fbpx

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Pierniczki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Jej marka Wzrusza Toruń mówi wszystko o tych korzennych cudach – są apetyczne, niezawodne, wzruszają i zaspokajają naszą potrzebę świątecznej atmosfery – nie tylko w Święta. Lokalne składniki, jak mąka i miód, szczypta egzotycznych przypraw i mnóstwo serca – to sekret pierników Igi.

Pierniki są absolutnie nieodzownym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają je wykrawać, piec i ozdabiać, a potem częstować nimi i rozdawać. Wykorzystajcie ten entuzjazm, zanim wyrosną! Budowanie świątecznych tradycji samo się nie zrobi, a pierniczki są materiałem wdzięcznym, niosącym radość i satysfakcję w każdym wieku.

Niezawodny przepis na pierniczki Igi będzie dla Was wsparciem i nawet się nie spostrzeżecie, kiedy pieczenie pierników rozgości na stałe do Waszej kuchni. Sprawdzają się na imprezkach, słodkich stołach dla maluchów, jako drobne podarki dla gości, albo kiedy my idziemy w gości, a tematyka zdobienia jest zupełnie nieograniczona.

Przepis pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej „Moje Cztery Pory Roku”.

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015.W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej - Renifery

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej

 

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Iga Sarzyńska
Pierniki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Korzenne cuda – apetyczne, niezawodne nawet poza świętami!
porcje 60 pierniczków
kategoria Deser

Składniki
  

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje
 

  • W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
  • Dodaj sodę i masło.
  • Miksturę pozostaw na parę minut do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
  • Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz ~8 minut w temepraturze 180 C.

Przydatne uwagi

  • Aby pierniczki były lśniące, po upieczeniu i ostudzeniu, pomaluj je mieszanką jaja z mlekiem (1 jajo / 1 łyżka mleka). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 70C na około 10 minut.
  • Jeśli chcesz aby Twoje pierniczki były miękkie, włóż je do metalowego pojemnik wraz ze skórką pomarańczy lub jabłka.
  • Dekoruj lukrem królewskim tylko wystudzone już pierniczki.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej - Bombki

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Pierniczki Igi Sarzyńskiej Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale