black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Lukier królewski

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jak przygotować lukier królewski? Wydawałoby się, że to prosta sprawa jednak przygotowanie lukru o idealnej konsystencji może niektórym z nas sprawiać trudność. Swój przepis na lukier królewski zdradziła nam Iga Sarzyńska – to idealny lukier do zdobienia ciasteczek maślanych i pierniczków!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na lukier królewski

 

Lukier królewski o normalnej konsystencji

Iga Sarzyńska
Kontury, linie, kropeczki, napisy.
Prep Time 1 d
Cook Time 15 mins
Total Time 1 d 15 mins

Składniki
  

  • 100 g białek z kurzych jaj można użyć białek pasteryzowanych
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Białko i cukier puder umieścić w misie miksera. 
  • Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut. 
  • Po otrzymaniu jednolitej, lśniącej konsystencji dodać sok z cytryny i wymieszać.
Keyword ciasteczka, pierniczki
Tried this recipe?Let us know how it was!

 

lukier królewski

Lukier królewski o luźnej konsystencji

Iga Sarzyńska
Do wylewania, pokrywania powierzchni.
Prep Time 1 d
Cook Time 15 mins
Total Time 1 d 15 mins

Składniki
  

  • 500 g lukru o normalnej konsystencji
  • 40 g białka

Instrukcje
 

  • Składniki wymieszać do połączenia i gładkiej konsystencji.
Keyword pierniczki
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Lukier królewski o luźnej konsystencji – używany jest do pokrywania większych powierzchni.
  • Lukier królewski o normalnej konsystencji – używamy do detali: kropeczek, paseczków itp.
  • Do przygotowania lukru królewskiego można również użyć białek pasteryzowanych.
  • Lukier królewski mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi.
  • Lukier ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych.
  • Jak przechowywać lukier królewski? Lukier królewski przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przypnij na pinterest

Lukier królewski pin

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy