. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonego soku z malin lub likieru do nasączenia biszkoptu.
- Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.