Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej

Ciastka maślane – ach, jak spokojnie, prosto i domowo to brzmi, prawda? Od razu wyobraźnia podsuwa nam sielankowe obrazy zagniatania, oprószonych mąką nosków uśmiechniętych pociech, wałkowania idealnej masy, wykrawania i pieczenia – i ten zapach w całym domu!! A potem dekoracja równiutkiej powierzchni, istny raj…

Tymczasem rzeczywistość oferuje nam scenariusze rodem z Sąsiadów. Ciasto się klei, albo kruszy, oblepia wałek, albo rozwarstwia się na płatki. Pieczemy te wybrzuszone, pokryte bąblami i kostropate ciacha, zastanawiając się, za co pokarał nas los…Nie musi tak być, bo mamy Igę ❤️

Jak zrobić ciasteczka maślane? Swoim sprawdzonym przepisem na pyszne ciasteczka maślane podzieliła się z nami Iga Sarzyńska! Ten prosty, niezawodny przepis na idealnie kruche ciasteczka maślane jak i parę pomocnych uwag znajdziecie poniżej!

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Brak plików do pobrania.
Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Wałek regulowany, Wykrawaczki
Nie dodano żadnych plików.

Przepis na idealne ciastka maślane

 

Idealne ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej

Iga Sarzyńska
Prosty, niezawodny przepis na idealnie kruche ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej!

Składniki
  

  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 400 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje
 

  • Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę. 
  • Kolejno dodawaj żółtka i całe jajo.
  • Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na około 5mm i wytnij interesujące Cię kształty.
  • Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180C.

Przydatne uwagi

  • Aby ciasteczka maślane nie straciły kształtu po upieczeniu, bardzo ważne jest aby ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość. Iga poleca rozwałkować ciasto na grubość 5mm. W rozwałkowaniu ciasta bardzo przydany jest wałek regulowany.
  • Ciasto na ciasteczka maślane najlepiej wałkować na powierzchni z kamienia. Kamień nie nagrzewa się tak szybko jak inne powierzchnie. Ciasto pozostaje chłodne dłużej i trudniej jest zniekształcić wycięte kształty.
  • Jak przechowywać ciasteczka maślane? Ciasteczka maślane przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-3 tygodni.
  • Ciasteczka maślane z tego przepisu idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim.
  • O tym jak dekorować ciasteczka maślane i pierniki, możecie zobaczyć w Igi tutorialach, linki poniżej.

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Ciastka maślane Igi Sarzyńskiej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale