fbpx

„Oszukany” ganache z białej czekolady

Nasza ekspertka Dominika Migoda, w tutorialu Jak otynkować tort na dwa sposoby, używa tynku o wdzięcznej nazwie „oszukany” ganache z białej czekolady. To idealny ganache z białej czekolady do tynkowania tortu. Dominika wykorzystała ten właśnie przepis w ostatniej sesji na żywo pt. Jak otynkować tort na 2 sposoby. Bardzo go poleca i widać, że pracuje się z nim świetnie, poprosiliśmy więc, aby podzieliła się z nami przepisem.

Prawdziwy ganache to krem z czekolady i śmietanki, zaś w tym przepisie znajdziecie także masło, stąd jego nazwa „oszukany” ganache. Proporcje czekolady, śmietanki i masła są – w pewnych ramach rzecz jasna – dowolne i trzeba sobie trochę je potestować, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Ten przepis prezentuje ulubione i sprawdzone proporcje Dominiki.

Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu świetnie się sprawdza, jest bardzo wydajny, łatwo się zabarwia i daje gładką, równą powierzchnię. Dominika używa białej czekolady z Aldi, która i u Was ma bardzo dobre opinie, ale można użyć także innej, ulubionej białej czekolady. 

O autorze

Dominika Migoda – mama 23-letniej Wiktorii i 14-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 15 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre! Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na ganache z białej czekolady do tynkowania toru

 

Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu

Ganache z białej czekolady z masłem i śmietanką

Dominika Migoda
Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu świetnie się sprawdza, jest bardzo wydajny, łatwo się zabarwia i daje gładką, równą powierzchnię.
porcje 2 fi18cm h15cm

Składniki
  

  • 250 g masła 82%
  • 250 g białej czekolady 26%
  • 25 ml śmietanki kremówki 36%

Instrukcje
 

  • Śmietankę podgrzewamy.
  • Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę.
  • Czekamy aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy by nie było grudek.
  • Masło ubijamy na puch.
  • Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitego masła i dalej ubijamy do gładkiej masy.

Ile ganache potrzeba do otynkowania tortu?

Z podanych w przepisie składników, Dominika otynkowała 2 torty: każdy średnicy 18cm i wysokości 15cm.

Ile ganache przygotować aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach*
Wpisz wysokość tortu w centymetrach*
Tyle gram ganache będziesz potrzebować
g
Do przygotowania ganache potrzebujesz:
Czekolady białej
g
Masła
g
Śmietanki
g
kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

dyski do tynkowania tortu

Okrągłe dyski do tynkowania tortu

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Przydatne uwagi

  • Dominika używa białej czekolady z Aldi: White Cooking Chocolate.
  • Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu zostawiamy na blacie do przestygnięcia. Nie chłodzimy go w lodówce przed tynkowaniem tortu.
  • Ganache z białej czekolady można barwić używając do tego barwników w do mas tłustych. Do uzyskania wyraźnych kolorów warto najpierw ganache wybielić używając do tego białego barwnika.
  • Ten ganache z białej czekolady do tynkowania tortu jest dość biały. Jeżeli potrzebujecie śnieżnobiałego ganache, można go dodatkowo wybielić! W naszym tutorialu” Jak wybielić krem maślany” pokazywaliśmy jak to zrobić. Do ganache warto użyć barwnika do czekolad.

„Oszukany” ganache z białej czekolady
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale