Lukier królewski

Jak przygotować lukier królewski? Wydawałoby się, że to prosta sprawa jednak przygotowanie lukru o idealnej konsystencji może niektórym z nas sprawiać trudność. Swój przepis na lukier królewski zdradziła nam Iga Sarzyńska – to idealny lukier do zdobienia ciasteczek maślanych i pierniczków!

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na lukier królewski

 

Lukier królewski o normalnej konsystencji

Iga Sarzyńska
Kontury, linie, kropeczki, napisy.

Składniki
  

  • 100 g białek z kurzych jaj można użyć białek pasteryzowanych
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Białko i cukier puder umieścić w misie miksera. 
  • Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut. 
  • Po otrzymaniu jednolitej, lśniącej konsystencji dodać sok z cytryny i wymieszać.

 

lukier królewski

Lukier królewski o luźnej konsystencji

Iga Sarzyńska
Do wylewania, pokrywania powierzchni.

Składniki
  

  • 500 g lukru o normalnej konsystencji
  • 40 g białka

Instrukcje
 

  • Składniki wymieszać do połączenia i gładkiej konsystencji.

Przydatne uwagi

  • Lukier królewski o luźnej konsystencji – używany jest do pokrywania większych powierzchni.
  • Lukier królewski o normalnej konsystencji – używamy do detali: kropeczek, paseczków itp.
  • Do przygotowania lukru królewskiego można również użyć białek pasteryzowanych.
  • Lukier królewski mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi.
  • Lukier ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych.
  • Jak przechowywać lukier królewski? Lukier królewski przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przypnij na pinterest

Lukier królewski pin

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale