Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Brownie – sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe

Brownie czyli ciasto czekoladowe

Nie zawsze trzeba wymyślać koło na nowo, czasami wystarczą sprawdzone sposoby. Tak jak w przypadku tego przepisu na brownie z Kwestii Smaku. To doskonały przepis na czekoladowe ciasto, które przetestowała dla wszystkich użytkowników Akademii Tortu Bożena Furdal. Zobacz jak przygotować doskonałe brownie! Znacie ten przepis?

Brownie

Ten przepis na Brownie z KwestiaSmaku.pl  przetestowała i poleca wam Bożena Furdal!

Course Dessert
Cuisine American
Keyword Ciasto
45 minut
45 minut
Porcje 1 fi18
Autor KwestiaSmaku.com

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Instrukcje

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Następnie posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. W międzyczasie masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać dwie tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) połamane na kosteczki i roztopić cały czas mieszając.  Gdy czekolada się rozpuści, odstawić z ognia.

  3. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

  4. Dodać mąkę, sól oraz wanilię i grubo posiekane orzechy, jeśli ich używamy, zmiksować na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, po czym wyrównać powierzchnię.

  5. Resztę czekolady (100 g) zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać wierzch ciasta.

  6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie