fbpx

Drip z białej czekolady

Torty w stylu Drip Cake są ostatnio bardzo modne, co w sumie nie dziwi, bo ta prosta dekoracja nadaje się na każdą okoliczność! Polewę czekoladową, bo tym właśnie jest drip z białej czekolady, możemy wylać na torty otynkowane kremem maślanym, śmietankowym, czekoladowym ganache jak i te obłożone masą cukrową.

Poniżej, Bożena z Czekolady nie oszukasz, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na drip z białej czekolady. Do przygotowania drip’u Bożena poleca białą czekoladę z Lidla.

O autorze

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych Czekolady nie oszukasz, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na drip z białej czekolady

 

drip z białej czekolady

Drip z białej czekolady

Bozena Furdal
Sprawdzony przepis na drip z białej czekolady czyli polewę z czekolady do tortu.
porcje 1 tort
kategoria Deser

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki min. 36% tłuszczu

Instrukcje
 

  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
  • Śmietanę wlać do rondla, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając.

Uwagi

Rozpuszczoną czekoladę najpierw przestudzić. Za ciepła spłynie po bokach tortu.
Używając łyżeczki, najpierw oblać boki mocno schłodzonego tortu. Po czym resztę czekolady wylać na górę tortu i rozprowadzić równo szpatułką.

Jak zrobić kolorowy drip do tortu?

Drip z białej czekolady można zabarwić używając barwników spożywczych w żelu. Ponieważ biała czekolada, mimo swojej nazwy, ma jednak odcień lekko żółty, warto przygotowaną polewę wybielić zanim dodamy do niej barwnika. Drip można wybielić dodając do niego parę kropel białego barwnika.

Innym sposobem na przygotowanie kolorowego drip’u jest użycie już pokolorowanej czekolady. Świetnie się do tego nadają kolorowe pastylki typu Candy Melts. Wystarczy rozpuścić 340g pastylek + 4 łyżki wody (~60ml) w kąpieli wodnej.

Jeżeli potrzebujesz przygotować czarny drip kliknij TUTAJ i zobacz jak!

Akaemia_Tortu-Turkusowy_drip
AkaemiaTortu-Różowy_drip

Jak zrobić złoty drip do tortu

Złoty drip uzyskamy malując zastygniętą już polewę na torcie. W przeciwieństwie do innych kolorów, tu nie dodajemy barwnika do polewy!

W zależności od tego na jakie tło, czyli jakiego koloru będzie tynk lub masa cukrowa na którą będziemy wylewać drip, należy przygotować polewę z białej lub gorzkiej czekolady. Na torty z ciemnym tynkiem (czarnym, brązowym itp.) najlepiej jest przygotować drip z gorzkiej czekolady. Taki drip można przygotować dokładnie tak jak czarny drip tylko pominąć czarny barwnik. Natomiast na torty otynkowane w jasnych kolorach najlepiej jest przygotować drip z białej czekolady.

Po wylaniu drip’u na tort odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie, zastygnięty twardy drip malujemy złotym barwnikiem. Do malowania najlepiej jest użyć złotego barwnika w proszku rozrobionego z wódką lub spirytusem. Tak przygotowana złota “farba” powinna mieć konsystencje gęstej pasty – wtedy smugi od pędzla będą najmniej widoczne.

AkademiaTortu.pl-Stripes
Złoty drip

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Agnieszka Kałużna

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

40 odpowiedzi

  1. Basiu, nigdy mi się tak nie przydarzyło. Jednak rozłożyłabym składniki na czynniki pierwsze. Jaka czekolada została użyta do ganache? Barwnik, czy nie był przeterminowany? Być może miał ktoś podobny problem i nam podpowie.

    1. Nigdy nie mierzyłam temperatury… Zawsze upewniam się, że tort jest mocno schłodzony zanim wyleję na niego drip. Możesz zawsze spróbować wylać ciut z tyłu tortu aby zobaczyć czy juz jest dobry.

  2. Cześć. Tort otynkowany kremem maślanym,na wierzchu tylko kółko z masy cukrowej, drip po nałożeniu wyszedł extra (tort schłodzony, drip przestudzony ale w dobrej konsystencji, piękne sopelki). Na drugi dzień jednak zaczął podpływać jakby po zetknięciu z masą cukrową, ona się zaczęła lekko rozpuszczać i powstały znacznie mniej efektowne zacieki… Czemu mogło się tak stać?

    1. Nie potrzeba dawać masy cukrowej pod drip. Drip to po prostu lżejszej konsystencji ganache więc nie powinien rozpuścić masy cukrowej. Prędzej mógł się tort zrosić po wyciągnięciu z lodówki poprzez różnicę temperatur i może stąd woda…

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale