Frużelina z ananasa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!

Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.

Frużelina ananasowa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na frużelinę z ananasa

 

Frużelina z ananasa

Frużelina z ananasa

Magda Kubiś
Frużelina z ananasa świetnie pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Idealna do tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.
Prep Time 15 mins
Dodatkowy Czas 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Cuisine Amerykańska

Składniki
  

  • 200 g ananasa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g zimnej wody
  • 5 g żelatyny
  • sok z limonki opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Ananasa kroimy w małą kostkę.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
  • Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
  • Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
  • Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić frużelinę ananasową

Frużelina z ananasa
Ananasa kroimy w małą kostkę.
Frużelina z ananasa
Wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu ~15 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
Frużelina z ananasa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, ~10 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię dodajemy do ananasa, mieszamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Frużelina z ananasowa
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa i mieszamy aż się rozpuści.
Frużelina z ananasa
Frużelinę odstawiamy do schłodzenia.
Frużelina z ananasowa w torcie
Frużelinę z ananasa układamy na środku nasączonego już blatu tortu.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
  • Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła. Ważne jest jednak, aby garnek nie był już na gazie, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
  • Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.

Frużelina z ananasa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Frużelina z ananasa pin

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale