O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Gdzie szukać inspiracji na słodki stół

Piękny tort, efekt wow na przyjęciu, dobre słowo klienta i budująca się fajna marka to powszechne marzenie w naszym gronie. Chcemy dobrze piec, pysznie komponować, pięknie ozdabiać i cieszyć się zasłużoną sławą. A także mieć własny styl. Ten sznyt, który charakteryzuje nasze dzieła, niezależnie od tematyki.

Co zatem zrobić, kiedy klient zamawia „tort dla dziewczynki, lat 6”? Albo „dla faceta, na pięćdziesiątkę”? Moim zdaniem sytuacja wcale nie jest łatwiejsza, niż kiedy prosi konkretnie o „tort z Peppą, wyłącznie w odcieniach różu, z lizakami bezowymi i ombre”.

Najczęściej zwracamy się do krynicy wiedzy wszelakiej, czyli internetu. Przeglądamy pinteresty, rozpytujemy na grupach, grzebiemy w archiwach blogów i portali. Spędzamy na tym długie godziny, ale nie jest to bynajmniej czas stracony, inspiracje potrzebują czasu i dużej ilości materiału, aby pomysł dobrze nam się „ułożył’.

Oczywiście, że na początku kopiujemy po prostu różne torty, jednak wyłącznie naśladując – nie rozwijamy się. Warto zatem wraz ze wzrostem doświadczenia wyrabiać sobie własny styl. Nie jest sztuką odtwarzać wciąż cudze wypieki, raz takie, raz śmakie i robić wszystkiego po trochu. Nawet najbardziej zdecydowanego klienta da się namówić na modyfikację pomysłu, a nie czyste przekopiowanie zdjęcia z internetu. Po prostu trzeba nauczyć robić po swojemu, a także wiedzieć gdzie szukać inspiracji, by były one w harmonii z naszym stylem.

Aby troszkę rozjaśnić, jak to działa, zaprosiłam kilka wspaniałych dziewczyn, by podzieliły się z nami swoim „know how”. W serii sesji online opowiedzą nam o tym, jak podchodzą do projektów tortowych – gdzie i jak szukają inspiracji i jak tworzą niepowtarzalny projekt tortowy!

W tym odcinku Ewa Wajs podpowie, jak wziąć się za bary ze słodkimi stołami. Jak dopasować stół, żeby komponował się dobrze i z tematem, i z dekoracjami, jak go skomponować, żeby nie szczypał w oczy, jak zaplanować, żeby smakował niebiańsko. Gdzie szukać pomysłów na drobne słodycze i deserki, jak je modyfikować, żeby nadać im własny styl.

Czego się nauczysz

Gdzie szukać inspiracji na torty i inne słodkie wypieki.
Skąd brać pomysły, jak je realizować.
Czym się kreować gdy klient nie daje żadnych podpowiedzi.
Gdzie szukać pomysłów na drobne słodycze, deserki i prezenty dla gości.

Ten tutorial jest płatny.

Abonament już od 58 zł miesięcznie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email