Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Lamington czyli kokosanki

Niedawno wpadło nam w oko zdjęcie pięknego tortu autorstwa Forty Two Cakes z Australii.

W trakcie naszego “dochodzenia” wyszło, że te tajemniczo wyglądające blaty to nic innego jak nasza tradycyjna polska kokosanka, w Australii zwana Lamington’em!

Tak więc, Bożenka zakasała rękawy i korzystając z przepisu poniżej przygotowała je w różnych wersjach! I wiesz co – one również świetnie nadają się jako deser w ofercie na Słodki Stół!

Jak uzyskać różne kolory...

Aby uzyskać różne kolory, Bożena przygotowała polewę czekoladową jak na drip, rozpuszczając czekoladę w śmietanie w takich proporcjach:

Biała

100g białej czekolady

50g śmietany kremówki (30% lub 36%)

Różowa

100g białej czekolady

50g śmietany kremówki (30% lub 36%)

różowy barwnik w żelu (lub inny kolor)

Czekoladowa

100g gorzkiej czekolady

100g śmietany kremówki (30% lub 36%)

Kokosanki Lamington - przepis

Kokosanka w formie tortu...

Można również przygotować ciasto w wersji tortu, czyli blaty przełożone kremem.

Do osiągnięcia takiego efektu, Bożena upiekła ciasto w rancie fi15. Z przepisu poniżej uzyskacie 3 blaty fi15. Każdy blat został polany lukrem czekoladowym i obtoczony w wiórkach kokosowych.

Następnie Bożena zrobiła “tamę” z kremu maślanego z mlekiem skondensowanym, a środek wypełniła kremem śmietankowym. Dodatkowo blaty polane były, na przemian, sosem lemon curd i karmelowym.

Przepis na kokosanki

Kokosanki ala Kudłacze ala Lamington

Pyszne ciasto, polane polewą czekoladową i obtoczone wiórkami kokosowymi. Również popularne w Australii gdzie zwą je "Lamington"...

Porcje 3 blaty fi15
Autor www.Domowe-Wypieki.pl

Składniki

Ciasto

  • 130 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 170 ml mleka
  • 35 g masła

Do obtoczenia

  • 200 g wiórków kokosowych

Instrukcje

Ciasto

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub smarowidłem do blach.

  2. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).

Lukier

  1. Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).

Lamington by Forty Two Cakes
Kokosanka by Czekolady nie oszukasz
Lamington by Forty Two Cakes

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!