Jak zrobić czarny ganache do tortu

Jak zrobić czarny ganache do tortu

Ach, ta czerń! Czarny tynk do tortu potrafi, dosłownie, spędzić nam sen z powiek. Mieszamy, szukamy nowych barwników, znów mieszkamy i próbujemy i… klapa. A to szarobure, a to niejednolite. Uzyskanie prawdziwie głębokiej, czarnej czerni ganache czy dripu do tortu wydaje się niemożliwe do osiągnięcia.

Tymczasem czarne torty zbierają oklaski na salonach. Inspiracje nocnym niebem i kosmosem, Gwiezdne Wojny, czy wytworne piętrusy w czerni i złocie – pociągają bardzo nas wszystkich i zachęcają do kolejnych prób. Jak zrobić czarny ganache do tynkowania?

Z pomocą przychodzi nam Food Colours! Ten krótki filmik przekona Was naocznie, że tort czarny jak noc nie jest niedościgłym marzeniem i na pewno następnym razem się uda!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować czarny ganache do tynkowania tortu.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • mikser
  • szpatułka

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w żelu

W tym tutorialu pokazano jak zrobić tradycyjny ganache, czyli czekolada i śmietana, i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w żelu.

Proporcje:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%

Podgrzewamy do 50C, aż czekolada się rozpuści.

  • Pierwsza opcja: dodajemy 4g czarnego barwnika Food Colours Power Gel Starless Night, do ciepłej śmietanki.
  • W drugiej opcji dodajemy 6g, czarnego barwnika Food Colours Extra Gel Black do ciepłej śmietanki.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w proszku

W tym tutorialu pokazano jak zrobić ganache z dodatkiem masła i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w proszku.

Proporcje:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%
  • 26g masła min. 82%

W pierwszej opcji dodajemy 1,8g czarnego barwnika Food Colours Fruity Line Blackberry, do miękkiego masła.

  • Druga opcja: dodajemy 2,4g, czarnego barwnika Food Colours Black Powder for Chocolate do miękkiego masła.
  • W obu wersjach dolewamy ciepłą śmietankę do masła, i dodajemy miksturę do czekolady.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.
  • Powyższe barwniki w proszku idealnie nadają się do barwienia kremów maślanych!

Przydatne uwagi

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Ganache z masłem
Ganache z masłem
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Problemy z tynkiem
Problemy z tynkiem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czarny ganache do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

  1. Jestem Wam, Akademio 🙂, turbo wdzięczna za ten sposób na czarny tynk! W końcu wychodzi. Zawsze! I nie trzeba się bawić w chłodzenie-podgrzewanie-chłodzenie-podgrzewanie, etc 😉 to sztosik jest!

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Wioletta Dufaj
Kamila

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.