Ganache to nic innego jak rozpuszczona czekolada z dodatkiem masła lub śmietany. Niektóre przepisy zawierają i śmietanę i masło. A który wariant wybierzecie zależy już tylko od Was. Tym razem pokażemy z naszym Gosciem, jak zrobić ganache z białej czekolady – idealny tynk do tortu z białej czekolady!
Ciepły i płynny ganache jest smaczną, gładką i błyszcząca polewą do ciast i deserów. Idealnie też nadaje się do maczania w nim owoców, takich jak truskawki czy wiśnie. W temperaturze pokojowej ma konsystencję gęstej pasty i taki właśnie jest idealny do tynkowania tortów. Natomiast lekko schłodzony ganache można ubić i staje się puszystym kremem, który doskonale nadaje się do przełożenia blatów tortu.
Swoim sprawdzonym przepisem na ganache z białej czekolady z masłem podzieliła się z nami Sylwia Žitkevičius z pracowni tortów artystycznych Czarna Owca. Dziękujemy!


Do czego wykorzystać ganache z białej czekolady...
Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:
- Tynk do tortów.
- Drip.
- Krem do tortów i deserów.
- "Nadzienie" do makaroników.
- Polewa do ciast, deserów lub owoców.
Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
Przepis na ganache z białej czekolady
Ganache z białej czekolady z masłem
Idealny to tynkowania tortów i nie tylko...
Składniki
- 300 g masła min. 82%
- 300 g białej czekolady n.p.: Arabesque Blanc 29
Instrukcje
-
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch.
-
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
-
Do ubitego masła powoli dodać czekoladę. Wymieszać razem do polączenia.
Jak przygotować ganache...








Ile ganache potrzeba do otynkowania tortu?
Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
- średnicy tortu
- wysokości tortu
- grubości tynku
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.
Przydatne uwagi...
- Ten przepis na ganache z białej czekolady jest podany w proporcjach 1:1 – czyli wagowo używamy tyle samo białej czekolady co masła. Sylwia poleca białą czekoladę 29% Arabesque Blanc 29.
- Ganache z białej czekolady zostawiamy na blacie do przestygnięcia. Nie chłodzimy go w lodówce przed tynkowaniem tortu.
- Po zastygnięciu tynk z białej czekolady jest stosunkowo “miękki” co niedoświadczonym może sprawiać problemy z uzyskaniem ostrego kantu przy tradycyjnym obłożeniu tortu masą cukrową. Jeżeli zależy Wam na ostrym kancie, Sylwia poleca obłożyć tort metodą panelową.
- Ganache z białej czekolady można barwić używając do tego barwników w żelu lub proszku. Do uzyskania wyraźnych kolorów warto najpierw ganache wybielić używając do tego białego barwnika.
- Jeżeli zwarzył Ci się ganache z białej czekolady, zerknij do naszego poradnika, w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony ganache.
- Zostały Ci resztki ganache z białej czekolady? Zobacz jak wykorzystać resztki aby nic się nie zmarnowało!


Na zdjęciach otynkowane białym ganache torty Sylwii z pięknymi, ręcznie malowanymi ilustracjami na masie cukrowej.
Po więcej inspiracji zapraszamy was do odwiedzenia i polubienia strony Czarna Owca – Pracownia Tortów.
A do czego Ty używasz ganache z białej czekolady? Podziel się z nami w komentarzach poniżej! 🙂
52 Responses
czy jest mozliwosc przywrocic takie ganache z lodowki do normalnosci ?
Najlepiej wystawić na blat aby ganache doszedł do temperatury pokojowej. Ewentualnie można podgrzać w kąpieli wodnej.
Witam czy zamiast masła może być śmietanka 36% ?
Ogólnie można zrobić ganache z białej czekolady ze śmietaną ale to juz będą inne proporcje. Mam nadzieję, że uda nam się wkrótce podać przepis i na wersje ze śmietaną 🙂
Więcej śmietany czy mniej ? 🙂 Z góry dziękuję za odp!
Można, ale trzeba robić ostrożnie. Krem można zniszczyć dodawając za dużo barwnika.
Z podanych składników ile otrzymamy kremu do obłożenia tortu ? czy to ilość wystarczająca na tort o średnicy26cm?
Witam, czy taki krem ganache można wybielić barwnikiem spożywczym ?
Jakiego masła używać?
Hej, czy takim ganache można obłożyć tort i udekorować owocami lub kwiatami bez masy cukrowej? Nie rozpuści się na stole bez lukru?
Potrzebuję pomocy! Po złożeniu tortu i schłodzeniu go przez około 3 – 4 h w rancie, gdy nakładam tynk na tort, po jakimś czasie zaczynają pojawiać się wybrzuszenia na wysokości pierwszej warstwy tortu. Dzieje się to coraz częściej. Czy ktoś może wie jak zapobiec temu? Albo jakiś pomysł czemu tak się może dziać? Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ola, najprawdopodobniej krem, ktorym przekładasz tort jest niestabilny i pod ciężarem górnych warstw zaczyna wychodzić bokami. Spróbuj zrobić na każdym blacie tamę dookoła blatu z kremu którym tynkujesz. To powinno pomoc. Zobacz nasz darmowy tutorial z tortem z koronką, około 1 minuty filmu pokazuje jak robie tame z kremu https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-z-koronka/
Dziękuję za ten przepis, jest super. Mój otynkowany tort właśnie się chłodzi, będzie drip cake 🙂 Mam pytanie. Robiłam ganache z 400g czekolady, tort o średnicy 19cm, sporo jeszcze zostało. W jako sposób można to przechowywać i jak długo?
Pozdrawiam
Ganache można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywać można tak dlugo jak data przydatnosci do spożycia produktów użytych w przepisie.
Witam, czy na taki otynkowany tort mogę połozyc ozdoby z masy cukrowej? Nie rozpuszczą kremu? Jestem początkująca więc pytam o coś co może dlq inych jest oczywiste ? z góry dzięki za odp.
Tak, oczywiście. Ganache i krem maślany idealnie się nadaje pod masę cukrową. Zobacz też ten artykuł: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Witam, czy można zastąpić tradycyjne masło np. masłem roślinnym? Jedna osoba ma nietolerancje masła oraz śmietany i żadnen inny sposób otynkowania nie przychodzi mi do głowy. ?
Nie próbowałam z masłem roślinnym. Zrobiłabym raczej ganache z wodą lub mleczkiem kokosowym zamiast śmietany. Proces przygotowania tak jak tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/czekoladowy-ganache/
ale na 500g czekolady (do 50% kakao) dałabym 450ml mleczka kokosowego.
Czy tort obłożony ganache z białej czekolady dobrze się kroi? Czy np kruszy? Jeśli kruszy to ile wcześniej trzeba wyjąć tort z lodówki aby dobrze się kroiło? A może wystarczy ciepły nóż?
Do cięcia każdego tortu – zawsze ostry nóż, ostrze ktorego wycieramy do czysta po kazdym cieciu. Inaczej to co zostaje na nożu będzie się nawarstwiać przy każdym nastepnym cieciu i niszczyc tort w trakcie krojenia. Torty na biskopcie tłuszczowym wyciagamy z lodowki minimum godzinę przed podaniem, aby tort zdążył dojść do temperatury pokojowej do jedzenia – inaczej jest niesmaczny. Torty na biszkopcie tradycyjnym nie potrzebują aż tyle czasu aby dojść do temperatury pokojowej, niniejszym wyciagamy je z lodowki też wczesniej aby dać im właśnie trochę czasu na “ocieplenie się”. Ganache w temperaturze pokojowej na pewno nie będzie się kruszył. Ganache z czekolady mlecznej / słodkiej jest bardziej miękki niż ten z czekolady gorzkiej. Z gorzkiej jest twardszy i krojony na zimno będzie miał tendencje do kruszenia się. Przepis na ganache z tej strony jest na czekoladzie słodkiej, uzywamy tutaj czekolady o maksymalnej zawartosci kakao do 55%.
Witam, mam takie pytanko. Czy ganache w smaku nie jest za mdłe? Tzn czy nie jest tak że czuć same masło? Kiedyś próbowałam zrobić z innego przepisu i nie dało się tego jeść :/
Trudno powiedzieć, bo wydaje mi się, że jest to kwestia indywidualna. Dla jednych będzie mdły dla innych nie… 😐
Dzień dobry:) czy po tynku z białej czekolady można malować areografem?
Można, tak jak po tynku maślanym. Trzeba jednak trzymać się pewnych zasad. Zerknij na ten tutorial: https://akademiatortu.pl/tutoriale/malowanie-aerografem-na-kremie-maslanym/
Witam!
Potrzebuje na boki tortu “przykleić” kolorowe okrągłe cukiereczki czy na tym rynku mają szansę się trzymać ?
Oczywiście. Jednak musisz je przykleić do świeżego tynku, takiego który jeszcze nie stwardniał.
Witam…czy jeśli zrobię ganache z białej czekolady jako tynk to czy moge na to zrobic ganache z gorzkiej czekolady jako drip? 🙂
Tak
Czy z tego przepisu można też zrobić tylkami kwiaty na tort tak jak z kremu maślanego?
Nie próbowałam …
Jak zrobic kokosowe ganache?
Niestety, nigdy nie robiłam…Ale spróbowałabym dodać do tego przepisu na przykład łyżeczkę pasty kokosowej, np. firmy Saracino https://sklepslodkapasja.pl/saracino/aromat-w-kremie-saracino-kokos-200-g
Witam, robię tynk ganache z białej czekolady, śmietanki i odrobiny masła. Czy mogę ułożyć na nim elementy z masy cukrowej?
Proporcja 2,5: 1:0,5
Biała czekolada, śmietana 36%, masło.
Tak. Zobacz ten artykuł https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Witam serdecznie. Jeśli ganache już ostygnie i okaże się zbyt rzadki, to czy jest szansa go jeszcze zagęścić? Jeśli tak to w jaki sposób?
Z tego przepisu nie powinien. Ale jeśli się tak stanie to roztopiłabym więcej czekolady i dodała do ganache.
Witam. W którym momencie należy dodać barwnik jeżeli chcemy mase zabarwić?
Ja mam pytanie czy na ganach z bialej czekolady moge przykleic papier cukrowy?
Tak. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/oplatek-z-nadrukiem-na-tort/
Slicznie dziekuje.?
Dzień dobry, pytanko odnośnie do użycia barwnika – w jaki sposób dodać barwnik w proszku do ganache? Na jakim etapie? Dodałam na sam koniec różowy barwnik. Chciałam uzyskać delikatny kolor, ale barwnik w ogóle nie chciał się przyjąć. Dodałam go całkiem sporo, w końcu uzyskałam ładny odcień (choć nie jednolity, ganache nie chciał się całkiem połączyć z barwnikiem i był w maleńkie ciemniejsze kropeczki, co właściwie nie przeszkadza). Otynkowałam cały tort na biało, a różowy ganache miał być jako drip, niestety do tego etapu zgęstniał i nie miał lejącej konsystencji. Postanowiłam włożyć miseczkę do kąpieli wodnej i ku mojemu zdumieniu wtedy wzięło barwnik, jasny róż zamienił się w ciemną jagodę. 😀 Uratowałam to jakoś, bo została mi jeszcze jasna masa, ale chciałabym na przyszłość uniknąć takiej sytuacji. Zatem pytanie, czy np. rozcieńczenie barwnika w niewielkiej ilości wody przed dodaniem do kremu, nie zniszczy ganache, nie doprowadzi do tego, że się zwarzy?
Witam,
Czy ganache będzie odpowiedni do użycia jako krem do muffin? Czy nie rozpuści ozdób cukrowych?
Jak najbardziej będzie dobry do ozdób. Tym kremem tynkujemy pod masę cukrową więc do ozdób jak najbardziej 🙂 https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Czy mogę odstawić do wystudzenia ganache aby otrzymał formę pasty na całą noc np na blacie kuchennym? Czy to za dużo godzin?
I ile mniej więcej czasu miksować składniki na ganache?
Dokładnie tak się robi jak piszesz. Nie przykrywaj niczym aby nie skraplała sie woda kiedy paruje. Woda może “zniszczyć” ganache.
Czy ganache nada się do stworzenia ozdób typu rozetki itp?
Nada się. Ale zrobiłabym na przykład rozetki na górę tortu, nie na boki – jest to dość “ciężki krem”.
Czy jeśli dam. 300 gram. Białej czekolady plus śmietanka 30 %100 gram to taki krem bedzie ok do tankowania i dekoracji? Można dodać też barwniki?
Tak, ganache na białej czekoladzie robimy w proporcjach 3:1 – 3 porcje czekolady na 1 porcję śmietany. Można dodać barwniki 🙂
Czy ganache nadaje się do tynkowania z dyskami? Czy też można osiągnąć idealne kąty?
Jak najbardziej! https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-otynkowac-tort-czekoladowym-ganache/