Jak zrobić czarny ganache do tortu

Ach, ta czerń! Czarny tynk do tortu potrafi, dosłownie, spędzić nam sen z powiek. Mieszamy, szukamy nowych barwników, znów mieszkamy i próbujemy i… klapa. A to szarobure, a to niejednolite. Uzyskanie prawdziwie głębokiej, czarnej czerni ganache czy dripu do tortu wydaje się niemożliwe do osiągnięcia.

Tymczasem czarne torty zbierają oklaski na salonach. Inspiracje nocnym niebem i kosmosem, Gwiezdne Wojny, czy wytworne piętrusy w czerni i złocie – pociągają bardzo nas wszystkich i zachęcają do kolejnych prób. Jak zrobić czarny tynk do tortu?

Z pomocą przychodzi nam Food Colours! Ten krótki filmik przekona Was naocznie, że tort czarny jak noc nie jest niedościgłym marzeniem i na pewno następnym razem się uda!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować czarny ganache do tynkowania tortu.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w żelu

W tym tutorialu pokazano jak zrobić tradycyjny ganache, czyli czekolada i śmietana, i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w żelu.

Proporcje:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%

Podgrzewamy do 50C, aż czekolada się rozpuści.

  • Pierwsza opcja: dodajemy 4g czarnego barwnika Food Colours Power Gel Starless Night, do ciepłej śmietanki.
  • W drugiej opcji dodajemy 6g, czarnego barwnika Food Colours Extra Gel Black do ciepłej śmietanki.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w proszku

W tym tutorialu pokazano jak zrobić ganache z dodatkiem masła i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w proszku.

Proporcje:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%
  • 26g masła min. 82%

W pierwszej opcji dodajemy 1,8g czarnego barwnika Food Colours Fruity Line Blackberry, do miękkiego masła.

  • Druga opcja: dodajemy 2,4g, czarnego barwnika Food Colours Black Powder for Chocolate do miękkiego masła.
  • W obu wersjach dolewamy ciepłą śmietankę do masła, i dodajemy miksturę do czekolady.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.
  • Powyższe barwniki w proszku idealnie nadają się do barwienia kremów maślanych!

Przydatne uwagi

Jak otynkować tort czarnym ganache?

Na otynkowany kremem maślanym tort nakładamy cienką warstwę czarnego ganache, żeby nie brudziło buzi w trakcie kosztowania tortu.

Przepisy, z których korzystaliśmy

Przypnij na pinterest

Czarny ganache

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu