fbpx
czarny tynk do tortu

Jak zrobić czarny tynk do tortu na 4 sposoby

Czarny tynk do tortu to często niedościgłe marzenie i choć próbujemy wiele razy, nie udaje się uzyskać prawdziwej głębokiej czerni. Podobnie, jak z innymi czarnymi produktami – na przykład ganache, czy dripem – dodawanie nadmiernej ilości barwnika spożywczego wcale nie jest metodą skuteczną.

Nadmierna ilość barwnika zmienia teksturę kremu – potrafi krem nawet rozwarstwić, a wtedy cała praca na nic. Krem może też zgorzknieć, co oczywiście również go dyskwalifikuje, nie wspominając już o tym, że jedząc tak uzyskany czarny tynk goście chodzą z czarnymi ustami i językami, co nie zawsze pasuje do wagi jubileuszu.

Nie mogę też nie podkreślić, że w ogóle nie powinno się używać barwników spożywczych w nadmiernych ilościach. Na opakowaniu barwnika zawsze powinna znajdować się adnotacja, ile danego barwnika można użyć na jaką ilość kremu.

Akademia Tortu uczy jak zabarwić krem maślany – serdecznie zapraszamy na ten tutorial, a dzisiaj zapoznam Was z czterema prostymi sposobami na uzyskanie czarnego tynku do tortu. Dwie pokażę Wam szczegółowo, a resztę omówię.

Pierwszy prosty sposób to ozamszowanie tortu na czarno. Drugi to po prostu pomalowanie kremu maślanego. Trzecia metoda wiąże się z naniesieniem fajnej faktury, a czwarta to użycie aerografu spożywczego. Serdecznie zapraszam!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować czarny tynk do tortu
Jak zrobić ciekawą teksturę z kremu maślanego
Jak pomalować tynk do tortu na czarno

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić czarny tynk do tortu

Jak pomalować tort na czarno

Jak pomalować tort na czarno pędzlem

Tort otynkowany kremem maślanym czy czekoladowym ganache można pomalować na czarno używając do tego czarnego barwnika i miękkiego pędzla. Najlepiej sprawdzi się tynk w ciemnym kolorze, na przykład maślany krem czekoladowy lub ganache.

Jakiego barwnika użyć aby pomalować tort na czarno?

Do tej metody idealnie nada się barwnik spożywczy w żelu lub barwnik do mas tłustych. Barwnik spożywczy w żelu rozcieńczamy lekko dodając odrobinkę wódki aby powstała gęsta ciecz. Jeżeli użyjecie barwnika do mas tłustych, nie trzeba go już rozcieńczać. Nie polecam używać do tej metody barwnika do aerografu - jest on po prostu za rzadki i będzie nam trudno pokryć nim dokładnie tynk.

Jakiego użyć pędzla do malowania tortu?

Do malowania dużej powierzchni tortu najlepszy jest duży, miękki pędzel. Jeżeli użyjemy twardego pędzla ryzykujemy, że pozostawi on na tynku smugi a także może zatrzeć tynk z czego w rezultacie powstaną małe grudki. Do tej metody malowania na tynku najlepiej sprawdzi się miękki pędzel do makijażu.

Malujemy tylko i wyłącznie tort mocno schłodzony, na którym tynk zdążył stwardnieć!

Jak pomalować tort na czarno aerografem

Torty pokryte masą cukrową jak i te otynkowane kremem maślanym można pomalować na czarno aerografem spożywczym. W przeciwieństwie to tortów malowanych na czarno pędzlem, gdzie tort musi być mocno schłodzony aby nie uszkodzić tynku, malowanie tynku maślanego aerografem powinnismy robić zaraz po otynkowaniu tortu. Świerzy tynk lepiej przyjmie barwnik spożywczy, nie będzie na nim kondensacji wody, która tworzy się przy różnicy temperatur kiedy wyjmujemy z lodówki schłodzony tort. Więcej na ten temat omówiliśmy w naszym tutorialu pt Malowanie aerografem na kremie maślanym.

czarny tynk do tortu

Jak zrobić czarną fakturę na torcie

Dekorowanie tortu kremem maślanym

Są przeróżne sposoby na dekorowanie tortu kremem maślanym. Ten, który przedstawiam w tyn tutorialu jest prosty, szybki i nie wymaga kupowania dodatkowego sprzętu!

Do tej metody dekorowania tortu kremem maślanym wystarczy gąbeczka, barwnik i krem maślany! Używamy tego samego kremu, którym tort jest już otynkowany. Wystarczy małą część kremu lekko podgrzać wraz z barwnikiem a następnie gąbeczką nanieść niewielkie ilości na otynkowany, zimny tort. Tak jak w przypadku malowania tortu pędzlem, i tutaj tynk na torcie musi być sztywny aby go w trakcie nanoszenia kremu nie uszkodzić za bardzo.

Ostatecznie jaką fakturę chcecie na torcie zależy tylko od Was. Naniesienie większej ilości kremu na raz stworzy inna fakturę niż nanoszenie go w małych ilościach. Zwrócić uwagę należy również na to, aby kolor tynku był zbliżony do koloru jaki chcemy nanieść. W moim przypadku tort miałam otynkowany jasnym (niebiesko białym kremem maślanym) co nie było idealnym wyborem ale jak widzieliście dało się i tak zrobić z niego czarny tort. Dużo prościej byloby otynkować tort czekoladowym ganache lub czekoladowym kremem maślanym - oba są ciemnego koloru i naniesienie na nie czarnego tynku byłoby o tyle prostsze, że kolor spod spodu nie prześwitywać by tak mocno jak biały.

Dekorowanie tortu zamszem

Następną metodą na przygotowanie czarnego tortu jest użycie zamszu w sprayu. Jak widzieliście na filmie, zamsz w spraju, którego użyłam, nie miał intensywnego koloru. Rodzaj i jakość zamszu w sprayu zależy oczywiście od producenta - warto wypróbować paru aby znaleźć tego, którego produkt najbardziej będzie Wam odpowiadał. Tak jak wspomniałam, od niedawna, dzięki naszej sesji z Żanetą Wasilewską, sama przygotowuje zamsz do tortu. Szczerze Wam polecam!

Naniesienie zamszu nie jest trudne. Zamsz oczywiście nanosimy na mocno schłodzony tynk, zaraz po wyjęciu tortu z lodówki. Uprzedzam tylko, szczególnie tych, którzy nie używali jeszcze jadalnego zamszu, że bardzo brudzi. Warto sobie znaleźć odpowiednie miejsce w domu to przeprowadzenia takiej akcji.

Przydatne uwagi

  • Tort możemy otynkować ganache lub kremem maślanym. Jak przygotować czarny ganache do tortu pokazaliśmy w TYM tutorialu.
  • Mam nadzieję, że dzięki temu tutorialowi łatwiej Wam będzie przygotować czarny tort. Jeżeli szukacie inspiracji na czarny tort czy też na tort dla mężczyzny to zapraszam Was do galerii naszych użytkowników.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

czarny tynk do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »