20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej

Ciastka maślane – ach, jak spokojnie, prosto i domowo to brzmi, prawda? Od razu wyobraźnia podsuwa nam sielankowe obrazy zagniatania, oprószonych mąką nosków uśmiechniętych pociech, wałkowania idealnej masy, wykrawania i pieczenia – i ten zapach w całym domu!! A potem dekoracja równiutkiej powierzchni, istny raj…

Tymczasem rzeczywistość oferuje nam scenariusze rodem z Sąsiadów. Ciasto się klei, albo kruszy, oblepia wałek, albo rozwarstwia się na płatki. Pieczemy te wybrzuszone, pokryte bąblami i kostropate ciacha, zastanawiając się, za co pokarał nas los…Nie musi tak być, bo mamy Igę ❤️

Jak zrobić ciasteczka maślane? Swoim sprawdzonym przepisem na pyszne ciasteczka maślane podzieliła się z nami Iga Sarzyńska! Ten prosty, niezawodny przepis na idealnie kruche ciasteczka maślane jak i parę pomocnych uwag znajdziecie poniżej!  

Ciasteczka maślane

Materiały, których potrzebujesz

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Przepis

Idealne ciastka maślane

Słowo kluczowe Ciastka, pierniczki
Autor Iga Sarzyńska

Składniki

  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 400 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje

  1. Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę. 

  2. Kolejno dodawaj żółtka i całe jajo.

  3. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

  4. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.

  5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na około 5mm i wytnij interesujące Cię kształty.

  6. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180C.

Przydatne uwagi...

  • Aby ciasteczka maślane nie straciły kształtu po upieczeniu, bardzo ważne jest aby ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość. Iga poleca rozwałkować ciasto na grubość 5mm. W rozwałkowaniu ciasta bardzo przydany jest wałek regulowany.
  • Ciasto na ciasteczka maślane najlepiej wałkować na powierzchni z kamienia. Kamień nie nagrzewa się tak szybko jak inne powierzchnie. Ciasto pozostaje chłodne dłużej i trudniej jest zniekształcić wycięte kształty.
  • Jak przechowywać ciasteczka maślane? Ciasteczka maślane przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-3 tygodni.
  • Ciasteczka maślane z tego przepisu idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim.
  • O tym jak dekorować ciasteczka maślane i pierniki, możecie zobaczyć w Igi tutorialach, linki poniżej.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na Pinterest!

Ciasteczka Maślane

Podziel się swoją opinią!

Marzysz o jakimś tutorialu? Interesują Cię szczegóły jakiejś techniki?
Pomóż nam zadecydować o czym ma być następny tutorial!
Zachęcamy do wypełnienia ankiety!

Jakie tutoriale chciałabyś / chciałbyś zobaczyć?
Które techniki interesują Ciebie najbardziej?
2619 osób oddało swój głos!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tropical Cake
Formy silikonowe
Pinokio z masy cukrowej

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena




Reklama

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!