Czarna masa cukrowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jak zrobić czarną masę cukrową? Kupna czarna masa cukrowa, dobrej jakości, niestety nie jest tania. Ktokolwiek próbował zrobić z białej masy cukrowej czarną wie, że graniczy to z cudem. Jednak przygotowanie czarnej masy cukrowej według przepisu Liz Marek jest stosunkowo proste! Na poniższym filmie pokażę wam jak ja robię czarną masę cukrową LMF (Liz Marek Fondant). Na stronie Liz można znaleźć inne przepisy jak i podziwiać jej talent artystyczny: www.artisancakecompany.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na czarną masę cukrową

Czarna masa cukrowa

Prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie czarnej masy cukrowej - samoróbki!
Prep Time30 mins
Total Time30 mins
Course: Deser
Keyword: Masa cukrowa
Author: Liz Marek

Materials

  • ½ kg białych pianek marshmellows
  • 1 kg cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego np.: Planta, Trex, Crisco
  • ½ kg kupnej masy cukrowej np.: Wilton
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka czarnego koloru w żelu lub innego koloru w żelu (aby zrobić białą masę, pomijamy kolor i zamiast jednej, dajemy w sumie 2 łyżki wody)

Instructions

  • Pianki roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Roztopione pianki mieszamy z tłuszczem rośinnym i połową cukru pudru.
  • Kiedy masa zacznie błyszczeć dodajemy kupną masę cukrową.
  • Wyrabiamy razem i dodajemy resztę cukru pudru.
  • Wyrabiamy aż masa będzie błyszcząca i elastyczna.

Jak zrobić czarny lukier plastyczny

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować czarną masę cukrową wedle tego przepisu, warto użyć dobrej jakości masy kupnej, takiej na której lubicie pracować. Do przygotowania czarnej masy cukrowej używam masy firmy Wilton lub Fantasia.
  • Z tego przepisu na czarną masę cukrową pozyskuję około 2kg masy cukrowej w kolorze jaki jest mi akurat potrzebny.
  • Tą właśnie metodą robię ciemne kolory, takie jak granatowy czy czerwony.
  • Pamiętać należy, aby nie dawać więcej barwnika niż 1 łyżkę gdyż można tym zepsuć masę – będzie się ona rwać.
  • Pamietać warto iż kolor ciemnieje po czasie!

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Czarna masa cukrowa pin

3 odpowiedzi

  1. Zrobiłam masę z tego przepisu. Zaraz była super elastyczna, schowałam w folii w torebkę ze struną. Na trzeci dzień chciałam nią obłożyć tort i zaczęła się rwać, próbowałam wszystkiego, bez rezultatu. W końcu poddałam się. Na szczęście tort był kołem samochodowym i wyszła stara opona, trochę podniszczona. Tort ten bym moim prezentem dla jubilata, więc mogłam improwizować, ale chciałabym wiedzieć, co zrobiłam źle. Z reguły kupuję gotową masę, ale tym razem nie było czasu i wyszło jak wyszło, ale dlaczego?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale