Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak zrobić Słodki Stół…

Candy Bar czyli Słodki Stół idealnie nadaje się na wesela czy imprezy dla dzieci. W USA, tu gdzie mieszkam, jest ozdobą na prawie każdej imprezie. Słodki Stół to słodkości i deserki wyeksponowane z pomysłem na stole przyozdobionym tak by współgrał z motywem i kolorem przewodnim imprezy. Więc jak przygotować słodki stół samemu?

Nie oszukujmy się, przygotowanie słodkiego stołu jest pracochłonne. Jednak jak się dobrze przygotujesz efekt końcowy na pewno uwieńczy twój wysiłek i możesz wpaść w sidła tej jakże modnej, słodkiej aranżacji. 

Od czego więc zacząć? O pomoc w przygotowaniu dla Was tego przewodnika, poprosiłam naszą subskrybentkę, Bożenę Fudral z Czekolady nie Oszukasz! Mamy nadzieję, że tym artykułem będziemy Wam w stanie choć troszkę pomóc!

Bożena to szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie. Obecnie studentka, kształci się na kierunku pedagogicznym oraz przeprowadza słodkie warsztaty z najmłodszymi. Bożena przygotowuje się do otwarcia swojej wymarzonej pracowni, gdzie połączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci.

Spis treści

Jak przygotować ofertę słodkiego stołu

Swoją przygodę ze Słodkim Stołem zacznij od przygotowania oferty. Warto przygotować sobie standardową ofertę, na której będziesz bazować, która będzie Twoim punktem wyjścia. Szczegóły, natomiast, ustalisz już indywidualnie z każdym klientem.

Oferta powinna się składać z około dziesięciu deserków, z których klient może wybrać. Powinny się w niej znaleźć słodkości, w których jesteś najlepsza, przepracowałaś je i wiesz, że przy produkcji Cię nie zawiodą.

Przygotowując indywidualną ofertę dla klienta, zadbaj o zróżnicowanie smaków. Trudno jest wszystkich gości zadowolić tym samym smakiem więc nakieruj swojego klienta tak, aby jeden smak nie znalazł się we wszystkich deserach. Nie chcesz aby Twoje makaroniki, babeczki, mini deserki, sernik itp. były tylko z solonym karmelemKiedy będziesz mieć w zanadrzu kilka propozycji smakowych klient zapewne przyjmie Twoją propozycję.

Słodki Stół - Candy Bar

Ile porcji na osobę?

Skoro są to tak wykwintne słodkości, nie możemy zrobić tylko jednej porcji na osobę. A tak serio, w większości zamówień przypada minimum 3 porcje (słodkości) na osobę.  Jeżeli więc na przyjeciu będzie 100 osób to powinniśmy przygotować około 300 deserków. Myślę, że ważna tu jest też kwestia na jaką uroczystość przygotowujemy deserki – czy to jest słodki stół na przyjecie weselne, czy też urodziny, gdzie będą się gościć w większości dzieci.  Wraz z klientem musisz wspólnie ustalić jaka liczba porcji będzie odpowiednia,  biorąc pod uwagę takie kwestie jak rodzaj i czas trwania uroczystości. 

Dobra rada: bierz tyle na swoje barki ile jesteś w stanie unieść. Raczkujesz w słodkich stołach – nie przyjmuj zamówienia na słodki stół, gdzie liczba gości przekracza 200 osób.

Szybka matematyka 200 gości = 600 deserków!

Jakie desery umieścić w ofercie słodkiego stołu?

Ale co na słodki stół? Różnorodność deserków, które umieścisz w swojej ofercie zależy tylko od Ciebie i od twojego klienta – to z nim ustalisz jaki rodzaj deserów zagości na stole. Wiele będzie zależało od rodzaju imprezy – inne słodkości pasują na słodki stół na wesele a inne na słodki stół dla dzieci. 

Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę ze słodkimi zamówieniami w formie słodkiego stołu, umieść w ofercie tylko te desery, których przygotowanie masz dobrze opanowane. Dla przykładu: makaroniki pięknie się prezentują i idealnie nadają się na każdą imprezę. Można je przygotować z farszem o wielu smakach, ale są kapryśne a ich przygotowanie wymaga wprawy. W wolnych chwilach poćwicz (można na rodzince) deserki, które chciałabyś umieścić w ofercie w przyszłości.

Oto kilka przykładowych deserów, które warto mieć w swojej ofercie:

Warto też przygotować tak zwane “zapychacze”. Określenie mało atrakcyjne jednak doskonale określa cel tego rodzaju dodatków. Tak jak wszystko na stole, powinny współgrać z kolorystyką i motywem przewodnim imprezy. Idealnie wypełniają one miejsce i dodają uroku całości. Idealne zapychacze to beziki, praliny (bez papierka) draże i inne cukierki, umieszone w szklanych pojemnikach z pokrywką. 

Słodki Stół - Candy Bar i Ciasto na paterze

Porcjowane ciasta

Dobrze też prezentują się i wypełniają całość stołu ciasta takie jak serniki czy brownie. W zasadzie tu nie ma ograniczeń, możesz zaszaleć i stworzyć co dusza zapragnie! Pamiętaj tylko aby nie wykładać całej blachy ciasta na stół! Ciasta będą się pięknie prezentować porcjowane na paterach. Podziel je na kawałki i ułóż na większym talerzu bądź paterze. Pamiętaj, że kawałków ciasta nie musi być tyle ile gości!

Ilość smaków

Kiedy już podejmiesz się wyzwania i przyjmiesz zamówienie na Słodki Stół, warto przemyśleć ilość smaków na słodkim stole. Nie chcesz aby Twoje makaroniki, mini deserki, sernik, babeczki itp. były tylko z solonym karmelem. Bo to nuda będzie dla gości!

Na słodkim stole może zagościć również tort. Ważne jest aby klimatem pasował do naszych małych słodkości, sali, upodobań naszego klienta, kolorystyki i motywu przewodniego imprezy.

Warto też zamieścić w swojej ofercie desery z udziałem owoców, które akurat są w sezonie. Na pewno skorzysta na tym Twój budżet!

Jak udekorować słodki stół? Co warto mieć rozpoczynając przygodę ze słodkim stołem...

Akcesoria na słodki stół – Zacznij od skompletowania zastawy. Postaraj się aby Twój asortyment naczyń był jednolity i uniwersalny, taki który będziesz mogła wykorzystać niemal do każdej realizacji. Zawsze niezawodna jest biel – z tego prostego względu, że do wszystkiego pasuje. 

Pamiętaj aby się dobrze przygotować do tej inwestycji. Przemyśl wszystko co będzie Ci potrzebne. Kupuj te rzeczy, które naprawdę będą Ci niezbędne, te które wykorzystasz do niemal wszystkich realizacji. 

Słodki Stół - Candy Bar

Naczynia wielorazowego użytku

Zacznij od skompletowania naczyń wielorazowego użytku. Dobrze jest mieć conajmniej po 2 sztuki takich samych naczyń – bardzo fajnie się prezentują ustawione symetrycznie po obu końcach stołu. Więcej w temacie aranżacji wizualnej przeczytasz niżej

Podstawowe naczynia, które powinnaś mieć to:

Słodki Stół - Candy Bar

Naczynia jednorazowego użytku

Przy takich zamówieniach potrzebne Ci też będą rzeczy jednorazowego użytku. Jeżeli będziesz używać szklanych pojemniczków na deserki, ustal czy wliczysz je w koszty, czy też mają zostać zwrócone.  

Etykiety z napisem Twojego słodkiego wyrobu. 

Te wszystkie naczynia również powinny być uniwersalne. Z czasem wypracujesz sobie co najlepiej się sprawdza u Ciebie, w jakie naczynia jednorazowe zainwestować i, które dla Ciebie są najwygodniejsze i cenowo przystępne. 

Teraz Eko w modzie – pomyśl, może akurat jest to dla Ciebie fajną alternatywą. Pasjonaci tego stylu na pewno się znajdą!

Słodki Stół - Candy Bar Deserki

Wieszaki, stojaki...

Jeśli drzemie w Tobie dusza Boba budowniczego, a może Twoja druga połówka lubi majsterkować – wiele rzeczy możesz stworzyć sobie sama! Stojaki drewniane czy stojak na donuts’y są tego świetnym przykładem. Wystarczy poszukać na Pinterest czy YouTube a na pewno znajdziesz gotową inspirację wraz z instrukcją jak ją zrobić. Fajnie mieć na stole napis “Słodki Stół” – ten również można zrobić samemu. Przy tak dużym wkładzie finansowym, jakim jest chociażby zastawa na słodki stół, Twój portfel się ucieszy z rozwiązania DIY. 

