Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Lukier królewski

Jak przygotować lukier królewski? Wydawałoby się, że to prosta sprawa jednak przygotowanie lukru o idealnej konsystencji może niektórym z nas sprawiać trudność. Swój przepis na lukier królewski zdradziła nam Iga Sarzyńska – to idealny lukier do zdobienia ciasteczek maślanych i pierniczków!

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”.  Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej “Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.

Lukier królewski
Foto Greenmorning.pl

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Sitko
  • Robot ręczny lub planetarny
  • Białka
  • Cukier puder
  • Sok z cytryny

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis

Lukier królewski o normalnej konsystencji

Kontury, linie, kropeczki, napisy.

Słowo kluczowe ciasteczka, pierniczki
1 dzień
Czas gotowania 15 minut
1 dzień 15 minut
Autor Iga Sarzyńska

Składniki

  • 100 g białek z kurzych jaj można użyć białek pasteryzowanych
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny

Instrukcje

  1. Białko i cukier puder umieścić w misie miksera. 

  2. Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut. 

  3. Po otrzymaniu jednolitej, lśniącej konsystencji dodać sok z cytryny i wymieszać.

Lukier królewski o luźnej konsystencji

Do wylewania, pokrywania powierzchni.

Słowo kluczowe pierniczki
1 dzień
Czas gotowania 15 minut
1 dzień 15 minut
Autor Iga Sarzyńska

Składniki

  • 500 g lukru o normalnej konsystencji
  • 40 g białka

Instrukcje

  1. Składniki wymieszać do połączenia i gładkiej konsystencji.

Fot. Marta Sapała/ @apaltynowicz

Przydatne uwagi...

  • Lukier królewski o luźnej konsystencji – używany jest do pokrywania większych powierzchni.
  • Lukier królewski o normalnej konsystencji – używamy do detali: kropeczek, paseczków itp.
  • Do przygotowania lukru królewskiego można również użyć białek pasteryzowanych.
  • Lukier królewski mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi.
  • Lukier królewski ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier królewski najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych.
  • Jak przechowywać lukier królewski? Lukier królewski przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!