Szukaj

Matcha ganache

Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Jest częścią japońskiej ceremonii herbacianej od setek lat. Matcha wyróżnia się intensywnym, głębokim smakiem i pięknym zielonym kolorem. To nie tylko herbata – matcha zdobyła ogromną popularność również jako składnik deserów i napojów na całym świecie.

Ganache to jeden z tych kremów, które potrafią dodać każdemu deserowi odrobiny luksusu. A co jeśli do tradycyjnego ganache dodamy matchę – japońską zieloną herbatę w proszku? Powstaje coś niepowtarzalnego co wniesie nutkę egzotyki do twoich deserów! Ganache zyskuje nie tylko na smaku, ale także na wyglądzie, gdy dodamy do niego matchę. Lekko gorzka nuta herbaty doskonale balansuje słodycz czekolady.

Właśnie taki ubijany matcha ganache przygotowałam do dekoracji babeczek brownie, które były w składzie urodzinowego słodkiego stołu!

 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tylka dekoratorska 2A
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Matcha Ganache

5/5

czas przygotowania

12 godzin

ilość porcji

24 rozetki

kategoria

Do dekoracji babeczek

Matcha ganache

Składniki

  • 125 g śmietanki kremówki 36% (1)
  • 150 g białej czekolady Callebaut W2
  • 25 g miodu
  • 180 g  śmietanki kremówki 36% (2)
  • 1 g herbaty matcha w proszku

Instrukcje

  1. Pierwszą część śmietanki wlać do rondla, dodać proszek matcha i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać miód, zamieszać.
  3. Miksturą zalać czekoladę i pozostawić aby zmiękła, około 10 minut.
  4. Dodać ekstrakt z cytryny i zamieszać całość rózgą.
  5. Dodać 2 część zimnej śmietanki i emulgować blenderem.
  6. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała bezpośrednio całej powierzchni masy. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
  7. Wyjąć z lodówki i zimny ubić, zaczynając na średnich obrotach miksera. Przestać miksować zaraz po tym jak masa zacznie gęstnieć.
  8. Przełożyć do worka cukierniczego i dekorować babeczki.

Jak zrobić matcha ganache do przełożenia tortu

Matcha ganache w tych proporcjach będzie za luźny jako przełożenie do tortu. Aby był stabilnym kremem do tortu warto go ustabilizować dodając np żelatyny.

Do powyższych proporcji, które powinny starczyć na jedno przełożenie tortu o średnicy 18 cm, dodałabym 6g żelatyny Bloom 180 (najczęściej stosowana moc w żelatynie sklepowej). Wtedy przygotowanie matcha ganache zaczynacie od namoczenia żelatyny w 30 g zimnej wody. Żelatynę odstawiacie na około 10 minut aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę należy dodać do podgrzanej śmietanki po dodaniu miodu - dobrze zamieszać aby się rozpuściła.

Przydatne uwagi

  • Ilość proszku matcha można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć – wedle uznania. Więcej matcha da intensywniejszy kolor ale także i smak więc warto podejść do tego ostrożnie, żeby nie przedobrzyć.
  • Zimny ganache będzie wydawał się luźny po wyjęciu z lodówki. Taka jest jego konsystencja, która zgęstnieje jak zaczniemy ją ubijać.
  • Ganache ubijamy tylko do momentu aż zgęstnieje. Nie ubijamy zbyt długo ponieważ może się zwarzyć.
  • Jeśli masa się zwarzy, to najprawdopodobniej za długo była ubijana. Można ją uratować – podgrzać całość tylko do momentu aż matcha ganache będzie gładki i schłodzić.
  • Dekorując babeczki, staraj się nie trzymać worka z ganache zbyt długo w dłoniach, ponieważ szybko się ogrzewa i staje się zbyt rzadki do dekorowania. Ja osobiście nakładam małe porcje ganache do worka cukierniczego i stopniowo je uzupełniam, aby całość nie ogrzała się zbyt szybko.
  • Czekoladowe brownie w marszczonych papilotkach  z rozetkami z matcha ganache świetnie się prezentowały na słodkim stole. Brownie przygotowałam z przepisu, który znajdziecie TUTAJ – dodałam do brownie posiekane orzechy laskowe oraz daktyle.
Matcha ganache brownies

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Brownie
Czekoladowe Brownie

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Rodzaje kremów cukierniczych
Rodzaje kremów cukierniczych 
Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Matcha ganache

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Matcha ganache

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe