Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Lizaki bezowe

Lizaki z bezy idealnie nadają się na każdą imprezę! Pięknie bedą wyglądać na słodkim stole czy jako prezent dla gości, zapakowane w celofan i uwieńczone, dobraną pod kolor przewodni imprezy, wstążeczką.

Lizaki bezowe można przygotować w wielu kolorach i kształtach a dodatkowo do ich dekoracji wykorzystać różne posypki.

Jak zrobić lizaki bezowe? To proste – zobacz nasz poniższy tutorial krok po kroku!

Niebieskie lizaki bezowe w sloikach
Foto. Czekolady Nie Oszukasz
5 od 1 głos
Drukuj

Beza idealna

Keyword Bezy
Autor Sugar-Stamp

Składniki

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje

  1. Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.

  2. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.

  3. Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej). 

  4. Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.

  5. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać beziki. 

  6. Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Notatki

Masę można zabarwić barwnikami jadalnymi w żelu.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.

Materiały, których potrzebujesz

  • Białka 
  • Cukier
  • Cukier puder

Opcjonalnie

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Adapter do tylek - czy warto go mieć?

Jeżeli chcecie przygotować lizaki bezowe o różnych kształtach, bardzo przydatny będzie Wam adapter do tylek. Adapter pozwala na szybką i  bezproblemową wymianę tylek w worku cukierniczym. Dzięki adapterowi, można z jednego worka cukierniczego wyciskać wiele kształtów! Pamiętajcie tylko, aby wybrać adapter odpowiedni do rozmiaru tylek, których będziecie używać.

Patyczki do lizaków bezowych
Do lizaków można wykorzystać - od lewej: patyk do szaszłyka, drewniany patyczek, patyczek do lizaków, słomka papierowa.
Lizaki bezowe
Wybrane tylki i adapter do tylek.
Lizaki bezowe
Adapter wkładamy do rękawa cukierniczego...
Lizaki bezowe
Obcinamy koniec aby adapter mógł się wysunąć.
Lizaki bezowe
Zakładamy tylkę...
Lizaki bezowe
I zakręcamy adapter.

Jak przygotować lizaki bezowe

Do przygotowania lizaków bezowych korzystam z tego samego przepisu, z którego robię bezy. Aby zobaczyć jak przygotować bezę krok po kroku, kliknij TUTAJ.

A co z patyczkami do lizaków bezowych? Na którym etapie je wkładamy i jak mocujemy? 

Patyczki można zamocować na dwa sposoby: albo piec lizaki bezowe już z patyczkiem, lub zamocować patyczek do upieczonych lizaków. Osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli pieczenie lizaków bezowych już z patyczkiem. Dlatego też używam do tego patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Można do tego wykorzystać drewniane patyczki (na przykład do szaszłyka), papierowe patyczki do lizaków lub papierowe słomki. Te ostatnie są dostępne w wielu wzorach i kolorach i można je dopasować do motywu przewodniego każdej imprezy!

Lizaki bezowe
Na wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia wyciskamy "kleks" z bezy.
Lizaki bezowe
Na kleks kładziemy patyczek lub słomkę, lekko wciskając ją w bezę.
Lizaki bezowe
Na górze słomki wyciskamy kształt lizaka.
Lizaki bezowe
Pomiędzy można również wyciskać małe beziki, aby maksymalnie wykorzystać całą powierzchnię blachy.

Przydatne uwagi...

  1. Jeżeli zdecydujecie się piec lizaki bezowe od razu z patyczkiem to nie używamy do tego plastikowych słomek!
  2. Jeżeli wolicie piec lizaki bezowe bez patyczków: po upieczeniu patyczek można przymocować do tyłu bezy, przyklejając go roztopioną czekoladą.
  3. Lizaki bezowe można przygotować w różnych kolorach – wystarczy zabarwić bezę używając do tego barwnika w żelu.
  4. Czas suszenia to min 2 godz. i zależy od wielkości lizaków bezowych. 
  5. Można suszyć więcej niż jedną blaszkę na raz. 
  6. Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.
Lizaki bezowe

Lizaki bezowe na paluszkach

Super pomysłem na są też lizaki bezowe na paluszkach! Tutaj, zamiast użyć słomek czy patyczków, używamy niesolonych paluszków. Wtedy, taki lizak bezowy jest w całości jadalny! Zobaczcie na ten piękny lizak bezowy< który zrobiła Bożena Furdal z Czekolady nie Oszukasz! TUTAJ możecie zobaczyć jak je zrobić. 

Lizaki bezowe na paluszkach

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

39 odpowiedzi

    1. Dajemy na świeżą bezę, inaczej się nie przyklei. Temperatura nie powinna mieć wpływu, bo bezy suszymy tylko w piekarniku, one się nie pieką 🙂

  1. Witam, mam pytanie nie wiem czemu ale beza mi się nie chce ubić, robi mi się za to piękny lukier ? czy białka mogą być za ciepłe??

  2. Witam, ja mam piekarnik profesjonalny tylko z termoobiegiem. W jakiej temperaturze mam suszyć bezy żeby się wysuszyły dobrze a nie popękały ? Dziękuje

  3. Witam, co robię źle, moje bezy z tego przepisu suszone 3 godz w 70 stopniach są klejące od spodu, a po ugryzieniu w środku są niby klejące, ale w ustach od razu zbrylają się w twardy karmel. Proszę o poradę co zrobić.

    1. Justyna z tego przepisu nie powinny jeżeli są dobrze wysuszone. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie nabrały wilgoci z powietrza…

  4. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

    1. Źle została wymieszana masa. Cukier puder trzeba przesiać przez sitko i mase dobrze wymieszać po jego dodaniu. Jeżeli nie pracujesz na masie od razu, powinna być zakryta folią spożywczą tak aby nie wyschła.

    1. Albo w torebkach albo w większym pojemniku – obojętnie. Ważne aby były szczelnie zamknięte aby nie “załapały” wilgoci ani się nie zakurzyły 🙂

  5. Witam, chcialabym takimi lizakami udekorowac tort.Jak w takim razie go przechowywac? Czy w warunkach chlodniczych lizaki beda juz tylko dekoracja czy bedzie mozna jepotem zjesc?

    1. Jeżeli masz lodówkę no-frost to nie ma się o co martwić. Zawsze też możesz wbić lizaki w tort przed wydaniem. Niniejszym, nie powinno im się nic stać w lodówce.

  6. Zrobilam lizaki i mają świetny kształt nawet moge powiedziec idealny ale po ugryzieniu smakują jak zbity cukier puder co moglam zrobic źle? bo raczej powinny byc chrupiące jak beza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie