
Torty komunijne 2022
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Torty w stylu Drip Cake są ostatnio bardzo modne, co w sumie nie dziwi, bo ta prosta dekoracja nadaje się na każdą okoliczność! Polewę czekoladową, bo tym właśnie jest drip z białej czekolady, możemy wylać na torty otynkowane kremem maślanym, śmietankowym, czekoladowym ganache jak i te obłożone masą cukrową.
Poniżej, Bożena z Czekolady nie oszukasz, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na drip z białej czekolady. Do przygotowania drip’u Bożena poleca białą czekoladę z Lidla.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Drip z białej czekolady można zabarwić używając barwników spożywczych w żelu. Ponieważ biała czekolada, mimo swojej nazwy, ma jednak odcień lekko żółty, warto przygotowaną polewę wybielić zanim dodamy do niej barwnika. Drip można wybielić dodając do niego parę kropel białego barwnika.
Innym sposobem na przygotowanie kolorowego drip’u jest użycie już pokolorowanej czekolady. Świetnie się do tego nadają kolorowe pastylki typu Candy Melts. Wystarczy rozpuścić 340g pastylek + 4 łyżki wody (~60ml) w kąpieli wodnej.
Jeżeli potrzebujesz przygotować czarny drip kliknij TUTAJ i zobacz jak!
Złoty drip uzyskamy malując zastygniętą już polewę na torcie. W przeciwieństwie do innych kolorów, tu nie dodajemy barwnika do polewy!
W zależności od tego na jakie tło, czyli jakiego koloru będzie tynk lub masa cukrowa na którą będziemy wylewać drip, należy przygotować polewę z białej lub gorzkiej czekolady. Na torty z ciemnym tynkiem (czarnym, brązowym itp.) najlepiej jest przygotować drip z gorzkiej czekolady. Taki drip można przygotować dokładnie tak jak czarny drip tylko pominąć czarny barwnik. Natomiast na torty otynkowane w jasnych kolorach najlepiej jest przygotować drip z białej czekolady.
Po wylaniu drip’u na tort odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie, zastygnięty twardy drip malujemy złotym barwnikiem. Do malowania najlepiej jest użyć złotego barwnika w proszku rozrobionego z wódką lub spirytusem. Tak przygotowana złota “farba” powinna mieć konsystencje gęstej pasty – wtedy smugi od pędzla będą najmniej widoczne.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
40 odpowiedzi
Wygląda przepięknie. Jaki krem został użyty do dekoracji?
Monika, dziękuję ? Tynk to mleko skondensowane i masło, proporcje jeden do jednego.
Witam, kiedyś próbowałam zrobić dripa z ciemnej czekolady na śmietance 36 i było tak gęste że nie chciało spływać. Czy z białą czekolada jest inaczej?
Drip z ciemnej czekolady robi się z innych proporcji. Im większa zawartość kakao w czekoladzie tym więcej śmietany trzeba dodać aby byla płynna konsystencja. Proszę zobaczyć nasz przepis na ganache z ciemnej czekolady – ja używam go do dripa również: https://akademiatortu.pl/przepisy/ganache/
Super przepis, najważniejsze jednak,żeby wyczuć 'ten’ moment 🙂
Witam serdecznie 🙂 czy na takim dripie bedzie mozliwosc pomalowania go barwnikiem z alkoholem na zloto?
Oczywiście. Rozrabiamy złoty kolor w proszku w bardzo małej ilości wódki lub spirytusu, do konsystencji pasty i tym malujemy drip.
Dziekuje slicznie, zaraz bede probowac!?
Hej. Zrobiłam ganache z białej czekolady, śmietanki 30% i masła. Dodałam wybielacz i był fajny biały kolor. Natomiast po całym dniu w lodowce zrobił sie pożółkły. Co mogło pójść nie tak? Proszę o poradę
Basiu, nigdy mi się tak nie przydarzyło. Jednak rozłożyłabym składniki na czynniki pierwsze. Jaka czekolada została użyta do ganache? Barwnik, czy nie był przeterminowany? Być może miał ktoś podobny problem i nam podpowie.
