Szukaj

Czekoladowe Brownie

Brownie to tradycyjne ciasto amerykańskie. Pierwsze przepisy były publikowane już w 1904 roku i chyba nie znajdziemy bardziej klasycznego amerykańskiego wypieku. To po prostu niestarzejący się bestseller.

Klasyczne czekoladowe brownie jest bardzo wilgotne, dość ciężkie a nawet lepiące. Nie jest to puszyste, lekkie ciasto i nie należy od niego oczekiwać chmurowej konsystencji. Raczej spodziewajcie się potężnej dawki kalorii w postaci czekoladowej i słodkiej porcji szczęścia.

Brownie przetestowała dla nas mistrzyni czekolady Bożena Furdal. Koniecznie je wypróbujcie! Z takim klasycznym brownie wrodzony lęk przed zakalcem jest zupełnie nieuzasadniony.

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na idealne brownie

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 brownie fi18

kategoria

Ciasto

Brownie

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady np. Callebaut 
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Instrukcje

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Następnie posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W międzyczasie masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać dwie tabliczki gorzkiej czekolady (200g) połamanej na kosteczki i roztopić cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, odstawić z ognia.
  3. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  4. Dodać mąkę, sól oraz wanilię i grubo posiekane orzechy, jeśli ich używamy, wymieszać szpatułką na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, po czym wyrównać powierzchnię.
  5. Resztę czekolady (100 g) zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać wierzch ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ciasto na brownie mieszamy szpatułką, nie mikserem. Ciasto na brownie ma być zwarte.
  • Czekoladowe brownie idealnie nadaje się też jako blat do tortu!
  • Brownies można również upiec w papilotkach. Można również dodać orzechy lub bakalie np daktyle. Można je też udekorować kremem np macha ganache.
  • Brownie w papilotkach to świetny deser na słodki stół!
Matcha ganache

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Matcha ganache
Matcha ganache

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Brownie

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

  1. Przepis rewelacja! Smak obłędny! Moje piekło się znacznie dłużej ale to dlatego że miałam mniejsza formę (piekłam w naczyniu żaroodpornym) Wyszło wyższe, niesamowite. Moje siedziało w piecu prawie 1,5h, sprawdzałam patyczkiem, długo było surowe. Dziękuję za przepis!!!

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Czekoladowe Brownie

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe