Jak zrobić czarny ganache do tortu

Jak zrobić czarny ganache do tortu

Ach, ta czerń! Czarny tynk do tortu potrafi, dosłownie, spędzić nam sen z powiek. Mieszamy, szukamy nowych barwników, znów mieszkamy i próbujemy i… klapa. A to szarobure, a to niejednolite. Uzyskanie prawdziwie głębokiej, czarnej czerni ganache czy dripu do tortu wydaje się niemożliwe do osiągnięcia.

Tymczasem czarne torty zbierają oklaski na salonach. Inspiracje nocnym niebem i kosmosem, Gwiezdne Wojny, czy wytworne piętrusy w czerni i złocie – pociągają bardzo nas wszystkich i zachęcają do kolejnych prób. Jak zrobić czarny tynk do tortu?

Z pomocą przychodzi nam Food Colours! Ten krótki filmik przekona Was naocznie, że tort czarny jak noc nie jest niedościgłym marzeniem i na pewno następnym razem się uda!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować czarny ganache do tynkowania tortu.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w żelu

W tym tutorialu pokazano jak zrobić tradycyjny ganache, czyli czekolada i śmietana, i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w żelu.

Proporcje:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%

Podgrzewamy do 50C, aż czekolada się rozpuści.

  • Pierwsza opcja: dodajemy 4g czarnego barwnika Food Colours Power Gel Starless Night, do ciepłej śmietanki.
  • W drugiej opcji dodajemy 6g, czarnego barwnika Food Colours Extra Gel Black do ciepłej śmietanki.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.

Jak zrobić czarny ganache z barwnikiem w proszku

W tym tutorialu pokazano jak zrobić ganache z dodatkiem masła i zabarwić go na czarny kolor używając do tego barwnika w proszku.

Proporcje:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki 30%
  • 26g masła min. 82%

W pierwszej opcji dodajemy 1,8g czarnego barwnika Food Colours Fruity Line Blackberry, do miękkiego masła.

  • Druga opcja: dodajemy 2,4g, czarnego barwnika Food Colours Black Powder for Chocolate do miękkiego masła.
  • W obu wersjach dolewamy ciepłą śmietankę do masła, i dodajemy miksturę do czekolady.
  • W obu wersjach przygotowany ganache z barwnikiem można odstawić na chwilę, aby kolor zrobił się intensywny.
  • Powyższe barwniki w proszku idealnie nadają się do barwienia kremów maślanych!

Przydatne uwagi

Jak otynkować tort czarnym ganache?

Na otynkowany kremem maślanym tort nakładamy cienką warstwę czarnego ganache, żeby nie brudziło buzi w trakcie kosztowania tortu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Zdjęcia użytkowników

Korzystałeś z tego tutorialu? Dodaj Swoje zdjęcie do galerii!

Elżbieta Sawicka
Kamila
Wioletta Dufaj

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czarny ganache do tortu

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »