Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej

Ciastka maślane – ach, jak spokojnie, prosto i domowo to brzmi, prawda? Od razu wyobraźnia podsuwa nam sielankowe obrazy zagniatania, oprószonych mąką nosków uśmiechniętych pociech, wałkowania idealnej masy, wykrawania i pieczenia – i ten zapach w całym domu!! A potem dekoracja równiutkiej powierzchni, istny raj…

Tymczasem rzeczywistość oferuje nam scenariusze rodem z Sąsiadów. Ciasto się klei, albo kruszy, oblepia wałek, albo rozwarstwia się na płatki. Pieczemy te wybrzuszone, pokryte bąblami i kostropate ciacha, zastanawiając się, za co pokarał nas los…Nie musi tak być, bo mamy Igę ❤️

Jak zrobić ciasteczka maślane? Swoim sprawdzonym przepisem na pyszne ciasteczka maślane podzieliła się z nami Iga Sarzyńska! Ten prosty, niezawodny przepis na idealnie kruche ciasteczka maślane jak i parę pomocnych uwag znajdziecie poniżej!  

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”.  Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej “Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.

Ciasteczka maślane

Materiały, których potrzebujesz

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis

Idealne ciastka maślane

Słowo kluczowe Ciastka, pierniczki
Autor Iga Sarzyńska

Składniki

  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 400 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje

  1. Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę. 

  2. Kolejno dodawaj żółtka i całe jajo.

  3. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

  4. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.

  5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na około 5mm i wytnij interesujące Cię kształty.

  6. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180C.

Przydatne uwagi...

  • Aby ciasteczka maślane nie straciły kształtu po upieczeniu, bardzo ważne jest aby ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość. Iga poleca rozwałkować ciasto na grubość 5mm. W rozwałkowaniu ciasta bardzo przydany jest wałek regulowany.
  • Ciasto na ciasteczka maślane najlepiej wałkować na powierzchni z kamienia. Kamień nie nagrzewa się tak szybko jak inne powierzchnie. Ciasto pozostaje chłodne dłużej i trudniej jest zniekształcić wycięte kształty.
  • Jak przechowywać ciasteczka maślane? Ciasteczka maślane przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-3 tygodni.
  • Ciasteczka maślane z tego przepisu idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim.
  • O tym jak dekorować ciasteczka maślane i pierniki, możecie zobaczyć w Igi tutorialach, linki poniżej.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!