Słodki Stół - Candy Bar Wieszak. na ciastka
Słodki Stół - Candy Bar

Etykiety na słodkości, menu

Etykiety na słodki stół do druku – Wystarczy gruby papier, który kolorystycznie będzie pasował do całej aranżacji. Użyj edytora tekstu, fajnej czcionki i gotowe. Efekt murowany! W ramce na zdjęcia możesz umieścić menu.

Truskawki w czekoladzie
Słodki Stół - Candy Bar Beziki w słoiku

Dekoracje uzupełniające

Candy Bar to nie tylko pyszne słodkości – to również piękna aranżacja kolorów i kształtów, które powinny wyglądać tak samo dobrze, jak smakować!

Kiedy pojawi się zlecenie z motywem przewodnim dokupujesz tylko gadżety, które dopełnią wygląd stołu tak aby motyw i kolor przewodni został zachowany. Drobne dekoracje, takie jak girlandy, balony, pompony, kwiaty czy etykiety z napisem Twoich słodkości dodadzą mu uroku. Koloru dodadzą również Twoje ciastka, które możesz przygotować tak, aby były spójne z motywem i kolorem przewodnim. Uważaj jednak, aby Twoja wyobraźnia nie poniosła Ciebie za daleko! Twoja aranżacja nie może być przeładowana kolorami, czy dekoracjami – one mają być tylko dodatkiem do całości wizerunku!

Przysłowie na wagę złota: “im mniej tym lepiej”. Przepych gości na straganach, u Ciebie ma być z klasą!

Kwiaty

Zapewne każda z was, w swoich realizacjach tortowych, miała do czynienia z kwiatami, które zagościły na Torcie. Albo same zajmujemy się florystyką albo oddajemy to w ręce eksperta. Tak samo jest w przypadku słodkich stołów.

To, czy sama się tym zajmujesz czy Pani kwiaciarka, zależy od Ciebie i od kilku czynników, a mianowicie od czasu, pieniędzy i wymagań klienta. Jeżeli sama nie sprostasz wymaganiom klienta, trzeba zasięgnąć pomocy osób, które się na tym dobrze znają. Warto mieć zaprzyjaźnioną kwiaciarnię, na którą zawsze można liczyć. A jak chcesz się dowiedzieć jak dekorować kwiatami, nie zapomnij o nadchodzącej sesji na żywo z ekspertem florystyki – Kasią Szymkowiak!

Słodki Stół - Candy Bar

Jak zorganizować pracę nad słodkim stołem

Opracowałaś już ofertę, skompletowałaś potrzebne naczynia i dekoracje i przyjęłaś swoje pierwsze zamówienie! Ale co dalej? Jak najlepiej zorganizować sobie pracę aby wszystko było gotowe na czas?

Najlepszym rozwiązaniem jest rozpiska! Najprościej będzie zaplanować i zapisać sobie z czym mamy się zmierzyć i co mamy sobie przygotować każdego dnia. Zastanów się co możesz zrobić wcześniej i przechować przez kilka dni do czasu realizacji. Które dekoracje możesz przygotować za wczasu?

Najprościej będzie zacząć od  dekoracji. Przygotuj wszystkie dodatki, takie jak etykiety na słodkości, menu, drobne ozdoby z masy cukrowej, wstążeczki na łyżeczki etc.

Następnie przejdź do wyrobów, które mogą kilka dni postać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mowa tu o bezikach, bezach, makaronikach, sezamkach czy pierniczkach, ciastach, które będziemy przetwarzać np. na cake popsy, biszkoptach na deserki. Na końcu przygotujesz desery, które nie mogą sobie pozwolić na dłuższe leżakowanie. Mowa tu o deserach w słoiczkach i innych dekorowanych kremami lub owocami smakołykach.

Jak transportować słodkości

Samochód – chłodnia to jest to, o czym zapewne marzy każda torciara, i oczywiście nadaje się do tego najlepiej. Ważne są też opakowania, w których przewieziesz swoje słodkości. Pudełka tekturowe, pojemniki wielorazowe itp. Pudełka znajdziesz w wielu sklepach stacjonarnych jak i internetowych. Pamiętaj aby tak ułożyć, zapakować i zabezpieczyć swoje słodkości, aby do celu dojechały całe i bez uszkodzeń!