Czekolada Milka, barwnik Wilton z dobra data … pierwszy raz go robiłam i muszę przyznać, ze super sie z nim pracowało. Niestety tylko ten kolor… ?
Jak się w dripie zachowują barwniki w proszku? Można z nich skorzystać?
Nie uzywalam nigdy w proszku, tylko zelowe… warto jednak srpobowac na malej ilosci dripu…
Czy tort można otynkować śmietaną roślinną? Czy drip nie rozpuści tynku?
Nieststy nie wiem. Nie pracowałam nigdy ze śmietaną roślinną :/
Cześć,czy mogę jakoś uratować tort ze zbyt lejącym dripem?
Oczywiście nie robiłam z tego przepisu tylko na czuja i myślałam że jest dobra konsystencja,a tu lipa ?
Jeżeli drip juz wylałaś na tort to raczej nie da rady. Chyba że chcesz ryzykować i sciagnac drip co pewnie będzie pozniej wymagało otynkowania tortu od nowa albo poprawienia tynku…
Dziękuje za odpowiedź. Musiałam faktycznie zrezygnować z dripu,ale tort udało się uratować ?
Czy drip możemy wylać na tynk śmietanka+ mascarpone, nie rozpuści się ? Pozdrawiam
Można. Zasady takie same jak przy tynku maślanym – wylewamy na mocno schłodzony tynk 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam
Witam jaką powinna być temperatura dripu ?bo zawsze mi za bardzo spływa ?
Nigdy nie mierzyłam temperatury… Zawsze upewniam się, że tort jest mocno schłodzony zanim wyleję na niego drip. Możesz zawsze spróbować wylać ciut z tyłu tortu aby zobaczyć czy juz jest dobry.
Witam, czy jak rozpuszczę pastylki deco melts z wodą to czy po zastygnięciu polewa będzie twarda, czy da się bez problemu kroić?
Pozdrawiam
Szczerze to nie pracowałam nigdy z tymi pastylkami. Robilam drip z Wilton Candy Melts, wtedy rozpuszczałam paczkę (340g) w 1/4 szklanki wody…
w jaki sposób dodać barwnik do dripu? po prostu wymieszać łopatką?
Tak, tak samo jak tutaj https://akademiatortu.pl/przepisy/czarna-polewa-drip/
Na jaką średnice tortu starcza porcja dripu z przepisu?
na fi20 spokojnie 🙂
Cześć. Tort otynkowany kremem maślanym,na wierzchu tylko kółko z masy cukrowej, drip po nałożeniu wyszedł extra (tort schłodzony, drip przestudzony ale w dobrej konsystencji, piękne sopelki). Na drugi dzień jednak zaczął podpływać jakby po zetknięciu z masą cukrową, ona się zaczęła lekko rozpuszczać i powstały znacznie mniej efektowne zacieki… Czemu mogło się tak stać?
Nie potrzeba dawać masy cukrowej pod drip. Drip to po prostu lżejszej konsystencji ganache więc nie powinien rozpuścić masy cukrowej. Prędzej mógł się tort zrosić po wyciągnięciu z lodówki poprzez różnicę temperatur i może stąd woda…
Czy wystarczy dripu na fi 26 tylko na boki tortu?🙂
Powinno
Czy na ten drip mozna polozyc ozdoby z masy cukrowej?
Tak
Jest napisane że może być na krem śmietankowy, ale dla pewności chciałam dopytać czy jeśli otynkuje śmietana 30% z mascarpone i dobrze schłodze to mogę dac na to drip?
Nie powinno się nic dziać.
A czy do dripu można dodać śmietanę 30%
Można. Do wylewania drapu najważniejsze jest aby tort był zimny a drip lekko przestygnięty, by nie spłynął po bokach tortu. Zobacz tutaj jak wylewam. drip https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-zrobic-tort-oreo/
A kiedy należy dodać wybielacz? Już 2 razy próbowałam i za każdym razem waży się czekolada.