Search

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku, aromatu i nasycone promieniami słońca są dla mnie jak prawdziwe klejnoty z pirackiej skrzyni. Z jedną małą różnicą – długo w tej skrzyni nie poleżą. W sezonie owoce są najsmaczniejsze, w najlepszej cenie i dostępne bez problemu. Warto więc nauczyć się jak przetwarzać sezonowe owoce, aby jak najlepiej wykorzystać moment, gdy stragany uginają się pod ich ciężarem.

Owoce możemy konserwować i przechowywać na rozmaite sposoby. Pamiętamy jeszcze te mroczne piwnice naszych babć z niekończącymi się rzędami zakurzonych słoików z kompotami, sokami, dżemami i nalewkami. W naszym tortowym świecie też możemy w powodzeniem wykorzystywać zachowane sezonowe owoce. Wraz z Bożeną Furdal, naszą słodką ekspertką, serdecznie polecamy przede wszystkim trzy sposoby: mrożenie, wekowanie w postaci frużeliny i suszenie.

Mrożenie owoców

Mrożenie owoców ma mnóstwo zalet, ale dwie trudności. Po pierwsze jeśli mrozimy owoce w całości, to zajmują one bardzo dużo miejsca, którego na ogół nie mamy aż tak wiele. Po drugie, po rozmrożeniu zwykle robi się z nich nieapetyczna ciapka, która wymaga różnych zabiegów, aby dać się wykorzystać.

Jak przetwarzać sezonowe owoce aby nie zajmowały wiele miejsca?

Serdecznie za to polecamy mrożenie pulpy owocowej w odmierzonych porcjach. W tym celu owoce oczyszcza się, krótko zagotowuje, przeciera przez sitko i tak przygotowaną pulpę wlewa do opisanych woreczków strunowych. Zerknijcie na swoje ulubione przepisy choćby na żelki owocowe – jeśli do przygotowania potrzebne jest na przykład 200g przecieru z truskawek – przygotujcie sobie takie właśnie porcje w zamrażalniku. Układa się je na płasko w zamrażalniku a po lekkim zamrożeniu można je poukładać w zgrabne stosy i zajmuje to znacznie mniej miejsca. Zimą tylko wyciągasz woreczek z zamrażalnika i pachnąca latem żelka jest w zasadzie pod ręką. Podpowiedź – serdecznie polecamy do takiej produkcji specjalne sitko do przecieru pomidorowego! Bardzo przyspiesza cały proces. Można też wstępnie zblendować owoce ręcznym blenderem a potem przetrzeć przez sitko. Przy okazji warto obalić jeden mit dotyczący mrożonych produktów, a mianowicie, że jeśli raz się coś rozmroziło, to nie można już tego zamrażać. Owszem, to prawda, ale dotyczy jedynie produktów odzwierzęcych. Nie ma zastosowania w przypadku produktów roślinnych. Niewykorzystane odmrożone owoce czy pulpy można spokojnie zamrozić z powrotem. 

Wekowana frużelina

Jestem wielką fanką wekowania frużeliny owocowej. Sposób ten jest świetny, łatwy i daje nam dostęp do pachnących owoców w każdej chwili. Aby przygotować takie zapasy, należy owoce oczyścić, umyć i zagotować powoli w dobrym garnku z odrobiną wody – tylko tyle, żeby owoce się nie przypaliły. W czasie podgrzewania warto dodać do owoców trochę soku z cytryny, aby zachowały kolor i posłodzić je do smaku. Zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody przygotowuję „na oko”, powiedzmy dwie-trzy łyżki mąki na pół kubeczka zimnej wody lub więcej – do uzyskania zawiesiny. Kiedy owoce się zagotują, dodajemy zawiesinę po trochu do garnka. Na początek na przykład dwie łyżki – i zagotowujemy. Sprawdzamy konsystencję i gdy wydaje się nam za luźna, dodajemy kolejne dwie łyżki zawiesiny i znów zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętajmy tylko, że po ostygnięciu frużelina również nieco się zagęści. Jeśli w smaku wyczuwalna jest mąka ziemniaczana, należy pogotować owoce chwilę dłużej, aż posmak zniknie. Gorącą frużelinę przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem, przykrywam ściereczką i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przygotowaną w ten sposób frużelinę można po otwarciu nieco zagęścić podgrzewając ją i dodając trochę żelatyny – jeśli będzie to konieczne.

Suszenie owoców

Suszenie owoców to również bardzo fajna opcja, szczególnie jeśli chodzi o cytrusy. Wysuszone plasterki cytrusów świetnie sprawdzają się do dekoracji wypieków czy boksów. Zamknięte w słoikach z saszetką z siliką postoją spokojnie kilka miesięcy. Podobnie można suszyć owoce jagodowe: maliny, borówki czy truskawki w plastrach. Wysuszone owoce mogą posłużyć do dekoracji w stylu boho, można je również zmielić w młynku na puder i używać do podbijania smaku kremu, musu, czy także do dekoracji. O tym jak suszyć owoce pokazaliśmy w jednym z naszych tutoriali.

Sposobów na to, jak przetwarzać sezonowe owoce jest na pewno wiele i każdy ma swoje ulubione, dostosowane do możliwości przechowywania słoików, mrożonek, woreczków i puszek. Na pewno warto zgłębić ten temat, szczególnie teraz, w sezonie.

Zachęcamy do podzielenia się w komentarzach Waszymi sposobami na to, jak przetwarzać sezonowe owoce!

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak wykorzystać resztki
Jak wykorzystać resztki biszkoptu

Przypnij na pinterest

Jak przetwarzać sezonowe owoce

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama