Szukaj

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Pierniczki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Jej marka Wzrusza Toruń mówi wszystko o tych korzennych cudach – są apetyczne, niezawodne, wzruszają i zaspokajają naszą potrzebę świątecznej atmosfery – nie tylko w Święta. Lokalne składniki, jak mąka i miód, szczypta egzotycznych przypraw i mnóstwo serca – to sekret pierników Igi.

Pierniki są absolutnie nieodzownym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają je wykrawać, piec i ozdabiać, a potem częstować nimi i rozdawać. Wykorzystajcie ten entuzjazm, zanim wyrosną! Budowanie świątecznych tradycji samo się nie zrobi, a pierniczki są materiałem wdzięcznym, niosącym radość i satysfakcję w każdym wieku.

Niezawodny przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej będzie dla Was wsparciem i nawet się nie spostrzeżecie, kiedy pieczenie pierników rozgości na stałe do Waszej kuchni. Sprawdzają się na imprezkach, słodkich stołach dla maluchów, jako drobne podarki dla gości, albo kiedy my idziemy w gości, a tematyka zdobienia jest zupełnie nieograniczona.

Przepis pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej „Moje Cztery Pory Roku”.

Iga Sarzynska
Iga Sarzyńska

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Wałek regulowany
Sitko

Przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej

5/5

czas przygotowania

13 godzin

ilość porcji

60 pierniczków

kategoria

Ciastka pierniczki

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Składniki

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje

  1. W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj sodę i masło.
  3. Miksturę pozostaw na parę minut do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
  6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz ~10 minut w temperaturze 180C.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Aby pierniczki były lśniące, po upieczeniu i ostudzeniu, pomaluj je mieszanką jaja z mlekiem (1 jajo / 1 łyżka mleka). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 70C na około 10 minut.
  • Jeśli chcesz aby Twoje pierniczki były miękkie, włóż je do metalowego pojemnika wraz ze skórką pomarańczy lub jabłka.
  • Dekoruj lukrem królewskim tylko już wystudzone.
  • Pierniczki idealnie nadają się na prezenty – zapakowane w pudełeczko przyozdobione suszonymi owocami będą się pięknie prezentować.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe