Jak obłożyć tort metodą panelową

Jak obłożyć tort metodą panelową

Panelowanie tortu masą cukrową, to alternatywna metoda dla tradycyjnego powlekania. Standardowa metoda obkładania tortu może czasami sprawiać problemy. Dzieje się tak, kiedy np. masa cukrowa jest mało elastyczna i rwie się przy obkładaniu. Właśnie w takich przypadkach warto wypróbować alternatywną metodę. Czyli wspomniane panelowanie tortu masą cukrową. Jak to zrobić? Dowiesz się z tego tutorialu!

Nie zapomnij skorzystać z naszego kalkulatora aby dowiedzieć się ile masy cukrowej będzie Ci potrzebne do obłożenia tortu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować masę cukrową do obłożenia tortu.
Jakich użyć narzędzi.
Jak powlec tort masą cukrową.
Jak uzyskać ostry, równy kant.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • Packa
  • Wałek
  • Pędzel
  • Skalpel lub ostry nóż
  • Cyrkiel tnący
  • Stolik obrotowy
  • Szpilka
  • Centymetr krawiecki
  • Nóż do pizzy
  • Linijka do quiltingu

Rozdziały tutorialu

Potrzebne narzędzia.
0:06
Jak poprawnie przygotować tort pod masę cukrową.
0:33
Obkładanie masą góry tortu.
1:23
Przygotowanie masy na boki tortu.
3:23
Obkładanie masą boków tortu.
6:00
Obcinanie nadmiaru masy.
11:42
Wykończenie tortu.
13:24

Jak opanelować tort

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Czarna masa cukrowa
Czarna masa cukrowa
Biała masa cukrowa
Biała masa cukrowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową
Pęcherze pod masą cukrową
Pęcherze pod masą cukrową

Przypnij na pinterest

Jak obłożyć tort metodą panelową

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »