Czarny drip

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Drip to nic innego jak połączenie czekolady i śmietanki. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.

Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!

Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.

Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na czarny drip do tortu

 

Czarny drip

Czarny Drip

Dominika Migoda
Przepis na czarną polewę czekoladową - czarny drip. Czarny drip to świetna polewa do dekoracji męskich tortów!
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins
Course Deser
Servings 1 tort fi18-fi20

Składniki
  

  • 50 g śmietany kremówki min. 36%
  • 50 g czekolady max 50% kakao
  • czarny barwnik

Instrukcje
 

  • Do szklanego naczynia odmierzyć śmietanę i dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę.
  • Włożyć do mikrofali na 20 sekund.
  • Następnie wyjąć i wymieszać. Jeżeli bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
  • Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
  • Odstawić na chwilkę, aby polewa zaczęła nabierać intensywnego koloru.
  • Przelać do butelki lub worka cukierniczego. Można rownież lać prosto z łyżeczki na brzegi zimnego tortu.
Keyword Drip
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jakiej czekolady użyć do dripu?

Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.

Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream).

Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.

Czarny drip

Jak zrobić czarny drip

Czarny drip
50g gorzkiej czekolady
Czarny drip
50ml śmietany kremówki
Czarny drip
Wkładamy do szklanego naczynia i podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 sekund.
Czarny drip
Jeżeli po wyjęciu i wymieszaniu bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
Czarny drip
Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
Czarny drip
Polewę odstawić na chwilkę, aby zaczęła nabierać intensywnego koloru.

Przydatne uwagi

Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao.

Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.

  • Polewa nie będzie od razu miała  intensywnego koloru, nabierze go po czasie.
  • Drip można przelać do butelki, można rownież lać prosto z łyżeczki lub z worka cukierniczego.
  • Ja nie studzę polewy. Leję kiedy jest lekko ciepła na bardzo mocno schłodzony tort.

Przypnij na pinterest

Czarny drip pin

13 odpowiedzi

  1. Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale