Frużelina z ananasa

Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!

Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.

Frużelina ananasowa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Ananasy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na frużelinę z ananasa

 

Frużelina z ananasa

Frużelina z ananasa

Magda Kubiś
Frużelina z ananasa świetnie pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Idealna do tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Składniki
  

  • 200 g ananasa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g zimnej wody
  • 5 g żelatyny
  • sok z limonki opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Ananasa kroimy w małą kostkę.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
  • Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
  • Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
  • Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Jak zrobić frużelinę ananasową

Frużelina z ananasa
Ananasa kroimy w małą kostkę.
Frużelina z ananasa
Wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu ~15 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
Frużelina z ananasa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, ~10 minut.
Frużelina z ananasa
Skrobię dodajemy do ananasa, mieszamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Frużelina z ananasowa
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa i mieszamy aż się rozpuści.
Frużelina z ananasa
Frużelinę odstawiamy do schłodzenia.
Frużelina z ananasowa w torcie
Frużelinę z ananasa układamy na środku nasączonego już blatu tortu.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
  • Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła. Ważne jest jednak, aby garnek nie był już na gazie, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
  • Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.

Frużelina z ananasa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Frużelina z ananasa pin

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale