Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Frużelina z ananasa

Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!

Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.

Frużelina z ananasa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Szpatułka
  • Rondel
  • ananas
  • cukier
  • mąka ziemniaczna lub skrobia kukurydziana
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na frużelinę z ananasa

Frużelina z ananasa

Kuchnia Amerykańska
15 minut
Dodatkowy Czas 1 godzina
1 godzina 15 minut
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g ananasa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g zimnej wody
  • 5 g żelatyny
  • sok z limonki opcjonalnie

Instrukcje

  1. Ananasa kroimy w małą kostkę.
  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
  3. Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
  4. Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
  5. Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
  6. Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Jak zrobić frużelinę z ananasa

Ananasa kroimy w małą kostkę.
Wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu ~15 minut.
Skrobię rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
Frużelina z ananasa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, ~10 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię dodajemy do ananasa, mieszamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Frużelina z ananasa
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa i mieszamy aż się rozpuści.
Frużelina z ananasa
Frużelinę odstawiamy do schłodzenia.
Frużelina z ananasa
Frużelinę z ananasa układamy na środku nasączonego już blatu tortu.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu. 
  • Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
  • Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła. Ważne jest jednak, aby garnek nie był już na gazie, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
  • Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.
Żelka truskawkowa

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!