Wiele potrzebnych materiałów
znajdziesz w sklepach naszych Partnerów.
Skorzystaj z rabatów!

Poprzedni
Następny

Aranżacja wizualna candy bar'u

Jeżeli to tylko możliwe, udaj się wcześniej na salę, w której będzie organizowana impreza, aby zobaczyć przestrzeń przeznaczoną na Twoją realizację. Aby przygotować wizualną realizację musisz znać rozmiar stołu przeznaczonego na Candy Bar. Pomyśl o tym, bo kiedy zjawisz się na sali w dniu realizacji może się okazać, że przeznaczony na to stół jest o 2 metry za krótki, a Twój obrus okazał się nieco za długi… Może się zdarzyć, że będziesz musiała dostarczyć wszytko na salę w przeddzień realizacji – wtedy warto się upewnić, że sala ma miejsce w chłodni na Twoje smakołyki. 

Kiedy wszystko pójdzie zgodnie z planem, przygotowałaś już słodkości i dekoracje tak by były w podobnych kolorach i komponowały się ze sobą na stole, czas na ustawienie ich na stole.

Zaczynamy od najwyższych do najniższych słodkich ekspozycji. Czyli najwyższe naczynia takie jak patery, skrzynki dekoracyjne, wysokie słoiki ustawiamy z tyłu. Kolejno niższe naczynia, a na samym przodzie ustawiamy produkty, które są już na płasko, czyli np. tace. 

Pamiętaj o właściwym rozłożeniu słodkości. Słodkości rozłożone naprzemiennie będą się najlepiej prezentować. Fajnie też prezentują się  takie same naczynia ustawione symetrycznie, po obu końcach stołu. Uważaj, aby nie przeładować naczyń i zachować przestrzeń pomiędzy – naczynia ustawione zbyt gęsto na stole nie będą się ładnie prezentować. Zrób zdjęcie podglądowe telefonem, to zawsze pomaga. Wtedy widać co należy poprawić.

Kiedy juz wszystko gotowe zrób zdjęcie i bądź z siebie dumna! Będziesz też mogła się pochwalić na swoim osobistym, wypracowanym, słodkim profilu i zyskać potencjalnych klientów!

Powodzenia!

Słodki Stół - Candy Bar

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

6 odpowiedzi

  1. Bardzo fajny, konkretny wpis. Pary młode często podczas rozmowy ze mną mówią o tym, że zastanawiają się czy i jak ogarnąć temat słodkości na weselu. Czy iść zgodnie z tradycją i poprosić ciocie, babcie o upieczenie czegoś dobrego, czy skorzystać z kompleksowej usługo w tej kwestii. Trafiłem na Twój wpis przez przypadek (albo i nie), już miałem wyjść, ale jak zobaczyłem, że piszesz że masz 3 córki (hehe ja też mam 😀 ) to zostałem i przeczytałem do końca. Inspirujący wpis, chyba będę częściej robił zdjęcia słodkości na weselach, bo widzę, że mogą być nie tylko dobre, ale i piękne. Pozdrawiam 🙂

  2. Cześć! Super wpis. Nie chcę wydawać milionów na atrakcje na weselu, ale jednak słodki stół zawsze mi się marzył, tak więc będę ogarniała go sama 🙂 Z pomocą oczywiście. Mama i ciocie będą zaangażowane w upieczenie kilku ładnych ciast, sama zajmę się bezikami i rurkami z kremem. Babeczki planuję zamówić w cukierni która robi mi tort. Dodatkowo będzie patera z owocami i cukierki Michałki (od imienia Pana Młodego 🙂 ). Na ścianę planuję zamówić ledowe kule no i oczywiście jakiś ładny napis. Nie będzie to “profesjonalny” słodki stół z deserkami i drogimi pralinami, ale myślę że taka budżetowa wersja też będzie wyglądać całkiem przyzwoicie, a na pewno lepiej niż zwykłe patery ciast ustawione na stołach dla gości. Pozdrawiam 🙂

  3. Witam. Opis super!razy mi się własną działano związana z pieczeniem tortów i właśnie organizacja takich słodkich stołów. Ale bardzo proszę mi powiedzieć, jak to wycenić? Tzn słodki stół?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!