Czarna masa cukrowa

Kupna masa cukrowa, dobrej jakości, niestety nie jest tania a ktokolwiek próbował zrobić z białej masy cukrowej czarną wie, że graniczy to z cudem. Jednak przygotowanie czarnej masy cukrowej według przepisu Liz Marek jest stosunkowo proste! Na poniższym filmie pokażę wam jak ja robię czarną masę cukrową LMF (Liz Marek Fondant). Na stronie Liz można znaleźć inne przepisy jak i podziwiać jej talent artystyczny: www.artisancakecompany.com
Keyword Masa cukrowa
Autor Liz Marek

Składniki

  • ½ kg białych pianek marshmellows
  • 1 kg cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego np.: Planta, Trex, Crisco
  • ½ kg kupnej masy cukrowej np.: Wilton
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka czarnego koloru w żelu lub innego koloru w żelu (aby zrobić białą masę, pomijamy kolor i zamiast jednej, dajemy w sumie 2 łyżki wody)

Notatki

Warto użyć dobrej jakości masy kupnej, takiej na której lubicie pracować. Ja używam masy firmy Wilton lub Fantasia, ponieważ w USA są one stosunkowo niedrogie. Pozyskuję w ten sposób około 2kg masy cukrowej w kolorze jaki jest mi akurat potrzebny. Tą właśnie metodą robię ciemne kolory, takie jak granatowy czy czerwony. Pamiętać należy, aby nie dawać więcej barwnika niż 1 łyżkę gdyż można tym zepsuć masę – będzie się ona rwać. Pamietać warto iż kolor ciemnieje po czasie.

0/5 (0 Reviews)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *