Ciastka maślane – ach, jak spokojnie, prosto i domowo to brzmi, prawda? Od razu wyobraźnia podsuwa nam sielankowe obrazy zagniatania, oprószonych mąką nosków uśmiechniętych pociech, wałkowania idealnej masy, wykrawania i pieczenia – i ten zapach w całym domu!! A potem dekoracja równiutkiej powierzchni, istny raj…
Tymczasem rzeczywistość oferuje nam scenariusze rodem z Sąsiadów. Ciasto się klei, albo kruszy, oblepia wałek, albo rozwarstwia się na płatki. Pieczemy te wybrzuszone, pokryte bąblami i kostropate ciacha, zastanawiając się, za co pokarał nas los…Nie musi tak być, bo mamy Igę ❤️
Jak zrobić ciasteczka maślane? Swoim sprawdzonym przepisem na pyszne ciasteczka maślane podzieliła się z nami Iga Sarzyńska! Ten prosty, niezawodny przepis na idealnie kruche ciasteczka maślane jak i parę pomocnych uwag znajdziecie poniżej!
Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej “Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.

Materiały, których potrzebujesz
- Miska
- Sitko
- Robot ręczny lub planetarny
- Wałek regulowany
- Wykrawaczki, najlepiej metalowe (Iga poleca wykrawaczki firmy Birkmann)
- Masło
- Mąka pszenna typ 500
- Jajka
- Żółtka
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis
Idealne ciastka maślane
Składniki
- 200 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 400 g mąki pszennej typ 500
Instrukcje
-
Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę.
-
Kolejno dodawaj żółtka i całe jajo.
-
Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
-
Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.
-
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na około 5mm i wytnij interesujące Cię kształty.
-
Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180C.
Przydatne uwagi...
- Aby ciasteczka maślane nie straciły kształtu po upieczeniu, bardzo ważne jest aby ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość. Iga poleca rozwałkować ciasto na grubość 5mm. W rozwałkowaniu ciasta bardzo przydany jest wałek regulowany.
- Ciasto na ciasteczka maślane najlepiej wałkować na powierzchni z kamienia. Kamień nie nagrzewa się tak szybko jak inne powierzchnie. Ciasto pozostaje chłodne dłużej i trudniej jest zniekształcić wycięte kształty.
- Jak przechowywać ciasteczka maślane? Ciasteczka maślane przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-3 tygodni.
- Ciasteczka maślane z tego przepisu idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim.
- O tym jak dekorować ciasteczka maślane i pierniki, możecie zobaczyć w Igi tutorialach, linki poniżej.
Tutoriale, które mogą Ci się przydać
Przypnij na Pinterest!

One Response