Szukaj
Suszone owoce do dekoracji

Suszone owoce do dekoracji

Suszone owoce – plastry pomarańczy czy limonek, plastry gruszek i innych owoców –  doskonale sprawdzają się przy dekoracjach tortów i innych deserów. Wyglądają super jako wykończenie tortu, czy ciasta, fantastycznie prezentują się jako ozdoba. Wraz z naszą ekspertką Bożeną Furdal chcemy Was zachęcić do wykorzystania suszonych owoców i pokazać różne możliwości ich użycia.

Suszone owoce są elementem bardzo charakterystycznym w stylu naturalnym, rustykalnym, czy boho. Nawiązują do trendów bio, no waste i naturalnych nurtów. Wyglądają zawsze uroczo, a ich dodatkowym atutem jest przyjemny zapach. Można je przygotować samodzielnie w domu i bezpiecznie przechowywać, co również Wam przybliżymy.

Suszone owoce świetnie ozdobią Wasze torty i ciasta, na przykład super pasują do serników. Są wspaniałym dodatkiem do opakowania świątecznych pierniczków i innych prezentów. Po prostu od razu chwytają za serce!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • pomarańcze
  • limonki
  • grejpfruty
  • cytryny

Jak przygotować owoce to suszenia

Aby wysuszyć owoce takie jak cytrusy, gruszki lub jabłka, trzeba je najpierw cieniutko pokroić. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 3mm grubości. Czas suszenia zależny będzie od grubości plastrów – im grubsze tym dłużej będą się suszyć.

Jak przygotować suszone pomarańcze w piekarniku

Suszone pomarańcze i limonki przygotowałam na dwa sposoby: raz używając piekarnika, drugi raz używając do tego suszarki do owoców i warzyw.

Piekarnik nagrzałam do 200F (~94C) – to najniższa temperatura na jaką mogę ustawić swój piekarnik. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 2-3mm grubości. Plastry owoców poukładałam na papierze do pieczenia tak aby się nie stykały. Tak przygotowane na blaszce wstawiłam do piekarnika na około 2 godziny. Do suszenia cytrusów nie używałam termoobiegu. Po 2 godzinach plastry były już ładnie wysuszone, chociaż z jednej strony niestety jakby mi się przypaliły – myślę, że to po prostu wina mojego nieidealnego piekarnika, który ewidentnie nie grzeje równo…

Jak przygotować suszone pomarańcze w suszarce do owoców

W drugiej wersji użyłam suszarki do owoców. W przeciwieństwie do metody z piekarnikiem, tutaj układałam plastry bezpośrednio na metalowych półkach suszarki. Temperaturę ustawiłam na 140F (~60C) i zostawiłam owoce na 4 godziny. Niestety po upływie 4 godzin były dalej lekko wilgotne. Wydłużyłam więc czas suszenia o następne 4 godziny. Po tym czasie plastry pomarańczy i limonek były już ładnie przesuszone i nadawały się do dekoracji moich piernikowych boksów.

Przydatne uwagi

  • Plastry pomarańczy suszone w piekarniku, w moim przypadku na wyższej temperaturze niż w suszarce do owoców, niektóre wyszły lekko powyginane. Plastry suszone w niższej temperaturze, te z suszarki, wysuszyli się ładnie płasko i równo.
  • Kolor wysuszonych limonek z piekarnika zrobił się bardzo ciemny. Limonki z suszarki do owoców zachowały swój delikatnie zielony kolor. Obie wersje są piękne!
  • Bożenka w piekarniku suszy również pączki róży, bratków i innych jadalnych kwiatów. Można wysuszyć dziką różę, miętę czy pokrzywę – świetne do herbatki na chłodny wieczór!
  • Suszarki do owoców używam również do suszenia pierników dekorowanych lukrem królewskim.
  • Jak przechowywać suszone owoce? Suszone owoce umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Do środka daję saszetki osuszające, które pochłaniają wilgoć.
  • Pięknie wyglądają też torty i ciasta ozdobione suszonymi owocami. Bardzo fajnym trendem jest też tort ozdobiony plastrami suszonych gruszek, wygląda to rewelacyjnie.
Suszone owoce do dekoracji

Przypnij na pinterest

Suszone owoce do dekoracji

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Suszone owoce do dekoracji

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Suszone owoce do dekoracji

49 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.