
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Jest częścią japońskiej ceremonii herbacianej od setek lat. Matcha wyróżnia się intensywnym, głębokim smakiem i pięknym zielonym kolorem. To nie tylko herbata – matcha zdobyła ogromną popularność również jako składnik deserów i napojów na całym świecie.
Ganache to jeden z tych kremów, które potrafią dodać każdemu deserowi odrobiny luksusu. A co jeśli do tradycyjnego ganache dodamy matchę – japońską zieloną herbatę w proszku? Powstaje coś niepowtarzalnego co wniesie nutkę egzotyki do twoich deserów! Ganache zyskuje nie tylko na smaku, ale także na wyglądzie, gdy dodamy do niego matchę. Lekko gorzka nuta herbaty doskonale balansuje słodycz czekolady.
Właśnie taki ubijany matcha ganache przygotowałam do dekoracji babeczek brownie, które były w składzie urodzinowego słodkiego stołu!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
12 godzin
24 rozetki
Do dekoracji babeczek
Matcha ganache w tych proporcjach będzie za luźny jako przełożenie do tortu. Aby był stabilnym kremem do tortu warto go ustabilizować dodając np żelatyny.
Do powyższych proporcji, które powinny starczyć na jedno przełożenie tortu o średnicy 18 cm, dodałabym 6g żelatyny Bloom 180 (najczęściej stosowana moc w żelatynie sklepowej). Wtedy przygotowanie matcha ganache zaczynacie od namoczenia żelatyny w 30 g zimnej wody. Żelatynę odstawiacie na około 10 minut aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę należy dodać do podgrzanej śmietanki po dodaniu miodu - dobrze zamieszać aby się rozpuściła.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!