EasterBG-S1
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Ale jaja! Dekoracja wielkanocna

Dzieci uwielbiają torty z ulubionymi postaciami z bajek, zwierzątkami lub z ulubionymi zabawkami. W tym tutorialu Dominika pokaże Wam, jak wykonać fajną dekorację na tort Wielkanocny.

Dominika Migoda – mama 19-letniej Wiktorii i 10-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. 

Od 11 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre – So good!

Trochę szalona, trochę zwariowana –  kocha to co robi!

Spis treści

Materiały, których potrzebujesz

Saracino Masa do modelowania figurek

    • żółta
    • biała
    • pomarańczowa
    • czerwona
    • niebieska
    • czarna

Pisak spożywczy

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Pictorial

Akcesoria i narzędzia - lista wyżej.
Styropianowe jajo obkładamy masą Saracino, aby figurka nie była zbyt ciężka.
Białą masę wałkujemy i wykrawamy koło. Skalpelem wycinamy na brzegach trójkąciki i narzędziem modelarskim zaokrąglamy.
Białą masą obkładamy styropianową kulę formując głowę. Kulamy w rękach do pozbycia się zagnieceń.
Z pomarańczowej masy narzędziami modelujemy dziób
Z dwóch równych części białej masy formujemy kulki, to będą oczy.
Przyklejamy oczy. Połowę jednego oka zaklejamy niebieską masą do połowy i z czarnej masy robimy czarne źrenice.
Z pomarańczowych dwóch kulek robimy tzw. wory pod oczami.
Z małych kulek czerwonej masy tworzymy grzebień i dzwonki.
Pomarańczową masą powlekamy wykałaczki i robimy kurze łapy (skoki).
Z białej masy rolujemy wałek na szyję i wbijamy wykałaczkę.
W tułów kury nakładamy szyję i głowę, zacieramy łączenia, mocujemy nogi. W środek brzucha wbijamy wykałaczkę.
Styropianowe jajka powlekamy masą dowolnego koloru.
Każde jajko dekorujemy wedle uznania.
Z białej masy tworzymy skrzydła i narzędziem do modelowania nadajemy kształt.
W każde jajo wbijamy wykałaczki i umieszczamy jedno na drugim. Pisakiem jadalnym na ostatnim jajku malujemy efekt popękanej skorupy i możemy zrobić wystające małe kurze łapki.
i nasza figurka jest gotowa 🙂 Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy Ale to dobre- So good!

Przydatne uwagi

Dominika, wszelkie figurki, zawsze wykonuje od dolnych partii. Pozwala jej to na dostosowanie prawidłowych proporcji każdej części. Do formowania jadanych ozdób warto mieć atrapę styropianową. Dominika każdą figurkę formuje na atrapie styropianowej wielkości tortu, na którym figurka będzie ozdobą.

Tutoriale o podobnej tematyce

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!