Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Pierniczki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Jej marka Wzrusza Toruń mówi wszystko o tych korzennych cudach – są apetyczne, niezawodne, wzruszają i zaspokajają naszą potrzebę świątecznej atmosfery – nie tylko w Święta. Lokalne składniki, jak mąka i miód, szczypta egzotycznych przypraw i mnóstwo serca – to sekret pierników Igi.

Pierniki są absolutnie nieodzownym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają je wykrawać, piec i ozdabiać, a potem częstować nimi i rozdawać. Wykorzystajcie ten entuzjazm, zanim wyrosną! Budowanie świątecznych tradycji samo się nie zrobi, a pierniczki są materiałem wdzięcznym, niosącym radość i satysfakcję w każdym wieku.

Niezawodny przepis na pierniczki Igi będzie dla Was wsparciem i nawet się nie spostrzeżecie, kiedy pieczenie pierników rozgości na stałe do Waszej kuchni. Sprawdzają się na imprezkach, słodkich stołach dla maluchów, jako drobne podarki dla gości, albo kiedy my idziemy w gości, a tematyka zdobienia jest zupełnie nieograniczona.

Przepis pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej „Moje Cztery Pory Roku”.

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Brak plików do pobrania.
Blaszka do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Nie dodano żadnych plików.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej - Renifery

Przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej

 

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Iga Sarzyńska
Pierniki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Korzenne cuda – apetyczne, niezawodne nawet poza świętami!
porcje 60 pierniczków
kategoria Deser

Składniki
  

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje
 

  • W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
  • Dodaj sodę i masło.
  • Miksturę pozostaw na parę minut do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
  • Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz ~8 minut w temepraturze 180 C.

Przydatne uwagi

  • Aby pierniczki były lśniące, po upieczeniu i ostudzeniu, pomaluj je mieszanką jaja z mlekiem (1 jajo / 1 łyżka mleka). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 70C na około 10 minut.
  • Jeśli chcesz aby Twoje pierniczki były miękkie, włóż je do metalowego pojemnik wraz ze skórką pomarańczy lub jabłka.
  • Dekoruj lukrem królewskim tylko wystudzone już pierniczki.
  • Pierniczki idealnie nadają się na prezenty – zapakowane w pudełeczko przyozdobione suszonymi owocami będą się pięknie prezentować.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej - Bombki

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Magda Kubiś

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Pierniczki Igi Sarzyńskiej Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale