Brownie

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Nie zawsze trzeba wymyślać koło na nowo, czasami wystarczą sprawdzone sposoby. Tak jak w przypadku tego przepisu na brownie z Kwestii Smaku. To doskonały przepis na czekoladowe ciasto, które przetestowała dla wszystkich użytkowników Akademii Tortu Bożena Furdal. Zobacz jak przygotować doskonałe amerykańskie brownie!

Znacie ten przepis?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych “Czekolady nie oszukasz”, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Brak plików do pobrania.

Przepis na idealne brownie

 

Brownie

KwestiaSmaku.com
Ten przepis na Brownie z KwestiaSmaku.pl  przetestowała i poleca wam Bożena Furdal!
Prep Time 45 mins
Total Time 45 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 1 fi18

Składniki
  

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Następnie posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W międzyczasie masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać dwie tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) połamane na kosteczki i roztopić cały czas mieszając.  Gdy czekolada się rozpuści, odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Dodać mąkę, sól oraz wanilię i grubo posiekane orzechy, jeśli ich używamy, zmiksować na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, po czym wyrównać powierzchnię.
  • Resztę czekolady (100 g) zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać wierzch ciasta.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
Keyword Ciasto
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Brownie idealnie nadaje się też jako spodni blat w torcie!

Przypnij na pinterest

Brownie pin

Jedna odpowiedź

  1. Przepis rewelacja! Smak obłędny! Moje piekło się znacznie dłużej ale to dlatego że miałam mniejsza formę (piekłam w naczyniu żaroodpornym) Wyszło wyższe, niesamowite. Moje siedziało w piecu prawie 1,5h, sprawdzałam patyczkiem, długo było surowe. Dziękuję za przepis!!!

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale