fbpx

Czarny drip

Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Czarny drip to nic innego jak połączenie czekolady, śmietanki i czarnego barwnika spożywczego. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.

Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!

Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.

Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!

O autorze

Dominika Migoda – mama 23-letniej Wiktorii i 14-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 15 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre! Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na czarny drip do tortu

 

Czarny drip

Czarny Drip

Dominika Migoda
Przepis na czarną polewę czekoladową - czarny drip. Czarny drip to świetna polewa do dekoracji męskich tortów!
porcje 1 tort fi18-fi20
kategoria Deser

Składniki
  

  • 50 g śmietany kremówki min. 36%
  • 50 g czekolady max 50% kakao
  • czarny barwnik

Instrukcje
 

  • Do szklanego naczynia odmierzyć śmietanę i dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę.
  • Włożyć do mikrofali na 20 sekund.
  • Następnie wyjąć i wymieszać. Jeżeli bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
  • Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
  • Odstawić na chwilkę, aby polewa zaczęła nabierać intensywnego koloru.
  • Przelać do butelki lub worka cukierniczego. Można rownież lać prosto z łyżeczki na brzegi zimnego tortu.

Jakiej czekolady użyć do dripu?

Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.

Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady deserowej z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream).

Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.

Czarny drip

Jak zrobić czarny drip

Czarny drip
50g gorzkiej czekolady
CzarnyDrip3
50ml śmietany kremówki
Czarny drip
Wkładamy do szklanego naczynia i podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 sekund.
Czarny drip
Jeżeli po wyjęciu i wymieszaniu bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
Czarny drip
Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
Czarny drip
Polewę odstawić na chwilkę, aby zaczęła nabierać intensywnego koloru.

Dlaczego drip popękał?

Czarny drip popękał - co jest tego przyczyną?
Tak jak pisałam wyżej, do przygotowania drip'u można użyć każdej czekolady pamiętając jednak o tym, iż w zależności od jej rodzaju, zmieni się proporcja śmietanki do czekolady. Zwróćcie uwagę na zawartość kakao w czekoladzie jakiej używacie - im większa zawartość kakao tym czekolada jest twardsza.  Nieodpowiednia proporcja śmietanki do czekolady (jej rodzaju) będzie przyczyną popękanego dripu.

Przydatne uwagi

Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao.

Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.

  • Polewa nie będzie od razu miała  intensywnego koloru, nabierze go po czasie.
  • Drip można przelać do butelki, można rownież lać prosto z łyżeczki lub z worka cukierniczego.
  • Ja nie studzę polewy. Leję kiedy jest lekko ciepła na bardzo mocno schłodzony tort.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Marta Stypińska

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Czarny drip pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 odpowiedzi

  1. Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale