Niedawno wpadło nam w oko zdjęcie pięknego tortu autorstwa Forty Two Cakes z Australii.
W trakcie naszego “dochodzenia” wyszło, że te tajemniczo wyglądające blaty to nic innego jak nasza tradycyjna polska kokosanka, w Australii zwana Lamington’em!
Tak więc, Bożenka zakasała rękawy i korzystając z przepisu poniżej przygotowała je w różnych wersjach! I wiesz co – one również świetnie nadają się jako deser w ofercie na Słodki Stół!
Jak uzyskać różne kolory...
Aby uzyskać różne kolory, Bożena przygotowała polewę czekoladową jak na drip, rozpuszczając czekoladę w śmietanie w takich proporcjach:
Biała
100g białej czekolady
50g śmietany kremówki (30% lub 36%)
Różowa
100g białej czekolady
50g śmietany kremówki (30% lub 36%)
różowy barwnik w żelu (lub inny kolor)
Czekoladowa
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany kremówki (30% lub 36%)


Kokosanka w formie tortu...
Można również przygotować ciasto w wersji tortu, czyli blaty przełożone kremem.
Do osiągnięcia takiego efektu, Bożena upiekła ciasto w rancie fi15. Z przepisu poniżej uzyskacie 3 blaty fi15. Każdy blat został polany lukrem czekoladowym i obtoczony w wiórkach kokosowych.
Następnie Bożena zrobiła “tamę” z kremu maślanego z mlekiem skondensowanym, a środek wypełniła kremem śmietankowym. Dodatkowo blaty polane były, na przemian, sosem lemon curd i karmelowym.



Przepis na kokosanki
Kokosanki ala Kudłacze ala Lamington
Pyszne ciasto, polane polewą czekoladową i obtoczone wiórkami kokosowymi. Również popularne w Australii gdzie zwą je "Lamington"...
Składniki
Ciasto
- 130 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka rozmiar M
- 220 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 170 ml mleka
- 35 g masła
Do obtoczenia
- 200 g wiórków kokosowych
Instrukcje
Ciasto
-
Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub smarowidłem do blach.
-
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
-
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
-
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
-
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
-
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
-
Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).
Lukier
-
Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).
Przypnij na Pinterest!
