Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!
Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.
Frużelina z ananasa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na frużelinę z ananasa
Frużelina z ananasa
Składniki
- 200 g ananasa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 25 g zimnej wody
- 5 g żelatyny
- sok z limonki opcjonalnie
Instrukcje
-
Ananasa kroimy w małą kostkę.
-
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
-
Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
-
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
-
Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
-
Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Jak zrobić frużelinę z ananasa








Przydatne uwagi
- Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
- Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
- Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
- Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła. Ważne jest jednak, aby garnek nie był już na gazie, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
- Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
- Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
- Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.

Przypnij na Pinterest!

4 Responses
A co z ananasem mrożonym? Postępować tak jak przy świeżym?
tak
Witam, ile cukru? Bo nie ma podane w przepisie 😉
Na oko 😉 Ja nie przepadam za słodkim więc dodaje zawsze minimalne ilości- łyżeczkę…