Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Frużelina z ananasa

Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!

Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.

Frużelina z ananasa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Szpatułka
  • Rondel
  • ananas
  • cukier
  • mąka ziemniaczna lub skrobia kukurydziana
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na frużelinę z ananasa

Frużelina z ananasa

Cuisine American
15 minut
Dodatkowy Czas 1 godzina
1 godzina 15 minut
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 200 g ananasa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g zimnej wody
  • 5 g żelatyny
  • sok z limonki opcjonalnie

Instrukcje

  1. Ananasa kroimy w małą kostkę.
  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
  3. Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
  4. Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
  5. Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
  6. Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Jak zrobić frużelinę z ananasa

Ananasa kroimy w małą kostkę.
Wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu ~15 minut.
Skrobię rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
Frużelina z ananasa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, ~10 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię dodajemy do ananasa, mieszamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Frużelina z ananasa
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa i mieszamy aż się rozpuści.
Frużelina z ananasa
Frużelinę odstawiamy do schłodzenia.
Frużelina z ananasa
Frużelinę z ananasa układamy na środku nasączonego już blatu tortu.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu. 
  • Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
  • Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła. Ważne jest jednak, aby garnek nie był już na gazie, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
  • Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.
Żelka truskawkowa

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie