
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Suszone owoce – plastry pomarańczy czy limonek, plastry gruszek i innych owoców – doskonale sprawdzają się przy dekoracjach tortów i innych deserów. Wyglądają super jako wykończenie tortu, czy ciasta, fantastycznie prezentują się jako ozdoba. Wraz z naszą ekspertką Bożeną Furdal chcemy Was zachęcić do wykorzystania suszonych owoców i pokazać różne możliwości ich użycia.
Suszone owoce są elementem bardzo charakterystycznym w stylu naturalnym, rustykalnym, czy boho. Nawiązują do trendów bio, no waste i naturalnych nurtów. Wyglądają zawsze uroczo, a ich dodatkowym atutem jest przyjemny zapach. Można je przygotować samodzielnie w domu i bezpiecznie przechowywać, co również Wam przybliżymy.
Suszone owoce świetnie ozdobią Wasze torty i ciasta, na przykład super pasują do serników. Są wspaniałym dodatkiem do opakowania świątecznych pierniczków i innych prezentów. Po prostu od razu chwytają za serce!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Aby wysuszyć owoce takie jak cytrusy, gruszki lub jabłka, trzeba je najpierw cieniutko pokroić. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 3mm grubości. Czas suszenia zależny będzie od grubości plastrów – im grubsze tym dłużej będą się suszyć.
Suszone pomarańcze i limonki przygotowałam na dwa sposoby: raz używając piekarnika, drugi raz używając do tego suszarki do owoców i warzyw.
Piekarnik nagrzałam do 200F (~94C) – to najniższa temperatura na jaką mogę ustawić swój piekarnik. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 2-3mm grubości. Plastry owoców poukładałam na papierze do pieczenia tak aby się nie stykały. Tak przygotowane na blaszce wstawiłam do piekarnika na około 2 godziny. Do suszenia cytrusów nie używałam termoobiegu. Po 2 godzinach plastry były już ładnie wysuszone, chociaż z jednej strony niestety jakby mi się przypaliły – myślę, że to po prostu wina mojego nieidealnego piekarnika, który ewidentnie nie grzeje równo…
W drugiej wersji użyłam suszarki do owoców. W przeciwieństwie do metody z piekarnikiem, tutaj układałam plastry bezpośrednio na metalowych półkach suszarki. Temperaturę ustawiłam na 140F (~60C) i zostawiłam owoce na 4 godziny. Niestety po upływie 4 godzin były dalej lekko wilgotne. Wydłużyłam więc czas suszenia o następne 4 godziny. Po tym czasie plastry pomarańczy i limonek były już ładnie przesuszone i nadawały się do dekoracji moich piernikowych boksów.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!