Oponki z serem

Oponki z serem to jedna z tradycyjnych polskich słodkości, która cieszy się dużą popularnością. Jest to przekąska idealna na podwieczorek, a także na słodki poczęstunek podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi a przede wszystkim w tłusty czwartek!

Oponki serowe składają się z lekkiego i puszystego ciasta z mielonym lub pokruszonym białym serem. Ciasto jest szybko smażone na patelni lub w frytownicy, a następnie posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

W Polsce oponki z serem cieszą się szczególną popularnością w okresie karnawału, ale można je znaleźć w sklepach cukierniczych przez cały rok. Wiele osób preferuje jednak przygotowanie ich w domu, co jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Oponki to idealna przekąska dla miłośników słodkości i tradycyjnych smaków. Ich delikatny smak i konsystencja sprawiają, że z pewnością zasmakują one każdemu, kto choć raz spróbuje.

Anna Kowalik
Anna Kowalik

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Przepis na oponki z serem

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

20 oponek

kategoria

Babeczki i muffinki

Oponki z serem

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg białego sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 4 żółtka (lub 3 żółtka i 1 całe jajko )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki spirytusu

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie wyrabiamy.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1/2 - 1cm.
  3. Wycinamy kółka.
  4. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu.
  5. Oponki z serem smażymy na złoty kolor z obu stron.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Oponki serowe można posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
  • Do wycinania kółek używam szklanki ale oczywiście można wykorzystać okrągłe wykrawaczki w różnych rozmiarach.
  • Świetnie nadają się również na słodki stół.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Oponki z serem Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »