Drip z białej czekolady

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Torty w stylu Drip Cake są ostatnio bardzo modne, co w sumie nie dziwi, bo ta prosta dekoracja nadaje się na każdą okoliczność! Polewę czekoladową, bo tym właśnie jest drip, możemy wylać na torty otynkowane kremem maślanym, śmietankowym, czekoladowym ganache jak i te obłożone masą cukrową.

Poniżej, Bożena z Czekolady nie oszukasz, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na drip z białej czekolady. Do przygotowania drip’u Bożena poleca białą czekoladę z Lidla.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na drip z białej czekolady

Biały drip do tortu

Drip z białej czekolady

Bozena Furdal
Sprawdzony przepis na drip z białej czekolady czyli polewę z czekolady do tortu.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins
Course Deser
Servings 1 tort

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki min. 36% tłuszczu

Instrukcje
 

  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
  • Śmietanę wlać do rondla, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając.

Notes

Rozpuszczoną czekoladę najpierw przestudzić. Za ciepła spłynie po bokach tortu.
Używając łyżeczki, najpierw oblać boki mocno schłodzonego tortu. Po czym resztę czekolady wylać na górę tortu i rozprowadzić równo szpatułką.
Keyword Drip
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić kolorowy drip do tortu?

Drip z białej czekolady można zabarwić używając barwników spożywczych w żelu. Ponieważ biała czekolada, mimo swojej nazwy, ma jednak odcień lekko żółty, warto przygotowaną polewę wybielić zanim dodamy do niej barwnika. Drip można wybielić dodając do niego parę kropel białego barwnika.

Innym sposobem na przygotowanie kolorowego drip’u jest użycie już pokolorowanej czekolady. Świetnie się do tego nadają kolorowe pastylki typu Candy Melts. Wystarczy rozpuścić 340g pastylek + 4 łyżki wody (~60ml) w kąpieli wodnej.

Jeżeli potrzebujesz przygotować czarny drip kliknij TUTAJ i zobacz jak!

Drip z białej czekolady
Drip z białej czekolady

Jak zrobić złoty drip do tortu

Złoty drip uzyskamy malując zastygniętą już polewę na torcie. W przeciwieństwie do innych kolorów, tu nie dodajemy barwnika do polewy!

W zależności od tego na jakie tło, czyli jakiego koloru będzie tynk lub masa cukrowa na którą będziemy wylewać drip, należy przygotować polewę z białej lub gorzkiej czekolady. Na torty z ciemnym tynkiem (czarnym, brązowym itp.) najlepiej jest przygotować drip z gorzkiej czekolady. Taki drip można przygotować dokładnie tak jak czarny drip tylko pominąć czarny barwnik. Natomiast na torty otynkowane w jasnych kolorach najlepiej jest przygotować drip z białej czekolady.

Po wylaniu drip’u na tort odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie, zastygnięty twardy drip malujemy złotym barwnikiem. Do malowania najlepiej jest użyć złotego barwnika w proszku rozrobionego z wódką lub spirytusem. Tak przygotowana złota “farba” powinna mieć konsystencje gęstej pasty – wtedy smugi od pędzla będą najmniej widoczne.

Drip z białej czekolady
Złoty drip

Przypnij na pinterest

40 odpowiedzi

  1. Basiu, nigdy mi się tak nie przydarzyło. Jednak rozłożyłabym składniki na czynniki pierwsze. Jaka czekolada została użyta do ganache? Barwnik, czy nie był przeterminowany? Być może miał ktoś podobny problem i nam podpowie.

    1. Nigdy nie mierzyłam temperatury… Zawsze upewniam się, że tort jest mocno schłodzony zanim wyleję na niego drip. Możesz zawsze spróbować wylać ciut z tyłu tortu aby zobaczyć czy juz jest dobry.

  2. Cześć. Tort otynkowany kremem maślanym,na wierzchu tylko kółko z masy cukrowej, drip po nałożeniu wyszedł extra (tort schłodzony, drip przestudzony ale w dobrej konsystencji, piękne sopelki). Na drugi dzień jednak zaczął podpływać jakby po zetknięciu z masą cukrową, ona się zaczęła lekko rozpuszczać i powstały znacznie mniej efektowne zacieki… Czemu mogło się tak stać?

    1. Nie potrzeba dawać masy cukrowej pod drip. Drip to po prostu lżejszej konsystencji ganache więc nie powinien rozpuścić masy cukrowej. Prędzej mógł się tort zrosić po wyciągnięciu z lodówki poprzez różnicę temperatur i może stąd woda…

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale